x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Clujul e o mămăliga de 5 stele”. Boc s-a trezit cu un concurent la primărie din propriul partid

„Clujul e o mămăliga de 5 stele”. Boc s-a trezit cu un concurent la primărie din propriul partid

de Ion Alexandru    |    20 Feb 2024   •   00:05
„Clujul e o mămăliga de 5 stele”. Boc s-a trezit cu un concurent la primărie din propriul partid

Deși data alegerilor locale de anul acesta nu a fost încă stabilită oficial, în teritoriu luptele pentru unele dintre cele mai importante instituții ale administrației locale au început în forță. Spectaculos este că aceste lupte nu se dau între partide, ci chiar între membrii aceluiași partid, Deputatul liberal Sabin Sărmaș și-a anunțat candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca, deși aceasta este condusă, de cinci mandate, de către colegul său de partid Emil Boc.

Sărmaș arată că orașul „este ca o mămăligă de cinci stele, care stă să explodeze”. Și președintele PNL al Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, este amenințat de către fostul său coleg de partid, Ionel Dancă, acum om de bază în partidul lui Ludovic Orban. Dancă vrea să-l detroneze pe liderul PNL de la conducerea instituției, anunțându-și candidatura. În SOS România, lucrurile ating ridicolul. Diana Șoșoacă și-a suspendat propriul soț din conducerea partidului, „pentru a-i salva sufletul și pentru a-l scoate din ghearele serviciilor”. Soțul replică și arată că decizia soției sale este abuzivă și nestatutară și că va lupta împotriva ei în partid.

Deputatul PNL de Cluj, Sabin Sărmaș, a anunțat, la finalul săptămânii trecute, în cadrul unui interviu televizat, că intenționează să candideze împotriva colegului său de partid, celebrul Emil Boc, la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, la alegerile locale de anul acesta.

„Orașul nostru (Cluj-Napoca - nr.red.) se află într-o etapă în care trebuie să treacă la un alt nivel. Cluj-Napoca este ca o mămăligă umflată, de cinci stele, care stă să explodeze. Clujul, dacă nu e dus la un alt nivel, se va sufoca”, a declarat deputatul liberal.

Potrivit lui Sabin Sărmaș, Emil Boc de află în fruntea Primăriei municipiului Cluj-Napoca de două decenii, iar „douăzeci de ani sunt prea mulți!”. Viitorul contracandidat al lui Emil Boc a mai adăugat faptul că, dacă Partidul Național Liberal nu va fi de acord să-l sprijine în acest demers electoral, ia în considerare chiar și o candidatură independentă.

Oficial, PNL Cluj nu a răspuns provocării politice interne lansate de Sabin Sărmaș. În schimb, se pare că l-a blocat pe deputat pe toate grupurile de WhatsApp. Sabin Sărmaș a făcut referire la acest aspect prin intermediul unei postări pe contul său de socializare, unde a postat o captură de ecran în care se arată că nu mai are acces la grupurile de WhatsApp „BPN PNL Cluj – 2021” și „Primari PNL CJ 2020-2024”. 

Eliminat de pe grupurile de WhatsApp

„Pățești multe nedreptăți pe lumea asta, dar nimic nu se compară cu a fi eliminat abuziv dintr-un grup de WhatsApp. Înlăcrimat stau în fața ușii grupului de WhatsApp. Nu știu voi de câte ori ați simțit durerea asta, dar poate știți ceva remedii, pentru suflet”, scrie Sabin Sărmaș, ironic, pe contul său de Facebook.

Sabin Sărmaș nu este un simplu membru al PNL, ci deține, conform declarației sale de interese completate și depuse anul trecut, pe site-ul Camerei Deputaților, funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal – Organizația Cluj.

Între 2014 și 2016, Sărmaș a avut calitatea de membru al Consiliului de Administrație al RADP Cluj-Napoca, iar între anii 2016 și 2020 a activat ca și consilier local ales pe listele PNL al Consiliului Local Cluj-Napoca. În perioada 2019-2021, liberalul a condus, în calitate de președinte, Autoritatea Națională pentru Digitalizarea României. Iar, în decembrie 2020, a fost ales, pe listele PNL, deputat în Parlamentul României.

