x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crime pasionale - Moartea perversului Serafim

Crime pasionale - Moartea perversului Serafim

de Traian Tandin    |    10 Feb 2007   •   00:00
Crime pasionale - Moartea perversului Serafim

Arad, 5 mai 1973. O data care pentru ofiterii Serviciului Judiciar al Militiei judetului Arad avea sa creeze o noua actiune: "Macinul" si sa demonstreze inca o data pericolul deosebit ce il prezinta relatiile homosexuale. Militia municipiului Arad a fost anuntata telefonic de locatarul Stefan Borcos ca vecinul sau Serafim Stoica, din Strada Macinului nr. 4, ap. 5, nu a mai fost vazut iesind din locuinta de la data de 26 aprilie 1973 si banuieste ca acesta este mort in apartamentul sau. Grupa evenimente se deplaseaza la adresa mentionata, gasind usa din exterior incuiata. Se forteaza dispozitivul de inchidere si se patrunde in interior pe usa a doua, neasigurata, si apoi in camera dormitor a lui Serafim Stoica. Cadavrul acestuia zacea pe podea, acoperit cu o patura. La nivelul capului, cadavrul prezenta mai multe plagi, in jur fiind o balta de sange.

Se formeaza imediat o echipa operativa pentru elucidarea cazului compusa din capitan Constantin Demieru, seful Serviciului Judiciar, locotenent-major Constantin Gherasim si locotenent Dumitru Rusu, ofiteri specializati pe linie de omoruri, maior Marin Jeberean, seful biroului criminalistic, medicul legist Antoniu Rozsa si procurorul criminalist Constantin Selaru.

Aspecte constatate la fata locului

In soba de teracota s-au gasit un portmoneu cu buletinul de identitate al victimei, precum si alte insemnari si fotografii. Pe placile de teracota, in apropiere de gura sobei s-au evidentiat mai multe urme digitale si palmare, care au fost ridicate cu pelicula folio. Pe masa se afla un ceas desteptator oprit la ora 6:47, iar indicatorul desteptatorului, fixat la ora 6:30. Pe podea, langa recamier, se afla victima acoperita cu o patura. La nivelul capului: o balta de sange pe dusumea. Victima era imbracata cu o camasa flanelata si indispensabili din panza. Sub recamier s-a gasit un ciocan care prezenta urme de sange. De asemeni, pe peretele din apropiere si pe picioarele mesei se aflau stropi de sange. Pe geamul usii de la intrarea in camera s-au relevat si ridicat urme digitale. In camera nu s-a evidentiat deranj, ba mai mult, in sertarul unei mese s-a gasit suma de 4.000 de lei in bancnote a 100 de lei.

Rezultatul necropsiei

Dupa efectuarea autopsiei cadavrului, medicul legist a decis ca este vorba despre o moarte violenta. Leziunile au putut fi produse prin lovire cu un corp contondent cu suprafata mai mica de 16 cm patrati. Atat focarul de fractura, cat si restul leziunilor pledeaza pentru lovituri directe repetate (cel putin sapte lovituri) cu forta mare. Omorul s-a produs cu circa sapte-opt zile inainte.

Verificarile efectuate in jurul lui Serafim Stoica au scos la iveala ca acesta era vizitat de multi tineri: unii au stat cateva luni in gazda la el, dar nu erau cunoscuti dupa nume de locatari. De asemeni, victima frecventa biserica baptista, unde era vazuta ca duce diferiti tineri, fara insa ca acestia sa frecventeze in continuare adunarile, si cheltuia foarte multi bani cu acesti tineri pe bautura, mancare si cadouri. Toate datele cu privire la anturajul victimei si comportarile sale au dus la concluzia ca aceasta era un periculos invertit sexual, in care scop ii recruta pe tineri.

