x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bill Clinton - sfaturi despre cum se construieste reputatia unei tari

Bill Clinton - sfaturi despre cum se construieste reputatia unei tari

22 Mai 2005   •   00:00
Bill Clinton  -  sfaturi despre cum se construieste reputatia unei tari

"Gasiti viitorul Europei aici!". Acesta este sloganul pe care fostul presedinte american Bill Cliton il propune Romaniei in constuctia reputatiei sale. Cliton s-a aflat sambata in Bucuresti pentru lansarea cartii "Viata mea" si pentru a vorbi despre "brandul de tara" in cadrul evenimentului BeyondBorders 2005, organizat de Brand Academy si revista Saptamana Financiara.



  • de OANA STANCU, VALI BLANARU, IRINA CRISTEA
  • EVENIMENT

  • Jovial, fara a trece insa pragul unei seriozitati pe care o impune si celor din jur, William Jefferson Clinton, cel de-a 42-lea presedinte american, a vorbit sambata seara unei asistente formate din oameni politici, oameni de afaceri, specialisti in marketing si jurnalisti, despre importanta imaginii de marca a unei tari. Au fost acolo primul ministru Calin Popescu Tariceanu, presedintele PSD Mircea Geoana, presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, impreuna cu fiica sa, Camelia, coorganizator prin revista Saptamana Financiara pe care o patroneaza, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, fostul presedinte Emil Constantinescu, ministrul economiei Codrut Seres, primarul Capitalei, Adriean Videanu, Petre Roman impreuna cu sotia si cele doua fiice, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu, omul de afaceri Dinu Patriciu si multi altii.

    IMAGINE. "Spuneti lumii: Uite, asta nu stiti despre Romania si v-ar putea fi de folos! Poate aveti cele mai bune motivatii pentru investitori, poate aveti o piata de capital buna...Faceti-va o marca, dar vindeti-o mai intai propriilor conationali. L-am intrebat pe presedintele Basescu astazi daca ar trebui sa spuna repede o sintagma despre Romania care ar fi accea. Noul tigru al Europei, mi-a raspuns. Eu m-am gandit: ce ati zice de . Ei, ce ar fi daca toata lumea ar crede ca Romania e viitorul Europei? Daca 98% dintre romani ar fi convinsi de asta si ceilalti ar crede acest lucru, iar investitiile straine si economia vor creste. In constructia unei marci, asta e important: nu conteaza daca nu o crede nimeni altcineva, important este sa o crezi tu. Altfel cum credeti ca se vand toate produsele de care initial nu a auzit nimeni", i-a sfatuit Clinton pe romani. Ce-ar fi, a sugerat el, daca s-ar face o discutie nationala in care fiecare roman sa se gandeasca la tara lui si sa vina cu o imagine, un simbol despre cum ar vrea sa fie perceputa Romania in exterior?

    CE E O MARCa? Aceasta imagine ar trebui sa transmita un lucru bun, corect si orientat spre viitor. "Trebuie sa va diferentiati de tarile din jur, dar nu faceti campanie negativa. Nu spuneti lucruri rele despre ceilalti, cu lucruri bune despre voi. Daca oamenii continua sa creada ca sunteti necizelati, ca ati trecut prin dictatura aia oribila, cum sa faceti afaceri cu lumea moderna", a spus fostul presedinte SUA, provocat de Mircea Geoana la o discutie despre cum sa scapam de imaginea pe care Romania o are post-Ceausescu.

    Bill Clinton a aratat insa ca a gasit Romania mult schimbata fata de 1997, cand s-a aflat in vizita oficiala la Bucuresti, admirand faptul ca la lansarea cartii lui au venit oameni cu niveluri de venit diferite si observand ca printre ei erau si foarte multi straini. De asemenea el a subliniat ca Romania, desi o tara saraca, a dat bani pentru victimele Tsunami din Asia, aratand astfel ca a inteles ca trebuie sa fie parte a unei comunitati globale.

    DEZVOLTAREA ECONOMIEI. Clinton considera ca intr-o economie libera firmele trebuie sa aiba sanse egale, sa inceapa usor o afacere astfel incat odata cu dezvoltarea ei sa apara noi locuri de munca. "Atunci cand o firma nu se dezvolta si nu functioneaza nu mai sunt bani din impozite sI pentru dezvoltarea tarii, bani pentru investitii in infrastructura, sanatate, invatamant", considera Clinton.