Personajul pe care vrea să-l detroneze, anul acesta, de la Primăria Cluj-Napoca, Emil Boc, se află la al cincilea mandat de edil, fiind cel mai longeviv primar al orașului.

Bătaie pentru CJ Ilfov

Un alt ales local cu greutate al Partidului Național Liberal este amenințat că va fi lăsat fără funcție de către un fost coleg de partid. Deputatul ex-PNL Ionel Dancă, actualmente parlamentar neafiliat și membru al Forța Dreptei, partid condus de Ludovic Orban. Acesta din urmă este fostul purtător de cuvânt și ex-șef al Cancelariei premierilor Dacian Cioloș și Ludovic Orban și a declarat, la finalul săptămânii trecute, că vrea să-l bată în alegerile locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ilfov pe fostul său coleg de partid, liberalul Hubert Thuma.

„Hubert, ești bine? Gata, așa nu se mai poate. Candidez la președinția Consiliului Județean Ilfov, cu susținerea și încrederea oamenilor care s-au săturat de sistemul politico-mafiot din Ilfov, care le afectează viața de zi cu zi”, a declarat Dancă. „Cum e posibil ca din acest buget de 1 miliard de lei, doar 13,9 milioane de lei, adică mai puțin de 1,4 a sută din buget, să fie alocat pentru educație? Și ne mai mirăm că majoritatea părinților din Ilfov ne trimitem copiii la școli din București”, a mai adăugat Ionel Dancă.

Dancă deține, potrivit ultimei sale declarații de avere, un teren agricol de 2.000 de metri pătrați pe raza comunei Ciofliceni, județul Ilfov, dar și-a cumpărat, în anul 2022, alte două terenuri agricole. Hubert Thuma, pe care Dancă îl amenință electoral, este președintele PNL Ilfov și vicepreședintele PNL pe Regiunea București-Ilfov.

Cutremur în SOS România. Diana Șoșoacă și-a suspendat soțul din partid, ca să-l scape de serviciile secrete

În timp ce liberalii sau foștii liberali se devorează electoral între ei, o situație explozivă se petrece în partidul SOS România, înființat și condus de senatoarea Diana Ivanovici Șoșoacă. Aceasta l-a suspendat, la finalul săptămânii trecute, din funcția de prim-vicepreședinte al formațiunii pe nimeni altul decât pe soțul său, Silvestru Șoșoacă, afirmând că a fost obligată să ia această măsură pentru „a-i salva sufletul și viața” și pentru „a-l scoate din ghearele serviciilor secrete”.

„Pentru a salva sufletul unui om și viața lui și pentru a-l scoate din ghearele serviciilor care l-au înconjurat, a trebuit să-l suspend din funcția de prim-vicepreședinte, astfel încât semnătura lui să nu mai însemne nimic. În momentul ăla, nu mai înseamnă nimic pentru ăia care l-au înconjurat”, a anunțat Diana Șoșoacă la o ședință a partidului.

Se pare că supărarea Dianei Șoșoacă pe soțul său a plecat de la un videoclip pe care Silvestru Șoșoacă l-a publicat pe contul său de socializare, în timp ce bărbatul dansa cu o altă femeie, soțul senatoarei „punând prea mult suflet în acest dans”.

La rândul său, Silvestru Șoșoacă i-a dat replica soției sale, prin intermediul unui comunicat de presă, în care afirmă că decizia Dianei Șoșoacă este una nestaturară. Bărbatul precizează că SOS România a fost ideea lui și că el este principalul organizator al partidului. „Nu pot accepta acțiunile abuzive ale Dianei Șoșoacă împotriva membrilor și a liderilor de partid”. „Îmi asum să fiu garantul respectării statutului pentru toți membrii partidului în fața abuzurilor doamnei președinte SOS. Deciziile discreționare, bazate pe reacții nejustificate, vor conduce cu siguranță la distrugerea partidului și la compromiterea în fața electoratului”, mai afirmă Silvestru Șoșoacă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×