Este iarnă. Cu toate că multe bălţi, dar şi mare parte a Deltei, sunt bocnă, braconierii prind din greu sute de kilograme de peşte, chiar şi din specii la care pescuitul este interzis în această perioadă.
În numai patru zile, între 13 şi 16 ianuarie, Poliţia Deltei Dunării a confiscat şase kilometri de plase folosite pentru braconaj şi 465 de kilograme de peşte şi icre. Împreună cu IJPF Tulcea şi Garda de Mediu s-au efectuat peste 20 de acţiuni şi controale, atât în zona terestră a Deltei, cât şi pe apă. Au fost verificate 280 de persoane, 118 autovehicule şi 49 de ambarcaţiuni. Poliţiştii au constatat 11 infracţiuni şi au început cercetările împotriva a 14 persoane. Au fost ridicate două ambarcaţiuni, un motor de ambarcaţiune şi trei autovehicule folosite la braconaj. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, filiala Tulcea, ne-au declarat că în zilele următoare vor fi organizate ample acţiuni antibraconaj în tot judeţul, dar mai ales în Deltă. Aceasta pentru că braconierii profită de condiţiile grele de circulaţie a navelor de control pe timp de iarnă.
Anul 2009 a fost un an de vârf pentru braconieri. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, au fost confiscate de la braconieri aproape 23 de tone de peşte (opt tone numai în Tulcea), din care 150 de kilograme de sturion. Poliţiştii au mai confiscat şi aproape 700 de kilograme de icre. În timpul acţiunilor antibraconaj au fost reţinute, printre altele, 93 ambarcaţiuni, aproape 64 de kilometri de plase monofilament care sunt interzise la pescuit. Au fost constatate 1.047 de infracţiuni de braconaj piscicol şi amenzi de 344.550 de lei. Aceasta nu-i împiedică cu nimic însă pe cei hotărâţi să practice braconajul. Acţionează de multe ori chiar sub privirile autorităţilor. Problema cea mai mare apare însă când dosarele ajung pe masa procurorilor. Mai toate dosarele penale întocmite de poliţişti pentru braconaj au fost frumos clasate de către procurori prin neînceperea urmăririi penale. Astfel că infractorii au rămas doar cu o amendă adminstrativă. Acest mod al procurorilor de a finaliza o anchetă îi îndeamnă practic pe braconieri să-şi vadă nestingheriţi de treabă. Şi, mai mult, să devină agresivi.
Citește pe Antena3.ro