x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bunicii şpăgii căpuşează ICRAL-ul

Bunicii şpăgii căpuşează ICRAL-ul

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    14 Iul 2009   •   00:00
Bunicii şpăgii căpuşează ICRAL-ul

7.000 de oameni au depus solicitări pentru o locuinţă socială în Sectorul 2. Speranţele lor sunt năruite nu numai de lipsa spaţiilor libere, dar şi de încrengătura de "afacerişti" care mânăresc locuinţele aflate în administrarea ICRAL. Doi bătrânei, pensionari, cu relaţii printre angajaţii ICRAL, au pus mâna pe zeci de locuinţe care, în mod normal, ar fi trebuit să fie repartizate de primăriile de sector.



Aproape 7.000 de bucureşteni din Sectorul 2 au depus la Primăria condusă de Neculai Onţanu solicitări pentru locuinţe sociale. În ultimii patru ani s-au făcut doar 178 de repartiţii în mod legal. Aceşti aproape 7.000 de cetăţeni dintr-un singur sector sunt potenţiale victime ale "căpuşelor" a căror bravă reprezentantă este Antoaneta Niculescu, "doamna Coca", cum este ea cunoscută.

PE NUMELE MORTULUI
Petenţii aşteaptă pe liste, dar dosarele lor mucegăiesc nebăgate în seamă de nimeni, pentru că toată lumea pare să lucreze pentru lista de preferaţi, a se citi plătitori de şpagă, ai "doamnei Coca". Antoaneta Niculescu este ajutată în demersurile sale de un alt pensionar, fost consilier local la Sectorul 2, Dinu Stelian Alexandrescu.

Reporterii Jurnalului Naţional au intrat pe firul afacerii şi au ajuns la masa negocierilor cu aceşti doi adevăraţi "bunici ai şpăgii". Pretinzând că sunt interesaţi de obţinerea unei locuinţe sociale cu ajutorul femeii, reporterii au aflat dedesubturile afacerii, dar i-au cunoscut şi pe unii din cei pentru care totul s-a transformat într-o ţeapă scumpă. Pentru mulţi însă, "doamna Coca" a fost soluţia ideală pentru a-şi rezolva situaţia locativă.

Specialitatea doamnei Coca sunt învârtelile cu locuinţe ale statului. Pe scurt, aranjamentul ar fi următorul.

Când moare câte un chiriaş al ICRAL, doamna Coca găseşte pe cineva căruia să-i pună cheile în mână. "Cineva"-ul urmează să locuiască în respectiva casă, "pe numele mortului", până expiră contractul fostului locatar. După aceea, tot ea, mamaia funcţionarilor-degrabă-primitori-de-euro, îl rezolvă pe noul locatar cu un contract de închiriere în toată regula. Pentru cei care sunt dispuşi să rişte câteva mii de euro, "doamna Coca" aranjează chiar de un contract de vânzare-cumpărare pentru locuinţă.

Coca află de locuinţele care se eliberează de la prieteni şi complici din cadrul ICRAL, cum ar fi Ileana Macoveschi, administrator immobile în cadrul Foişor SA.

UN BĂTRÂN ŞI O BĂTRÂNĂ / ŞPĂGUIESC ŢINĂNDU-SE DE MÂNĂ
Bunica şpăgii nu este singură însă. Ca în orice poveste, există şi un bunic. Dinu Stelian Alexandrescu, fost consilier local la Sectorul 2, este partenerul pe care Antoaneta Niculescu îl scoate la o bere pe terasă când trebuie să fie şi mai convingătoare. "Bunicul" se poartă la costum şi are la mână un ceas numai bun de spart nucile şi de citit cu el în stele în acelaşi timp. Indiciu de prosperitate şi prost-gust. La începutul anilor '90, a fost secretar general al Partidului Naţional Liberal, până când s-a certat cu Viorel Cataramă. În urma scandalului, Dinu Alexandrescu şi-a dat demisia de la liberali şi a migrat la Partidul Democrat, partid care l-a propulsat în funcţia de consilier local al Sectorului 2 vreme de două mandate. Acum este doar membru al Partidului Democrat-Liberal.   

Coca şi Dinu se oferă să obţină aprobări şi atribuiri pe "sub mână": dosarele sunt întocmite cu documente false şi fără respectarea procedurilor legale. Ei se laudă victimelor lor că pot influenţa orice fel de decizii, de la atribuirea unei locuinţe sociale până la obţinerea unor contracte publice sau chiar a unor documente de proprietate.

CHEIA DE LA COCA

Reporterul Jurnalului Naţional a ajuns la o întâlnire cu "doamna Coca" în calitate de "viitor soţ" al uneia dintre victimele lui Dinu Stelian Alexandrescu. Bătrânul i-a promis Mirelei Vasile că o ajută să obţină o casă de la ICRAL. După ce i-a luat fetei din mână 2.000 de euro în urmă cu vreo trei ani, "dom' Dinu" a încetat să mai dea semne de viaţă.

Mirela are însă un copil, iar speranţa că ar putea primi o casă de la Primărie, fie ea oricum, i-a tot dat ghes. Ea a ajuns să o cunoască pe Coca prin intermediul unei funcţionare de la Primăria Municipiului Bucureşti, Adriana Crăciun.

