x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Criminalul din Paris, un medic devenit ucigaş în serie

Criminalul din Paris, un medic devenit ucigaş în serie

de Anca Aldea    |    18 Noi 2011   •   21:00
Criminalul din Paris, un medic devenit ucigaş în serie

Disperati de atrocitatile comise de nazisti, numerosi francezi au incercat sa fuga din Paris in primele zile ale celui de-al doilea razboi mondial, insa au ajuns in casa unui medic descreierat si, de acolo, direct in... Rai. Omul poza intr-un bun profesionist, desi cine ii stia trecutul stia, de asemenea, ca nu era tocmai un model pentru societate. Medicul devenit ucigas in serie – incercand sa se imbogateasca pe spatele victimelor sale care ii ofereau cu disperare suma ceruta pentru a fugi din Orasul Luminii – face subiectul unei carti impresionante, scrisa de un istoric britanic si aparuta zilele trecute.

Nu este clar si nu apare nici macar in arhivele politiei franceze care a fost numarul exact al persoanelor ucise de Marcel Petiot. Se vehiculeaza mai multe variante ? intre 27 si 150 de oameni ucisi, insa, in cadrul procesului impotriva sa, Petiot a fost condamnat "doar" pentru 27 de crime. Avea o tehnica ingenioasa ? si-a insusit numele de "doctorul Eugen" si a construit o retea in care a racolat patru oameni de incredere. Acestia cautau clienti pentru marea evadare din Franta, pe o ruta denumita "Fly-Tox", catre America de Sud. Clientii cadeau in plasa ca mustele si, dupa ce faceau tot ceea ce li se cerea, dispareau fara urma. Petiot ii obliga sa plateasca o taxa fixa – 25.000 de franci francezi de persoana – si sa le scrie o scrisoare rudelor lor in care sa le spuna ca au ajuns cu bine la destinatie si ca vor reveni in Franta cand se vor calma lucrurile. Dupa ce fugarul semna depesa, Petiot o impaturea, o punea deoparte, isi ruga clientul sa ii dea toate lucrurile de valoare pe care le avea asupra sa si-apoi ii venea de hac. Uneori le dadea clientilor cianura, alteori ii gaza. Uneori dezmembra cadavrele, aranja bucatile in cutii si le ingropa sau le arunca in Sena. Alteori ardea corpurile, iar cenusa o depozita in serviete sau cutii, la demisolul cladirii in care locuia.

De prea multe ori Petiot a scapat de politie care, desi intrase la banuieli, nu avea suficiente dovezi cu care sa-l arunce la zdup. Medicul era un personaj uns cu toate alifiile, extrem de "alunecos", care stia sa iasa curat din orice situatie. Dupa un proces scurt si mai multe zile petrecute dupa gratii – ghilotina "suferise" o curioasa defectiune – Marcel Petiot si-a executat sentinta capitala.

Un CV controversat
Marcel André Henri Félix Petiot avea 49 de ani cand, in 1946, a fost gasit vinovat pentru uciderea cu sange rece a 27 de oameni si condamnat la moarte prin decapitare. La varsta de 17 ani, a fost diagnosticat cu o boala mentala. Mai tarziu, simptomele s-au accentuat, a facut inchisoare pentru ca a furat paturi dintr-o unitate militara, a fost internat la nebuni si totusi l-au lasat sa se inroleze de doua ori. Dupa primul razboi, a urmat o scoala speciala si, opt luni mai tarziu, a devenit medic cu acte. Primul loc de munca: un spital de nebuni. Tratamentele sale erau considerate neobisnuite, omul castigandu-si repede reputatia pentru practici dubioase. Prima victima a fost... iubita sa, Louise Delaveau, pe care a casa­pit-o pentru a-i fura mostenirea. Celelalte victime au fost macelarite tot pentru bani.

×
Subiecte în articol: criminal in serie