x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clanul ţigănesc "Viscol" terorizează Lugojul

Clanul ţigănesc "Viscol" terorizează Lugojul

de Mircea Opris    |    24 Apr 2009   •   00:00
Clanul ţigănesc "Viscol" terorizează Lugojul

Iulian Boţ, zis "Viscol", unul dintre cei mai influenţi ţigani din Lugoj, duce un război pentru a pune mâna pe imobilele de patrimoniu din centrul oraşului. În acest război a implicat deja atât Poliţia, alte familii de ţigani, dar şi un tânăr român. Acesta a devenit victima clanului Boţ, care intră în casă peste familia sa, îl urmăreşte pe stradă, îl ameninţă şi chiar îl "vânează" cu săbii şi bâte.



Cristian Ostiadal a fost martor la o înscenare pusă la cale de familia Boţ, în luna mai anul trecut, unei alte familii rivale, cea a lui Ioan Popescu. Ca şi martor, tânărul a dat peste cap ancheta procurorilor şi desfăşurarea procesului cu o dezvăluire incendiară: probele găsite în casa lui Ioan Popescu, un pistol şi o grenadă, au fost "plantate" chiar de membrii clanului Boţ, cu câteva ore înaintea descinderii făcute de Poliţie. După ce a spus adevărul, tânărul şi familia sa sunt hărţuiţi cu săbii şi bâte atât pe stradă, cât şi în propria casă.
Oficial, Poliţia Timiş nu cunoaşte mai nimic despre aceste incidente.

LUGOJUL, TEATRU DE RĂZBOI
Iulian Boţ se laudă cu influenţa pe care o are atât în Poliţie, cât şi în mediul politic. Astfel, el a reuşit să pună mâna pe fostul Cinematograf Capitol, clădire-monument istoric, şi să o mutileze, cu ajutorul arhitectului-şef al Lugojului şi cu complicitatea unor inspectori de la Inspectoratul în Construcţii Timiş. Lupta pentru supremaţia imobiliară o duce de mai bine de cinci ani împotriva unei familii rivale, cea a lui Ioan Popescu şi a tatălui acestuia, Titus Căldăraş.

La 28 mai 2008, când Ioan Popescu era plecat din ţară, la domiciliul său şi în casa tatălui său au descins 40 de poliţişti, care au găsit o grenadă şi un pistol cu glonţ. Descinderea s-a făcut în urma unor scandaluri între cele două familii, Boţ şi Căldăraş, şi după ce 10 persoane au fost duse la Poliţie pentru audieri privind luptele pentru o moştenire mai veche. Ulterior, au fost deschise cinci dosare penale pe numele ţiganilor din familiile Popescu, Căldăraş şi Boţ.

POLIŢIŞTII - ACTORI, ŢIGANUL BOŢ - REGIZOR
În noaptea de 25 spre 26 mai, mai multe persoane au intrat prin efracţie în casa lui Ioan Popescu, prin grădina vecinilor din spatele casei. "Era doisprezece sau unu noaptea când mai mulţi oameni au trecut pe la noi prin grădină şi au intrat în casa lui Popescu. Ne-a
fost frică să spunem la Poliţie, iar vecinul era plecat din ţară", ne-a declarat vecinul care locuieşte în casa din spatele reşedinţei lui Popescu.




Ulterior, la 28 mai, poliţiştii au intrat cu forţa în casa goală, au percheziţionat-o şi au găsit un pistol şi o grenadă. Imediat, pe numele lui Ioan Popescu s-a emis un mandat de arestare pentru patru luni.

În dosarul întocmit de procurori, martorii sunt chiar membri ai familiei Boţ, dar şi oameni ai acestuia, un paznic de vânătoare, un pensionar şi Cristrian Ostiadal, care pe atunci era angajat la firma lui Iulian Boţ.
Aflând de percheziţie, Ioan Popescu s-a întors de urgenţă din străinătate şi s-a predat singur Poliţiei. Dosarul său a fost judecat la Judecătoria Lugoj, unde sorţii îi erau favorabili adversarului Iulian Boţ.

Ulterior, procesul a fost strămutat la instanţa din Miercurea Ciuc, după ce o serie de declaraţii şi elemente au dovedit că întreaga operaţiune fusese regizată pentru ca Boţ să se poată răzbuna pe familiile Căldăraş şi Popescu.