Un libret CEC falsificat

In timpul cercetarilor s-au obtinut date ca in ziua de 3 mai 1973, la unitatea CEC Lipova s-a prezentat un tanar de 17 ani, Aurel Lelescu, din comuna Dorgos, judetul Arad, cu un libret falsificat, pentru a incasa suma de 1.500 de lei (valoarea libretului era de 4.123 de lei). In urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca acest libret apartinea victimei asasinatului, Serafim Stoica. Faptul ca Aurel Lelescu, desi absolvent al scolii profesionale si repartizat in productie, lipsea deseori de la lucru (santierul de constructii Arad), precum si faptul ca insasi in ziua de 5 mai 1973, cand a fost descoperita crima, el a expediat o scrisoare catre biroul de militie Lipova, in care arata ca se va sinucide prin inec in raul Mures, deoarece ii este rusine sa se prezinte la parintii sai, au intarit convingerea ofiterilor Serviciului Judicar ca acesta ar fi autorul omorului. Mai mult, la aceasta a contribuit si faptul ca in scrisoare se specifica ca nu el e furat libretul CEC de la victima, ci doi tineri carora le-a redat pe larg semnalmentele. Acesti tineri l-au obligat dupa aceea sa falsifice libretul CEC si sa se prezinte la agentie, pentru a se crede ca el este autorul asasinatului.

Doua ipoteze

In urma stabilirii acestor date s-au creat doua ipoteze: Autorul crimei poate fi Aurel Lelescu, minor, in scop de jaf. Omorul a fost comis de unul din tinerii atrasi de victima pentru practicarea relatiilor homosexuale, din repulsie.

In cadrul primei ipoteze a fost luata masura urmaririi atat local, cat si general, prin Directia Judiciara a Inspectoratului General al Militiei, a lui Aurel Lelescu. S-au efectuat pande la locul de domiciliu si de munca al acestuia. Intrucat acesta si-a manifestat in scris intentia de a se sinucide, s-a format o echipa care a patrulat tot timpul cu o barca cu motor pe raul Mures, in eventualitatea pescuirii cadavrului lui Aurel Lelescu. Anul 1973 avand o vara cu calduri excesive, cadavrul trebuia descoperit cat mai repede, pentru a nu se degrada "Manusa mortii", respectiv desenul papilar care trebuia comparat cu urmele digitale descoperite la locul asasinatului, putandu-se astfel demonstra ca acesta era criminalul.

Din verificari a mai rezultat ca, in ziua de 28 aprilie 1973, banuitul a mers la domiciliul sau din comuna Dorgos si ca a aratat membrilor familiei si la mai multi prieteni apropiati (tineri) un libret CEC, afirmand ca a reusit sa faca economii din munca sa in valoare de 4.123 de lei si ca ar vrea sa se mute in gazda la un batran din Arad. Toate aceste aspecte il recomandau ca principalul suspect al omorului.

Un nou suspect

Cu toate acestea, judiciaristii aradeni s-au lansat si in verificarea celei de-a doua ipoteze, reusind sa identifice 28 de tineri care cunosteau victima; unii l-au vizitat la domiciliu, au mers cu el la adunarile bisericii baptiste din Arad, au consumat bauturi alcoolice, cu cei mai multi din acestia incercand sa aiba relatii homosexuale. Din pacate, din jena, defaimare sau din umilinta personala, toti acesti tineri au ascuns ca au avut cu victima astfel de raporturi de inversiune sexuala.

Toti acesti tineri au fost verificati cu privire la justificarea timpului in perioada 26 aprilie-5 mai 1973, au fost amprentati si comparate impresiunile lor cu urmele ridicate de la fata locului, rezultatul fiind negativ pe toata linia. Printre persoanele care au fost gazduite in anul 1972 la domiciliul victimei a aparut si tanarul Florin Leucean, de 19 ani, electrician in statia CFR Arad, flotant in localitate. Un nou suspect...

Amprentele demascatoare

Efectuandu-se verificari in jurul acestuia, s-a stabilit ca a locuit in gazda la victima pana in februarie 1973, cand s-a mutat la caminul de nafamilisti al CFR-ului, intr-o camera unde dormea cu inca doi tineri.

In noaptea de 26/27 aprilie 1973 a lipsit din camera de la camin, iar in dimineata zilei de 27 aprilie s-a prezentat direct la serviciu. In ultimul timp era foarte retras, abatut si evita anturajele. Semnalmentele date de un locatar cu privire la un individ care ar fi intrat in apartament cu victima in seara zilei de 26 aprilie 1973 corespundeau cu ale lui Florin Leucean.

