x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Catedrală pentru oamenii voinţei

Catedrală pentru oamenii voinţei

de Daniela Cârlea Şontică    |    18 Noi 2007   •   00:00
Catedrală pentru oamenii voinţei

La Voluntari a fost sfinţită ieri piatra de temelie a unei catedrale care va fi inaltă de 51 de metri şi in care vor putea asista la slujbă peste 1.000 de credincioşi.

Sfinţire - Biserică in care vor incăpea peste 1.000 de credincioşi


La Voluntari a fost sfinţită ieri piatra de temelie a unei catedrale care va fi inaltă de 51 de metri şi in care vor putea asista la slujbă peste 1.000 de credincioşi.

Â

"Fericiţi cei care imprumută măinile şi voinţa lui Dumnezeu pentru a ridica o biserică", a spus ieri Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel la sfinţirea pietrei de temelie a viitoarei catedrale din Voluntari. Biserica va avea hramurile Intrarea Domnului Iisus in Ierusalim şi Sfănta Cuvioasă Paraschiva. "Sfinţirea locului unei biserici este un moment important, pentru că acolo va fi o poartă a cerului", le-a mai spus Patriarhul celor prezenţi. Temelia catedralei din orăşelul vecin cu Capitala se află pe locul unde altădată erau munţi de gunoaie, iar slujba de sfinţire a fost oficiată de Prea Sfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar Patriarhal, impreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Credincioşii au stat la slujbă aproape două ore, pe o vreme in care ploaia măruntă şi frigul iţi intrau pănă la oase, iar picioarele stăteau in noroi pănă la glezne.

Â

BATISTELE. Cănd Patriarhul a păşit pe covorul cu flori, totdeauna prezent la intrarea unui inalt ierarh intr-o parohie, emoţia credincioşilor prezenţi s-a manifestat prin fluturarea unor batiste albe, primite de la Primărie, pe care scria: "Nimic fără Dumnezeu". Patriarhul i-a felicitat pentru iniţiativa lor pe cei din Voluntari, amintind că din această localitate, la recenta sărbătoare a Sfintei Paraschiva, au mers la Iaşi in jur de 1.800 de persoane. Semn că aici Cuvioasa este cinstită in mod deosebit, iar biserica pe care o va ocroti Sfănta se va ridica repede.

Â

CHEIA. Primarul oraşului, Florin-Costel Pandele, a spus că din fondurile Primăriei se vor aloca pentru construcţie 7 milioane de euro şi că in cel mult 18 luni clădirea va fi gata. Primarul i-a inmănat Prea Fericitului Părinte Patriarh cheia oraşului şi o plachetă, in semn de preţuire. Cheia, a remarcat Patriarhul, are trei cruci pe ea, in numele Sfintei Treimi. Prea Fericitul Daniel a mai spus că la 29 noiembrie se va sfinţi şi piatra de temelie a mult-visatei Catedrale a Măntuirii Neamului, ca urmare a faptului că s-a găsit o soluţie de despăgubire a celor care revendicau terenul unde urmează să se ridice Catedrala. Patriarhul speră ca bucureştenii să ia exemplu de la locuitorii Voluntariului, "oameni cu voinţă, după cum le spune numele", şi să contribuie la construirea Catedralei pe care au dorit-o toţi patriarhii romăni.Faptul că un orăşel de aproape 70.000 de locuitori vrea o biserică in care incap in jur de 1.100 de credincioşi este o provocare pentru Bucureşti să inceapă construirea unei catedrale incăpătoare şi reprezentative pentru Capitală.

Â

DOAMNA OLTEA. Astăzi, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, după Sfănta Liturghie de la Biserica "Doamna Oltea" din Bucureşti, va sfinţi acolo pictura bisericii, o capelă şi două troiţe. De asemenea, va inaugura aşezămăntul social, cultural şi medical "Sfăntul Antonie" al parohiei amintite. Cu acest prilej, in jur de 1.000 de persoane nevoiaşe din parohia "Doamna Oltea" vor primi un pachet cu alimente.Â

×
Subiecte în articol: eveniment