DEMASCAREA ÎNSCENĂRII
În mod curios, imediat după ce aranjamentul a fost dejucat, procurorii Dorel Ursulescu şi Gabriela Martinovici, ambii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj, au făcut solicitări scrise prin care au cerut să se abţină de la judecarea cauzei. Pentru a sta departe de acţiunea Poliţiei, familia Boţ a plecat spre Italia la 23 mai, cu cinci zile înaintea acţiunii poliţiştilor, dar, conform evidenţelor Poliţiei de Frontieră, aceştia au intrat şi au ieşit din ţară la 24 şi 25 mai, petrecând vremea în vamă şi având ca acoperire ieşirea din România.

Aici intră în scenă martorul-cheie, Cristian Ostiadal. "Atunci lucram la firma lui Iulian Boţ. Pe la unu noaptea, la data de 25 mai, am intrat prin grădina din spatele casei lui Ioan Popescu, împreună cu Iulian Boţ şi Iulian Boţ junior şi cu Marcel Teodor Căldăraş din Timişoara. Împreună au pus acolo o grenadă şi un pistol la casa socrului lui Popescu Ioan. Eu am declarat toate acestea la Parchet, la Poliţia din Lugoj, la DGA şi la Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nimeni nu mi-a luat în considerare declaraţia. Mai mult, mi-au făcut un dosar penal pentru mărturie mincinoasă."

Spusele sale sunt confirmate şi de vecinii lui Popescu, care au văzut în noaptea de 25 spre 26 mai cum mai multe persoane au intrat prin grădina lor şi de acolo pe intrarea din spate a casei lui Popescu. "Dacă am fi chemat Poliţia imediat, se mai vedeau încă urmele de la pantofi, pe pământul din grădină", ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre vecini.




"VĂ OMORĂM ŞI PE TINE,ŞI PE FAMILIA TA"
După ce Cristian Ostiadal a spus adevărul despre înscenare, s-a trezit cu dosar pentru mărturie mincinoasă. Aceasta este doar o glumă în comparaţie cu teroarea zilnică pe care o aplică clanul Boţ asupra sa şi a familiei sale. În ultimele două săptămâni, mai multe persoane au intrat cu forţa în casa în care locuieşte cu familia şi i-au ameninţat cu moartea. "Într-o vineri, pe stradă, a oprit o maşină în care era Iulian Boţ senior, zis Costa.

A început să mă ameninţe cu o bâtă. De frică am luat-o la fugă. M-a urmărit cu maşina şi, când m-am oprit, a scos o sabie şi mi-a zis că mă taie dacă nu îmi retrag declaraţia. În casă la noi au intrat cu forţa de mai multe ori. I-au ameninţat că îi omoară pe toţi: pe mama, pe tata, pe soră-mea. Pe mama au luat-o cu ei şi au obligat-o să dea declaraţie împotriva mea cum că am minţit în declaraţii. «Dacă nu scrii, îţi dăm foc la casă.» Aşa i-au zis la mama", ne-a mai declarat Cristian Ostiadal.

La IJP Timiş, omul a înregistrat mai multe plângeri vizavi de ameninţări, însă fără rezultat. Despre ultimele urmăriri cu sabia nici nu s-a mai plâns la Poliţie, ci a făcut o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj. "Nu mai am încredere în nimeni. Nici la IGPR, nici la DGA nu s-a făcut nimic. Am cerut protecţia Poliţiei, dar ţiganii intră peste familia mea în casă de câte ori vor ei.
Ne ameninţă cu moartea aproape în fiecare zi", a mai spus martorul incomod.

Despre ameninţările cu săbii şi bâte din ultimele două săptămâni la IPJ Timiş nu s-a înregistrat nici o plângere, iar Poliţia din Lugoj nu ştie nimic oficial şi nici nu poate da informaţii. "Vinovatul de serviciu" este, ca de obicei, purtătorul de cuvânt de la IPJ Timiş.


"Nu mai am încredere în nimeni. Nici la IGPR, nici la DGA nu s-a făcut nimic. Am cerut protecţia Poliţiei, dar ţiganii intră peste familia mea în casă de câte ori vor ei. Ne ameninţă cu moartea aproape în fiecare zi"
Cristian martor incomod

×
Subiecte în articol: special casa ioan popescu familia intrat boţ