In ziua de 10 mai 1973, in jurul orei 16:00, suspectul a fost adus la militie si interogat. In tot acest timp, ofiterii biroului criminalistic au efectuat compararea amprentelor lui Florin Leucean cu urmele papilare ridicate de la locul faptei, stabilindu-se ca cele ramase pe geamul de la fereastra ii apartin.

Recunoasterea crimei

Pus in fata probelor, Florin Leucean a recunoscut ca este autorul omorului, descriind cu lux de amanunte interiorul locuintei si modul in care a actionat. A fost recunoscut de locatari ca fiind tanarul care a stat in gazda cu cateva luni in urma si care a intrat in seara zilei de 26 aprilie 1973 impreuna cu victima in apartamentul acesteia.

Criminalul a explicat mobilul asasinatului prin aceea ca, in timp ce a fost gazduit de Serafim Stoica (decembrie 1972-februarie 1973), la insistentele acestuia a acceptat sa aiba in mai multe randuri raporturi de inversiune sexuala, lucru ce l-a scarbit si l-a determinat sa paraseasca locuinta gazdei.

Pe parcurs insa a mai fost intalnit de Serafim Stoica si corupt din nou la asemenea acte, ultima data fiind in ziua de 26 aprilie 1973. Atunci, homosexualul i-a dat sa bea coniac si l-a determinat sa doarma la el, avand din nou raporturi de inversiune sexuala.

In dimineata zilei de 27 aprilie 1973, victima a insistat din nou sa aiba raporturi de inversiune sexuala. Tanarul, scarbit, a refuzat. Atunci, Serafim Stoica l-a bruscat, incercand prin forta sa obtina ceea ce dorea. Florin Leucean n-a mai putut sa suporte asa ceva si, enervat peste masura, a hotarat sa se razbune pe cel care "facuse din el un pervers sexual" (expresia asasinului). Si a pus mana pe ciocanul care se afla langa pat... Apoi a parasit locuinta plin de repulsie, fara sa se gandeasca vreo clipa sa jefuiasca victima.
Inculpatul a fost condamnat la 20 de ani inchisoare.

Final cu o noua arestare

Dupa retinerea asasinului, ofiterii de judiciar au continuat activitatea de prindere a lui Aurel Lelescu, falsificatorul libretului CEC al victimei. Acestuia, fiindu-i teama ca i se va retine in sarcina omorul, putea recurge la sinucidere, aspect care ingreuna oarecum cercetarea si finalizarea cauzei, mai ales ca nu se stiau imprejurarile in care disparuse libretul CEC.

S-a recurs atunci la un anunt in presa locala, in care se specifica descoperirea autorului crimei in persoana lui Florin Leucean, dupa care la doua zile Aurel Lelescu a aparut la parintii sai din comuna Dogos, unde a fost prins si arestat.

Din cercetarile efectuate a rezultat ca si acesta a fost ademenit de victima, la care a dormit de cateva ori, incercand sa aiba cu el raporturi de inversiune sexuala. Ultima data a fost in ziua de 26 aprilie 1973, in jurul orei 15:00, stand in locuinta lui Serafim Stoica pana in jurul orei 18:00, cand i-a furat din haina libretul CEC. Cand a comis furtul, victima se afla in curte si, intorcandu-se repede in locuinta, nu a mai avut timp sa introduca portmoneul in haina, fiind obligat sa-l arunce in soba.

Urmele papilare ridicate de pe soba de teracota s-a stabilit ca ii apartineau lui Aurel Lelescu, acesta fiind arestat si invinuit de infractiunea de furt si tentativa de inselaciune in dauna avutului obstesc.

Declaratia acestui hot din care rezulta ca victima i-a spus "ca nu poate sa-l gazduiasca in acea noapte, deoarece asteapta sa soseasca un nepot al sau care a stat in urma cu cateva luni in gazda", a constituit un nou mijloc de proba impotriva ucigasului Florin Leucean.

Cei doi tineri nu se cunosteau, nu s-au intalnit niciodata in locuinta victimei si nu au intreprins nimic in comun pentru asasinarea victimei.
×