SPECIAL
In decembrie â89, la Braila au murit 42 de persoane si alte o suta au fost ranite. Betivii, puscariasii, precum si alte persoane au primit arme si s-au jucat de-a "hotii si vardistii", curmand vieti omenesti.
TEODORU UNGUREANU
INAMIC NEVAZUT. Militarii braileni s-au luptat nopti in sir cu fantomele. Erau speriati, dezinformati si prost condusi
|
In cursul aceleiasi nopti, m.m. Angheluta Mihalache din UM 01763 a fost victima unei stupide confuzii, pierzandu-si un brat in urma ranirii prin impuscare. Dupa ce in jurul orei 21:30 se trasese un foc de arma la unul dintre posturile de santinela de pe perimetrul unitatii, s-a procedat la verificarea situatiei. Maistrul militar s-a deplasat pe un traseu paralel cu o conducta de termoficare, amplasata la mica distanta de gardul unitatii. In aceeasi zona actiona insa o patrula formata din soldatii Novacovschi Radu si Rusu Ionel, care nu aveau nici o cunostinta despre misiunea maistrului militar Angheluta.
Speriati de prezenta in intuneric si chiar langa gardul unitatii a unei persoane ghemuite, cei doi militari in termen au deschis focul asupra celui "suspect".
Citește pe Antena3.ro
FOC DE VOIE. N-au impuscat teroristi, ci doar civili nevinovati ori propriii colegi
|
FARA COMUNICATII. In plus, pe mai toate terasele blocurilor si pe Caminul de garnizoana se instalasera posturi de observatie dotate cu statii de radio prin care ar fi trebuit sa se tina legatura. Nu mult dupa intrarea in serviciu, posibilitatea de comunicare a observatorilor, intre ei ori cu Divizia, a disparut o data cu epuizarea bateriilor de proasta calitate. Asemenea tuturor unitatilor din Armata romana, nici Divizia din Braila nu a manifestat vreo atentie in li-mitarea zvonisticii desantate, parca anume amplificata in fiecare unitate, in scopul distrugerii moralului luptatorilor si crearii unei stari de accentuata nesiguranta. Militarilor in termen le erau "servite" cu obstinatie "informatii pretioase" despre iminente atacuri teroriste purtate cu autovehicule, aeriene ori cu gaze de lupta. Intr-un asemenea context, o masina a Statiei de Salvare Braila, condusa de Marin Stefan, a mers pentru a ridica de la domiciliu o femeie gravida care urma sa nasca. Pe drumul de intoarcere catre maternitate, soferul a ales o ruta cat mai scurta, care trecea insa chiar prin fata Diviziei, punand in functiune sirena si lampa girofar. Conducand in viteza si neauzind somatiile efectuate de militarii unui filtru rutier, a fost apreciat ca fiind unul dintre teroristii despre care se tot povestea ca transportau munitii si se deplasau cu masini ale Salvarii⦠Curajosul sofer avea sa moara cu capul pe volan, in urma tirului executat de soldatul Balogh Ervin din UM 01346. Ciudat este faptul ca, in zilele urmatoare tragediei, "galonatii" vinovati de zvonistica pe care, cu tupeu "revolutionar", o puneau pe seama unor "stafii" aveau sa lanseze si zvonul ca ar fi gasit arme in Salvareâ¦
TIR ANTIMACARA. Pentru ca totul sa para cat mai aproape de imaginea unui "camp de lupta", observatorii amplasati pe blocuri au inceput sa traga si ei pe deasupra unitatii⦠De pe primul dintre blocurile S s-a tras asupra Garii si Triajului, iar dispozitivele militare amplasate la obiectivele militare din cartierul "Apollo" au deschis focul asupra unor persoane "suspecte". Probele judiciare atesta ca in acea noapte s-au dus "grele lupte" cu macaralele din zona si cu apartamentele in care locatarii au aprins lumina⦠In asemenea imprejurari a fost ranit Matuchis Adrian, locatar al unui bloc vecin cu UM 01030, lovit la glezna de un glont ricosat de pe tavan.
PORCUL⦠TERORIST. Tirurile declansate pe timpul noptii s-au domolit la aparitia zorilor.
