x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special BBC redeschide scandalul adoptiilor

BBC redeschide scandalul adoptiilor

25 Mar 2004   •   00:00

Scandalul bebelusului roman omorat in bataie de tatal adoptiv irlandez ia o noua turnura, relateaza BBC. Jurnalistii britanici au descoperit ca micutul David, infiat in iunie 2000, nu era orfan si ca familia lui habar n-avea ca el fusese dat spre adoptie internationala.

Doi copii, doua tragedii

Gemenii David si Samuel au ajuns in Irlanda de Nord in vara lui 2000, in urma rezolvarii cererii de adoptie formulate de Gwen si Geoffrey Briggs. Patru luni mai tarziu, tatal adoptiv il omora in bataie de David.

Nici Samuel nu a scapat de violentul irlandez, alegandu-se cu capul spart, la doua saptamani dupa moartea fratelui sau. Geoffrrey Briggs n-a fost niciodata acuzat pentru moartea lui David. El a facut inchisoare doar pentru abuzarea lui Samuel.

Presa britanica urmarit cu atentie cazul micutilor, care aveau, la acea vreme, putin peste un an. De unde se credea ca bebelusii erau orfani romani, jurnalistii de la BBC au aflat ca familia lui David si Samuel traieste intr-un sat de langa Slobozia. Mamei copiilor nu i-a venit sa creada ca unul dintre gemeni a murit. Ea ii stia pe amandoi la o casa de copii din Slobozia.

Familei de rromi

Potrivit BBC, David si Samuel faceau parte din familia Filipache, de etnie rroma. Sotii Filipache mai au sapte copii si traiesc in casa unei rude, intr-o camaruta, unde nu au nici curent electric, nici apa curenta.

Credeau ca sunt intr-un centru de plasament

Casa lor a fost distrusa anul trecut, de o furtuna. Nici acolo nu aveau parte de mai mult confort, motiv pentru care autoritatile locale au decis, in urma cu cativa ani, ca gemenii sa ajunga intr-un centru de plasament. Din ziua in care gemenii au incaput pe mana celor de la protectia copilului, familia Filipache nu i-a mai vazut.

Mama micutilor le-a spus jurnalistilor britanici ca nu trecea zi fara ca toti membrii familiei sa ii pomeneasca pe cei doi. Ea nu a mentionat insa ca i-ar fi vizitat macar o data la Slobozia.

Mama n-a stiut ce-a semnat

Despre actele de incredintare a copiilor la un centru special, femeia spune ca a semnat ceva, dar ca nu a stiut niciodata ce.

Juristul care s-a ocupat de caz este de alta parere. „Mama a fost de acord ca micutii sa fie institutionalizati pentru ca nu putea sa ii creasca", spune Nicolae Badea, citat de BBC.

Actele de adoptie s-au intocmit in mare pripa dar sunt, potrivit autoritatilor locale, perfect legale.

Unde sunt banii?

Jurnalistii britanici au mai descoperit ca familia adoptiva a platit 24.000 de dolari pentru ca David si Samuel sa le fie incredintati. Urma acestor bani pare ca s-a pierdut, pentru ca si cei de la protectia copilului, si familia Filipache sustin ca n-au vazut nici un cent.
Irina Cristea


Israelul va cere deblocarea a 20 de dosare de adoptie

Decizia autoritatilor romăne de a suspenda adoptiile internationale afecteaza zeci de familii din Israel, chiar daca unele dintre acestea au ajuns deja in stadii avansate ale procedurilor, relateaza editia online de miercuri a Haaretz, citata de Mediafax. In prezent, in procedurile de adoptare a unor copii romăni mai sunt angrenate 20 de familii israeliene, carora ministrul israelian al Bunastarii, Zevulun Orlev, le-a promis ca va interveni personal pe langa autoritatile romăne pentru deblocarea dosarelor.

×
Subiecte în articol: eveniment