x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CJ Timiş îşi vinde pe nimic propriile firme. Încă un faliment intenţionat la societăţile de drumuri

CJ Timiş îşi vinde pe nimic propriile firme. Încă un faliment intenţionat la societăţile de drumuri

de Mircea Opris    |    29 Noi 2011   •   11:02
CJ Timiş îşi vinde pe nimic propriile firme. Încă un faliment intenţionat la societăţile de drumuri

Curtea de Conturi Timis a constatat ca Primaria Timisoara a pus umarul la falimentarea Societatii Drumuri Municipale SA, la care este actionara. Dupa aceeasi schema, CJ Timis vrea sa vanda la un pret de nimic actiunile pe care le detine la societatea de drumuri DRUMCO catre asociatul austriac STRABAG.

Vanzare dupa ureche la CJ Timis

Drumco, firma de constructii de drumuri unde Consiliul Judetean Timis mai detine o treime din actiuni, ar putea fi vanduta pe maruntis catre societatea Strabag, care detine restul actiunilor, a avertizat presedintele comisiei economice a CJ Timis, Vio­rel Sasca. "Drumco" a fost infiintata in urma cu 12 ani, prin reorganizarea Regiei Autonome Drumuri si Poduri Timis, cu actionar unic Consiliul Ju­de­­tean. Asocierea dintre Strabag si Drumco s-a facut in 2001, cand firma austriaca a obtinut 49% din actiuni aducand in afacere utilaje de mana a doua. Ulterior, firma Strabag a propus consilierilor judeteni preluarea pachetului majoritar de actiuni printr-o majorare de capital. Pentru aceasta, Strabag a adus in afacere aproape 800.000 de dolari si utilaje vechi, reconditionate, evaluate la 1,2 milioane de dolari. In ultima sedinta a Consiliului Judetean Timis din anul 2003, consilierii judeteni, care se pregateau de sarbatori, au acceptat sa cedeze pachetul majoritar de actiuni companiei austriece, desi unii dintre ei au sesizat inca de atunci ca utilajele propuse de Strabag pentru majorarea de capital erau foarte vechi, unele fiind produse in 1984.

Presedintele comisiei economice a CJ Timis, Viorel Sasca, sustine ca alesii judeteni au fost convinsi de "experti" ca aceasta afacere ar fi una extrem de profitabila, insa, intre timp, s-a dovedit ca Drumco nu este atat de profitabila pe cat s-ar fi sperat. Mai mult, Sasca sustine ca, la licitatii, au existat situatii in care Strabag chiar a concurat impotriva Drumco. El crede ca s-a ajuns in situatia aceasta de­oa­re­ce Strabag doreste sa achi­zi­tio­ne­ze "foarte usor" si restul actiunilor la Drumco. "Avem probleme la Drumco si trebuie sa ne decidem ce vom fa­ce cu aceasta societate, pentru ca ve­ni­turile pe care le aduce aceasta sunt foarte mici. Au fost situatii in care Strabag a participat la licitatii concurand Drumco. Proceduri de genul asta am mai vazut cand o societate e adusa la nivel minim pentru a putea fi foarte usor cumparata. fii sigur, in acest moment se poate intampla si lucrul acesta. In 2003 am primit toate asigurarile din lume, ca va fi foarte bine, au venit experti, dar acum suntem in situatia asta. Nu aduce venituri la CJ Timis, asa cum speram", sustine Viorel Sasca. Mai mult, presedintele Comisiei economice a CJ Timis a mai afirmat ca o clauza in contractul cu Strabag nu permite CJ Timis sa vanda actiunile pe care le mai detine altcuiva decat firmei Strabag, ceea ce, in opinia sa, nu face decat sa diminueze pretul acestora.