"Spectacolul" avea sa fie reluat in forta catre orele 08:30-09:00, cand importante forte, sprijinite de tancuri, au declansat o adevarata "vanatoare de fantome"⦠Zeci de militari si ofiteri au escaladat gardul Diviziei si au luat cu asalt santierul din vecinatate si locuintele ramase nedemolate de "Carmaciul Epocii de Aur".
Si pentru ca doi batrani se incapatanau sa iasa din casa, indata si in pijamale, s-a dispus⦠daramarea gardului si casei cu tancul.
Incercand sa lanseze o grenada asupra unei case "bantuite de teroristi", unul dintre ofiterii cercetasi de pe un TABC a plasat grenada⦠chiar la roata blindatului, avariindu-l serios!
PREOT LUAT LA OCHI. Scene aproape identice se petreceau si in zona blocurilor de locuinte amplasate intre Divizie si Gara Braila, loc in care actionau mai multe patrule coordonate de⦠Dumnezeu.
Asemenea patrule au patruns in unele apartamente si, actionand cu arme de foc, au generat chiar riposte din dispozitivul Diviziei, inregistrandu-se astfel cateva incendii. Ca urmare a zvonurilor "la moda", s-a deschis focul asupra unui preot care nu ascundea arme sub sutanaâ¦
"TERORISTUL" TANASUICA
|
Incepand din 18 decembrie, UM 01346 a asigurat prezenta permanenta in Gara Braila a unei patrule de militari, care a cooperat cu lucratorii Militiei TF la realizarea masurilor specifice perioadei 18-22 decembrie. In seara de 24 decembrie, plt. de militie Tanasuica Gheorghe s-a prezentat la serviciu impreuna cu un coleg, potrivit planificarii. Anterior orei 24:00, cei doi politisti au efectuat actiuni de patrulare impreuna cu militarii MApN si luptatori GP. Dupa ora 4:00, plt. Tanasuica Gh. s-a retras in incinta Postului de Militie. Lucratori civili din Gara au lansat zvonul ca Tanasuica Gh. ar fi tras cu arma. Asa se face ca, dupa ivirea zorilor, numerosi civili l-au somat pe subofiter sa se predea. Constient ca lasarea Postului la discretia grupului de civili violenti era contrara indatoririlor sale de serviciu, militianul nu a iesit din camera. In atare conditii, serg. Andriescu Ion din UM 01346 a cedat insistentelor din ce in ce mai violente ale multimii. Dupa ce a efectuat somatii si amenintari cu folosirea armamentului, militarul in termen a deschis focul asupra usii de acces in Postul de Militie. Proiectilele au provocat ranirea grava a militianului, care a ramas cu invaliditate la un picior. In urma verificarii interiorului, s-a constatat ca nici un militian nu avusese arme asupra sa, acestea gasindu-se asigurate in fiset.
|
La Revolutie, Bula s-a jucat de-a razboiul
BRAILA - Au primit arme betivii, puscariasii, zapacitii. S-au jucat cu ele si au curmat vieti. Daca nu ar fi vorba de soarta unor oameni, ai zice ca totul a fost o gluma proasta
Efectele unor asemenea "glume" s-au materializat insa in victime.
Unul dintre miile de gloante ratacite a ranit pe batranul Bordeianu Gheorghe, care conducea spre poarta pe fiul sau.
22 decembrie 1989. Perioada de acalmie. Oamenii au inceput sa se adune in oras. Unii au intrat chiar pe holurile Prefecturii din Braila
|
In aceeasi dimineata, Pavel Constantin - locuitor pe Str. Alexa Andrei, una din cele "periate" - a fost ranit de un proiectil ricosat chiar in momentul in care iesise din casa pentru a merge la magazie. Pe aceeasi strada a fost ranit si Ciolacu Costel. Surprinsi de tirurile de arme, tinerii soti Parvu Ilie si Marioara au cautat adapost in scara unui bloc paralel cu fatada Garii. In timp ce se aflau in spatele scarii, convinsi ca acolo nu puteau fi atinsi de ploaia de gloante trase din curtea Diviziei, un proiectil tras din Gara avea sa-i raneasca pe amandoi. In randurile militarilor a existat doar o singura victima - soldatul Ivanov Chirila din UM 01346, care a fost ranit la mana de un proiectil ricosat.