    El a spus ca politica economica trebuie sa fie potrivita stadiului de dezvoltare al unui stat. "FMI a tins sa adopte o masura unica pe care sa o aplice tuturor statelor: deficitul trebuie sa fie mic, reduceti cheltuielile. Acesta politica a devenit mai flexibila, trebuie sa te raportezi la situatia statelor monitorizate. Raspunsurile sunt diferite la problemele Romaniei sI ale Boliviei de exemplu", a spus fostul presedinte american. El considera ca deficitul bugetar sub 1% impus de FMI in negocierile cu Romania este unul foarte strans care nu permite dezvoltarea economiei. "Un deficit atat de strans sufoca economia. Eu prefer o viziune mai flexibila. Smecheria e sa nu fiti atat de relaxati astfel incat oamenii de afaceri sa nu aiba incredere sa vina aici, sa gasiti combinatia ideala intre investitii si disciplina fiscala", a concluzionat fostul presedinte.

    Vizita fulger

    Bill Clinton s-a aflat sambata la Bucuresti doar pentru o jumatate de zi. Aeronava care l-a adus a aterizat pe Aeroportul Baneasa in jurul orei 15.00, ora tinuta in mare secret de cartre fortele de securitate americane si romane, care au pregatit vizita cu circa doua saptamani inainte. La ora 17.00, SPP efectua la Parlament un ultim control cu detectoare de metal printre scaune si caini lup.

    Insotit de fiica sa Chelsea, Clinton a poposit mai intai la "Plaza Romania" unde a semnat circa 500 de autografe pe cartea sa tradusa in romana sub titul "Viata mea". L-a vizitat apoi pe presedintele Traian Basescu, in biorul sau de la Cotroceni unde a intarziat o ora si un sfert fata de doar 30 de minute alocate de organizatorii vizitei sale in Romania intalnirii cu seful statului. A vorbit cu Basescu despre nevoia de securizare a Marii Negrei, despre relatiile Romaniei si Ucraina si Moldova, dar si despre Rusia. S-a oferit de asemenea sa activeze in Romania fundatia sa care este implicata in combaterea flagelului SIDA si ajutarea celor bolnavi.

    La Palatul Parlamentului, inainte de conferinta, fostul presedinte a avut o scurta receptie cu oamenii politici si de afaceri, la care au participat circa 50 de persoane. In sala il asteptau 400. Clinton, charmant, usor imbatranit dupa operatia pe cord, si-a confirmat reputatia de bun orator, dar si stilul degajat: bea apa din sticla, nu din paharul plin aflat langa ea, sta in fotoliu relaxat si isi asezoneaza povestirea cu poante.

    Coada la autografe

    Cu 45 de minute intarziere si o costumatie de soim al patriei (dar pe invers, mai pr...cis camasa albastra si cravata portocalie), dar si in costum negru de generica tomnatic, ex-presedintele american Bill Clinton si-a facut aparitia la libraria Diverta de la Plaza Romania, unde si-a lansat cartea "Viata mea". Dedicata mamei sale, sotiei, fiicei si bunicului si aparuta la Editura RAO in conditii grafice cu totul deosebite, "Viata mea" ("My life", in original) este o carte autobiografica, scrisa cu onestitate. Bunele si relele, stiutele si nestiutele, doritele si nedoritele, toate-s prezente in cele aproape o mie de pagini ale volumului. Oricine poate citi cartea daca scoate din buzunar 749.000 lei, dar nu fitecine are privilegiul ca Bill Clinton sa-i stranga mana si sa-i dea un autograf pe exemplarul tocmai achizitionat. Asa s-au gandit si aceia care au intrat in posesia unui bon valoric a carui suma e cea de mai sus. Au stat la coada ore in sir, cuminti, asteptandu-l pe William Jefferson Clinton. Emotionati, dar mai ales emotionate. Gatuita de strangerea de mana si de autograful proaspat postat pe carte, o fata si-a revenit brusc, intrebata fiind de ce n-a sarit sa-si pupe idolul: "Nu cred ca era voie. Si chiar daca era, n-as fi facut-o, ca de-aproape arata supernaspa!"… Cladirea Mall-ului nou, supersecurizata, a atras multi curiosi care au fost goniti de fortele de ordine la o distanta considerabila de locurile pe unde puteau patrunde, constituind un posibil pericol pentru oaspetele de peste Ocean. Cine pasea in librarie trecea prin filtre identice cu acelea de pe aeroporturi. (Claudia Daboveanu)
    ×
    Subiecte în articol: romania eveniment bill clinton clinton