x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Carantina in Paradis

Carantina in Paradis

17 Oct 2005   •   00:00
Carantina in Paradis

Coltul de rai, care este Delta Dunarii, se afla practic izolat de restul tarii. O molima teribila pentru pasari risca sa transforme Delta intr-un cimitir al zburatoarelor. Gripa aviara nu a intrat si in oameni. Toate structurile statului au facut un cordon sanitar pentru a bloca propagarea epidemiei. Europa intra si ea in alerta. Ucraina se pune la adapost cu un zid al tacerii.

  • Fotoreportaj


  • De trei zile avem verdictul specialistilor Laboratorului Comunitar din Marea Britanie: am fost loviti de cel mai periculos virus al gripei aviare, H5N1, acelasi care a facut ravagii in Asia. E cea mai grava criza epidemiologica din Romania in ultimii 63 de ani.

    Romania a fost impartita in trei zone: Dobrogea, care a fost izolata, judetele Galati, Braila, Ialomita si Calarasi, transformate in zona-tampon, si restul tarii. Autovehiculele care circula din judetele Constanta si Tulcea spre interiorul tarii vor trebui sa treaca prin filtrele de dezinfectie instalate pe principalele drumuri nationale, atat la intrarea, cat si la iesirea din cele patru judete-tampon.

    FILTRE. In cursul zilei de ieri, Ministerul Transporturilor lucra la amenajarea acestor puncte de dezinfectie. Pana seara urmau sa fie instalate echipamentele de dezinfectie in cinci puncte rutiere de trecere din Dobrogea catre judetele Galati, Braila, Ialomita si Calarasi. Locatiile alese: in zona localitatilor Smardan si I.C. Bratianu, din judetul Braila, la Giurgeni - Vadu Oii, Fetesti si Ostrov. Trenurile vor fi si ele dezinfectate la trecerea prin statia CFR Fetesti. "Si la iesirea din cele patru judete invecinate cu Tulcea si Constanta vor fi instalate filtre de dezinfectare in 11-12 puncte de trecere pe drumuri nationale. Instalarea acestora este posibil sa inceapa astazi (n.r. - duminica), astfel incat maine (n.r. - luni) sa functioneze toate", ne-a declarat Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Transporturilor. In cursul dupa-amiezii de ieri, oficialii MTCT lucrau la identificarea locatiilor unde urmeaza a fi amplasate celelalte puncte de dezinfectare. Autovehiculele care vor iesi prin toate aceste puncte vor fi stropite cu o substanta dezinfectanta, atat pe roti, dar si pe toata suprafata. De asemenea, au fost luate masuri de protectie la aeroporturi si porturi. In ceea ce priveste durata de aplicare a masurilor, Andreica a precizat ca este vorba de o perioada nedeterminata, pana la eradicarea maladiei. Costurile totale se ridica la circa 2 miliarde de lei vechi pe zi, asigurate de minister, dar si din alte surse.

    NEGATIV. In acelasi timp, medicii veterinari ajutati de jandarmi lucrau pentru eradicarea focarului de gripa de la Maliuc-sat, dupa ce sambata terminasera treaba in Ceamurlia si in satul Vulturul. Din fericire, ultimele probe de laborator nu au confirmat prezenta anticorpilor gripei aviare in cazul probelor prelevate de la lebedele de pe lacul Obretinul Mic, asa cum aratasera testele rapide facute sambata. Nici in cazul celor 536 de pasari care au murit in localiatea I.C. Bratianu nu s-au gasit anticorpi pozitivi. "Concluzia este ca virusul aviar se cantoneaza in partea de est a Deltei si a judetului Tulcea, strategia de regionalizare prin izolarea pe coridorul Dunarii dand rezultate", a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. El a mai precizat, citat de Mediafax, ca, desi Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii si-au manifestat disponibilitatea de a furniza Romaniei o serie de echipamente si materiale pentru prevenirea raspandirii gripei aviare, nu s-a apelat deocamdata la acest sprijin. "Guvernul gestioneaza situatia. Avem ce ne trebuie", a declarat acesta, recunoscand totusi ca a fost intocmita o lista cu echipamente care ar mai fi necesare pentru prevenirea extinderii virusului gripei aviare si care nu sunt in Romania.

    TESTE. Ministrul Flutur a anuntat ca este posibil ca in aceasta dimineata Laboratorul Comunitar din Marea Britanie sa ne transmita rezultatul in cazul virusului izolat la pasarile din Maliuc.

    Pana in prezent exista doar doua focare de gripa aviara - Ceamurlia de Jos si Maliuc. Gheorghe Futur si-a exprimat ieri nemultumirea ca, in ciuda apelurilor repetate ca pasarile si celelalte animale domestice sa fie inchise in curti, sunt gospodari care nu asculta aceasta recomandare.

    Click pt a mari imaginea

    DOBROGEA A FOST IZOLATA DE RESTUL TARII
    O zona-tampon, incluzand judetele Galati, Braila, Ialomita si Calarasi (zona 2), a fost instituita pentru a preveni raspandirea virusului H5N1 dinspre Tulcea si Constanta (zona 1) catre interiorul Romaniei. Focarele gripei aviare sunt Maliuc si Ceamurlia de Jos.

    TARGURI
    Dupa confirmarea virusului H5N1, Ministerul Agriculturii a sistat transportul de pasari din aceste doua judete catre restul tarii. Avicolele din zona nu mai au voie sa trimita galinacee - spre vanzare in viu sau spre abatorizare - in restul Romanei. In judetele Tulcea si Constanta, targurile de animale au fost inchise, iar pasarile si porcii (foarte buni receptori ai virusului) nu mai au voie sa paraseasca ograzile. In focarele de gripa, masurile nu se schimba: pasarile sunt ucise si se face dezinfectie.

    In Galati, Braila, Ialomita si Calarasi va incepe supravegherea clinica a tuturor pasarilor din gospodariile populatiei si se va face recensamantul acestora, iar populatia trebuie sa-si tina pasarile in curte. Targurile de animale din cele patru judete au avut soarta celor din Tulcea si Constanta: au fost inchise. "La nivel national socotim ca este corect sa interzicem targurile acolo unde se vand pasari. Practic, comertul cu pasari si porci este interzis in toate judetele din Romania pentru o perioada de timp", a subliniat Flutur. El a facut apel la populatie sa aiba incredere in autoritati, sa respecte indicatiile acestora si sa nu se teama sa manance carne de pasare si oua cumparate din magazinele certificate sani- tar-veterinar si bine gatite. El a cerut autoritatilor locale sa ia toate masurile necesare pentru rezolvarea problemei. Inclusiv sa apeleze la amenzi.

    BRUXELLES
    Pentru a preintampina gripa aviara, UE este dispusa sa ia o serie de "masuri mai radicale", a declarat presedintele Executivului de la Bruxelles, portughezul Jos... Manuel Durao Barroso. "Nu ezitam sa propunem statelor membre masuri mai drastice si mai radicale. Suntem pe punctul de a face tot ceea ce este posibil pentru a informa, cu cea mai mare transparenta, opinia publica europeana si internationala despre aceasta situatie", a subliniat oficialul european. (Maria Toader)
    ×
    Subiecte în articol: eveniment