ERORI DE FAPT SI NU NUMAI. Ziua de 25 decembrie a inregistrat un nou incident in judet. In acea dupa-amiaza, la intersectia dintre DN Buzau-Braila cu varianta catre orasul Faurei (in apropiere de localitatea Gaiseanca) a fost instalat un filtru rutier pentru supravegherea si controlul traficului, existand presupunerea ca pe acea artera s-ar retrage⦠teroristii care actionasera in Braila.
Dispozitivul a fost format din cinci luptatori GP sub comanda unui subofiter de militie, fiecare fiind inarmat cu un pistol-mitraliera.
Dupa lasarea intunericului, in jurul orei 20:00, din directia Faurei s-a apropiat un autoturism ARO apartinand IAS Gaiseanca, in care se aflau doi barbati. Circuland cu farurile aprinse, conducatorul auto a sesizat din vreme filtrul rutier, drumul public fiind partial barat de un autocamion. Componentii filtrului se gaseau amplasati pe marginile soselei. Imediat dupa oprirea autoturismului, pasagerul din dreapta a incercat sa coboare. Pentru ca broasca portierei era defecta, a fost obligat sa manevreze repetat manerul interior. Zgomotul metalic produs de aceste manevre inofensive a fost interpretat de militian ca fiind cel al unui⦠inchizator de arma automata. Speriat puternic, militianul a deschis focul asupra autovehiculului, adapostindu-se in spatele camionului. Concomitent, luptatorii GP au tras asupra ARO-ului aflat intre ei. In urma acestor tiruri s-au accidentat reciproc luptatorii Dobre Aurel si Spanu Ion.
RANITII. Seara au fost raniti plt. Mina Ion din UM 01481 si Broasca Ion.
Subofiterul facea parte dintr-un filtru rutier instalat in zona sediului IAS "Insula Mare a Brailei". Dupa lasarea intunericului, pentru ca drumul public nu era iluminat, ofiterul care comanda filtrul a rechizitionat un autoturism ARO al carui sofer era Broasca I. Apoi a ordonat subofiterului sa se deplaseze cu vehiculul la sediul IREG Braila, pentru a aduce o echipa de tehnicieni care sa repuna in functiune iluminatul stradal.
Pe drumul de intoarcere catre cartierul Viziru, dat fiind ca soferul Broasca I. nu cunostea amplasamentul unui anume punct de transformare care necesita reparatii, a fost obligat sa efectueze manevre de intoarcere intr-o intersectie din imediata apropiere a unor unitati militare. Intamplarea a facut ca fasciculul farurilor sa ilumineze amplasamentul in care se gasea un militar in termen. Somatiile acestui militar nu au fost auzite de ocupantii autovehiculului, asa ca s-a deschis foc de avertisment. Continuandu-si deplasarea, autovehiculul a devenit tinta focurilor convergente executate din UM 01294 si 01763. Doua proiectile au patruns prin portiera din dreapta-fata si au ranit pe plt. Mina Ion si pe conducatorul auto.
PAZNICUL A FACUT PE GROZAVUL
|
A doua zi de Craciun a adus numai doua victime. Prima a fost soldatul Rosioru Daniel, care, pe fondul oboselii acumulate, s-a autoaccidentat cu arma din dotare in timpul curatarii acesteia, dupa iesirea din serviciul de paza efectuat la sediul Militiei Municipale.
In dupa-amiaza zilei, nesansa a facut ca inginerul Roadevin Cristache sa fie retinut intr-un filtru, pentru ca nu avea acte asupra sa. A relatat ca era fratele unui salariat civil de la militie. Pentru verificare a fost trimis la sediul Inspectoratului MI, sub escorta luptatorului GP Fratescu Ion. Nimeni nu prea stie cum a primit arma o asemenea persoana, cu serioase antecedente penale⦠si daca ar fi fost doar atat, ar fi fost bine.
Vajnicul "luptator" era sub influenta alcoolului. Dornic sa arate ce important era, atunci cand cel retinut i-a cerut sa fie mai retinut, a incercat sa-l impinga din spate cu teava armei. Pentru ca arma ramasese neasigurata, s-a declansat un foc ce a pus capat zilelor unui om fara vina.
|
Un betiv inarmat face pe calaul
INCEPUTUL. La Braila, sangele a inceput sa curga abia dupa ce in oras puterea a fost preluata de Armata
|
Chiar unele unitati de artilerie AA erau subordonate altor structuri din organica Comandamentului Apararii Antiaeriene. Alta unitate se subordona Comandamentului Artileriei. Aceste unitati primeau ordine si de la esaloanele superioare din Bucuresti.