Mirela a aflat de curând că "doamna Coca" este o apropiată a lui Dinu Alexandrescu. Înţelegând că riscă să ia încă o ţeapă, Mirela s-a decis să divulge escrocheria. Ea s-a prezentat la întâlnirea cu Coca însoţită de un reporter.

Întâlnirea s-a petrecut pe o terasă, vizavi de Primăria Sectorului 2. Coca a intrat repede în temă. Ea cerea 3.000 de euro pentru serviciile ei: "Vii marţi cu banii şi eu îţi dau cheia. Vă şi puteţi muta". Coca are o soluţie chiar şi pentru cei care nu au încredere să dea banii din mână cu una, cu două: "Dacă nu ai încredere, mergem la notar şi facem un contract de împrumut... Dacă nu iese afacerea, contractul este executoriu şi îţi poţi recupera banii chiar cu un executor judecătoresc", propune plină de amabilitate Coca.

Mirela şi reporterul ar fi primit în mână cheia de la un apartament de pe strada Calea Moşilor, unde "titularul" a decedat de curând. Apartamentul în discuţie are o situaţie juridică mai deosebită. Antoaneta Niculescu avea la ea cheia apartamentului, dar fostul locatar era şi proprietar al unei cote din locuinţă, după cum au aflat reporterii.

Mirela trage de timp. Invocă banii pe care i-a dat deja lui "dom' Dinu" pentru a mai reduce pretenţiile "partenerei de afaceri". În urma discuţiei, se stabileşte o nouă întrevedere la care să participe şi Dinu Stelian Alexandrescu. Până atunci, Coca promite să se ocupe de găsirea vechiului dosar depus de Mirela Vasile la Primăria Sectorului 2, pentru că, nu-i aşa?, vechimea dosarului contează la repartiţie.

APARE DINU. ASCUNDEŢI VINUL!
Trece aproape o lună până la promisa întâlnire. De data aceasta, crâşma este una de lângă Foişorul de Foc. După toate aparenţele, femeia este o clientă fidelă a locului; ospătarul ştie exact ce pofteşte Coca, semn că o cunoaşte bine.

Până să vină "dom' Dinu", Coca se întinde la vorbă. Îl laudă pe partenerul său pentru relaţiile sale politice şi lasă să se înţeleagă că Dinu Alexandrescu este foarte cunoscut în rândul politicienilor bucureşteni.

Dinu apare mergând agale şi se aşază după ce se prezintă cu emfază. Îi place să se uite din când în când peste umăr, părând a fi atent la cine ştie ce urmăritori misterioşi. Cert este că, de faţă cu bonomul "dom' Dinu", femeia se laudă cu sprijinul necondiţionat al viceprimarului Cândea, de la Primăria Sectorului 2. Înţelegi repede că "doamna Coca" habar nu are că vicele de la 2 este de fapt o femeie - Cândea Muntean Nicoleta.

Cu greu, Dinu Alexandrescu admite că o cunoaşte pe tânăra Mirela Vasile şi că i-a luat banii din mână. Încet, îşi aduce aminte că, atunci când a cunoscut-o pe tânăra mămică, aceasta se pregătea de examenul de licenţă. Şi, în cele din urmă, după ce trece peste explicaţiile de ce nu i-a răspuns la telefoane atâţia ani, Dinu îşi aduce aminte şi de vinul pe care Mirela i-l dăruise în preajma unor sărbători de iarnă, acum mulţi ani.

"SĂ NU ZICI CĂ MI-AI DAT BANI"

Discuţia se întoarce însă la motivul întâlnirii. Teoretic, discuţia trebuia să fie despre locuinţa socială la care trăgea speranţă Mirela, dar, de fapt, cei doi complici voiau să afle ce ştie victima lor despre o anchetă a Poliţiei, care îi viza. De altfel, în timp ce Dinu bea o bere pe terasă şi promitea că va scoate din sertare dosarul depus de tânără în urmă cu câţiva ani, avocatul său îl scuza la Poliţie că bătrânul nu se poate prezenta la audieri, din motive medicale.

Discuţia trădează principala grijă a "bunicilor şpăgii". Dinu Alexandrescu vrea doar să se asigure că Mirela nu va declara la Poliţie că i-a dat şpagă. "Numai să nu zici că mi-ai dat bani, că înseamnă trafic de influenţă", insistă el.

"Dacă nu ai încredere, mergem la notar şi facem un contract de împrumut... Dacă nu iese afacerea, contractul este executoriu şi îţi poţi recupera banii chiar cu un executor judecătoresc"
Antoaneta Niculescu

"Numai să nu zici că mi-ai dat bani, că înseamnă trafic de influenţă"
Stelian Dinu Alexandrescu



CITIŢI MÂINE

Cum ajunge Nicolae Vara, una dintre victime, de pe un site de matrimoniale pe mâna "bunicilor şpăgii". Afacerea
l-a costat 30.000 de euro.

×
Subiecte în articol: special măna dinu doamna coca dinu alexandrescu