O expertiza de doi bani

In urma cu trei luni s-a constituit o comisie formata din consilieri judeteni care are sarcina sa ia decizia daca pachetul de actiuni detinut la Drumco se va vinde sau se va pastra, insa aceasta comisie nu a ajuns inca la un rezultat. Unii consilieri judeteni din opozitie au contestat felul in care reprezentantii CJ Timis au ajuns la o suma derizorie de vanzare, spun ei. Falimentarea Drumco s-a facut tocmai de catre CJ Timis, care a prefe­rat sa atribuie contracte de intretinere si constructie de drumuri unor firme private, chiar la tarife de lucru mai mari decat cele ale firmei la care este actionar. Culmea e ca tot consilierii judeteni s-au grabit sa avanseze oferta de a vinde catre Strabag cele 30 de procente detinute pentru numai 1,2 milioane de dolari. Valoarea acestor actiuni nu a fost insa stabilita de catre o comisie de experti in materie, ci de o comisie de consilieri judeteni cu diverse pregatiri in alte domenii. Mai mult, nici nu se doreste sa se apeleze la o firma specializata pe audit sau evaluare, ca si referent extern care ar putea stabili valoarea reala de piata a celor 30 de procente din firma de­ti­nute de catre CJ Timis. Atfel, aso­cie­rea realizata de catre fostul presedinte al CJ Timis, Dan Ioan fiipos, cu sco­pul de a aduce profit la bugetul ju­de­tean si de a realiza lucruri mai ieftine pentru judet, a devenit un instrument de speculatie pentru actualul pre­se­dinte al consiliului judetean, care este si presedinte al celebrei comisii de analiza, democrat-liberalul Constantin Ostaficiuc. Culmea este ca a fost nevoie de 5 ani pentru a realiza ca societatea merge in pierdere, iar profi­tul este zero! Stransi cu usa, oficialii CJ Timis au facut pu­blice cifrele de afaceri ale societatii. Astfel, profitul realizat de societatea Drumco in perioada 2006-2010, defalcat pe fiecare an, arata astfel: 2006 – 0 lei; 2007 – 3.305.296 lei; 2008 – 0 lei; 2009 – 0 lei; 2010 – 0 lei.

Lucru pe care nu l-a sesizat nimeni pana cand nu a venit vorba de vanzare catre asociatul Strabag. In consecinta, conform bilantului contabil la data de 31.12.2010, valoarea totala a societatii comerciale se ridica la suma de 12.956.836 lei.

Consilierul judetean Sorin Supuran (PNL) a declarat ca o comisie a Consiliului Judetean Timis a cerut efectuarea unui audit la societatea Drumco, detinuta in asociere cu fir­ma Strabag, inainte ca autoritatile judetene sa vanda ultimele actiuni detinute la firma de drumuri. Propu­nerea va fi oficializata marti, in sedinta de plen a Consiliului Judetean Timis, si va duce la amanarea apro­ba­rii vanzarii ultimelor actiuni catre Strabag pentru aproximativ 1,2 mili­oa­n­e de dolari. "Inainte de a fi vandut pachetul de actiuni ar fi trebuit si se impune efectuarea unui audit pentru a se vedea daca valoarea actiu­ni­lor nu este subevaluata", a afirmat consilierul judetean liberal. Supuran sustine ca alesii judeteni au devenit suspiciosi dupa ce au observat ca in ultimii zece ani CJ Timis nu a vazut profituri din aceasta asociere, desi Drumco a efectuat numeroase lucrari de reabilitare sau constructie de drumuri din bani publici.

Frumos cosmetizat, CJ Timis a re­mis Jurnalului Na­tional motivele "ga­lac­tice" pentru care Drumco nu a fa­cut profit in toti acesti ani: "factorii ca­re conduc la neinregistrarea profi­tu­­lui sunt: riscul valutar, riscul de pia­­ta, riscul ratei dobanzii, riscul de cre­­dit, riscul de lichiditati etc.". Nici un cuvant despre faptul ca, la majoritatea licitatiilor, presedintele CJ Timis si subordonatii sai au preferat sa acorde castigarea licitatiilor la drumuri de catre firme "de casa", abona­te la astfel de lucrari. Campioana la lu­crarile de drumuri ale CJ Timis este so­cietatea Confort, parte a grupului Izometal-Confort, ce apartine unui apropiat al lui Ostaficiuc, afaceristul Georgica Cornu, poreclit si "Regele Asfaltului".

×