VICTIME INUTILE. Un asemenea caz a fost cel al UM 01478, amplasata in vecinatatea Centrului Militar Judetean - condus la acea vreme de g-ral Pancea Marin. Inca din dimineata zilei de 24 decembrie, ofiterii proveniti din aceasta unitate si care au actionat din seara de 23 in incinta Casei Albe au avut o fatisa atitudine critica fata de "calitatile" de comanda ale reprezentantilor Diviziei.
Apropierea de g-ral Pancea M. avea sa acutizeze suspiciunile col. Rizea N., care a dispus supravegherea miscarilor efectuate de efectivele UM 01478, prin intermediul unor patrule de cercetare din UM 01294, care actionau pe ascuns in zona limitrofa Restaurantului "Ciocarlia", Caminului de nefamilisti si statuii Caporalului Musat. Urmare acestor actiuni cu real caracter secret, desfasurate pe timpul noptii de 26/27 XII, in zona din fata UM 01478 s-au dus adevarate lupte soldate cu numeroase si inutile victime.
"CUIBUL TERORIST". Din ancheta efectuata a rezultat faptul ca, pentru indeplinirea ordinului Diviziei, UM 01294 a trimis in zona Restaurantului "Ciocarlia" o patrula de cercetasi cu misiunea expresa de a supraveghea⦠"institutia de la statuia cap. Musat" (institutia fiind chiar UM 01478!). Grupa de cercetare a incercat sa-si indeplineasca misiunea conspirata, insa a fost descoperita de marinarii-militari din UM 02043 in timp ce se ascundea pe langa gardul unitatii. Pentru a-si asigura continuarea misiunii, grupa de cercetasi s-a refugiat in interiorul Caminului de nefamilisti situat peste drum de unitatea de marina si alaturi de obiectivul misiunii.
Si aceasta manevra a fost observata de catre santinelele-marinari, care au deschis focul asupra "teroristilor" care se ascundeau pe langa garduri si tufisuri, infiltrandu-se in camin⦠Tirurile acestea aveau sa continue pana dupa miezul noptii, fara ca UM 01294 sa incerce vreun demers de elucidare a confuziei. Convinsi fiind ca se confrunta cu elemente ostile, UM 02043 si UM 01478 coopereaza pentru lichidarea "cuibului terorist", ultima dintre unitati trimitand in fata Caminului un TAB care deschide foc de mitraliera asupra fatadei, holului de la scara si apartamentelor in care se observau miscari.
"ACTIUNILE DIVERSIONISTE". In acelasi timp, Comandamentul militar ordona ca UM 01763 sa trimita o patrula la un bloc din zona Dorobanti, pentru a verifica o sesizare privind actiuni diversioniste. Asa se face ca de la UM 01763 au plecat cu un autocamion militar zece militari in termen, sub comanda lt. maj. Marin Costica. Ajungand la locul misiunii si constatand lipsa de veridicitate a celor sesizate, ofiterul a ordonat conducatorului auto sa se intoarca in unitate fara desant. Apoi, insotit de militarii in subordine, lt. maj. Marin C. vine in zona "barierei Calarasi", unde, fara a fi avut vreun ordin, ramane alaturi de luptatorii GP ai unui filtru rutier. In jurul orei 5:00 isi deplaseaza grupa spre statuia Cap. Musat, pe timpul unei perioade de acalmie.
DESCHIDEREA FOCULUI. Pe drum, trage asupra civilului Frunza Mihail, care se indrepta spre statia de autobuz spre a merge le locul de munca. Ordona ca ranitul sa fie condus la UM 01478 de catre sold. Lorincz Raimond si luptatorul GP Constantinescu George. Apoi isi instaleaza militarii in linie de tragatori, culcati in jurul soclului statuii. Considerand ca persoanele aparute in statia de autobuz de vizavi de statuie ar fi fost teroristi, vajnicul ofiter a inceput sa strige somatii de predare, intr-un mod generic si fara a preciza cui anume se adresa. Cum insa intrase in zona dispozitivului UM 01478 fara a anunta acest fapt, militarii aflati in interiorul cazarmei au apreciat ca erau atacati si au deschis foc puternic asupra celor culcati la sol in jurul statuii.
EROARE FATALA. Cuprins de "elan revolutionar", lt. maj. Marin C. isi abandoneaza militarii sub focul nimicitor si fuge catre intrarea in UM 01478, unde este primit cu foc si nu reuseste sa lamureasca in nici un fel eroarea fatala pe care o generase. Fiind ranit si inspaimantat se ascunde in scara unui bloc apropiat, loc din care avea sa fie "capturat" dupa ivirea zorilor si convins sa nu-si ia zilele cu baioneta din dotare⦠Confuzia creata a determinat pe seful Punctului de Control Acces in UM 01478 - plt. maj. Ciobotaru Gheorghe, sa considere ca sold. Lorincz L. (care din cauza originii maghiare vorbea cu accent limba romana) si cei care venisera cu el erau "teroristi straini". Subofiterul, fiind si sub influenta bauturilor aloolice, ii executa cu o rafala de arma automata pe cei trei "teroristi"â¦
Rafalele trase si grenadele aruncate din UM 01478 au condus la decesul soldatilor Antal Eugen, Sofalvi Gyorgy, Szabo Anton si Stiubei Costica, precum si la ranirea soldatilor Caldararu Ion si Gall Zoltan. Tot in urma focurilor trase de militarii implicati in "conflict" au mai fost ranite si alte persoane aflate pe strada: Apostolache Petru, Pavel Stefan si Vlad Nicolae.
Actiunea de salvare s-a terminat prost
MULTIMEA. Brailenii s-au adunat in numar din ce in ce mai mare in punctele fierbinti ale orasului
|
ASA-ZISII TERORISTI. Gestul lor a fost insa gresit interpretat de militarii din UM 01478, care au considerat ca se aflau in fata unei "actiuni de recuperare" a teroristilor de catre cei asemenea lor⦠In atari conditii, asupra tinerilor salvatori s-a deschis un tir puternic, atat din UM 01478, 01294 si 01763. Din cabina microbuzului, Burla Vasile, ingrozit de spectrul mortii, a deschis foc neochit cu una din armele ridicate de la statuie, un glont lovind pe Podaru Vasile, care tocmai iesea din scara unui bloc de pe traseu.
Microbuzul si-a continuat deplasarea circa 500 m, dupa care s-a izbit de un baraj format din niste pontoane in fata UM 01763. La verificarea "teroristilor" raniti s-a constatat ca acestia erau Petrov Marian, Moise Viorica, Burla Vasile si Saracu Tiberiu⦠Trebuie aratat faptul ca situatia conflictuala generata in zona statuii Cap. Musat, in conditiile confuzionale generate de catre actiunile grupei de cercetasi si de hazardata interventie a militarilor din UM 01763, a condus la inregistrarea altor noi victime.
Pe fondul unei acute stari de nesiguranta, militarii din unitatile din zona au deschis focul in situatii nejustificate, considerand ca sesizasera focuri de arme.
ULTIMA TIGARA. Asa se face ca pensionarul Dutu Ivanciu a fost impuscat in cap de un foc tras UM 01294 (invecinata cu blocul de locuinte), in chiar momentul in care a aprins o tigara la scara blocului. Tot in urma unui foc tras "la nimereala" din UM 01763 a fost grav ranit pensionarul Eni Constantin care, trezindu-se din cauza tirurilor de arme, a aprins lumina in camera si s-a uitat pe fereastra.
|
|
Nu ratati!
In ziarul de maine cititi noi intamplari dramatice petrecute in decembrie â89 in orasul Braila, unul dintre locurile in care pierderile de vieti omenesti nu au fost elucidate.
DEMERS PUBLICISTIC
|
Jurnalul National initiaza un demers publicistic menit sa reconstituie, cat mai fidel, istoria Revolutiei din Decembrie 1989. In afara tuturor marturiilor evocate pana acum, dorim sa punem in valoare si orice fel de imagine legata de acele evenimente. In acest scop, solicitam sprijinul tuturor celor care detin astfel de fotografii istorice. Acestia ne pot contacta la Departamentul Foto al cotidianului Jurnalul National, la tel. 224.40.42, int. 333 sau 318; e-mail: foto@jurnalul.ro
|