x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cu manuscrisele lui Cioran, ar putea lua o fermă. "Îmi plac copiii care cunosc gustul caviarului!"

Cu manuscrisele lui Cioran, ar putea lua o fermă. "Îmi plac copiii care cunosc gustul caviarului!"

de Irina Munteanu    |    07 Dec 2011   •   21:00
Cu manuscrisele lui Cioran, ar putea lua o fermă. "Îmi plac copiii care cunosc gustul caviarului!"

In februarie 1998, Simone Baulez, "brocanteuse", descoperea in pivnita imobilului unde a locuit Cioran manuscrise care ar putea aduce proprietarului, in urma unei licitatii, o suma in jur de un milion de euro. Madame Baulez, care a implinit 68 de ani, a avut o viata extraordinara, iar gasirea acestei comori nu i-a schimbat-o prea tare. Doar a obligat-o sa-si cheltuiasca banii pe avocati, pentru a obtine in justitie dreptul asupra manuscriselor. O intreb daca s-a gandit la ce va face cu banii dupa ce va vinde manuscrisele si ea zambeste: "Am picioarele pe pamant. Am castigat deja de mai multe ori. Sunt inteleapta. In 1986 am pus mana pe un contract cu statul. Adica faceam debarasarea in toate succesiunile pe care le primeste statul, daca nu exista mostenitori sau refuza mostenirea. Era foarte simpatic". Spune ca nu va cheltui banii ca sa se distreze sau ca sa calatoreasca, mai ales ca nu-i place sa mearga cu avionul, si ca va investi banii. Poate pentru a cumpara inapoi ferma din Mayenne (o regiune aflata in vestul Frantei), pe care a vandut-o la majorat: "Acum, aceasta ferma apartine INRA (l’Institut National de la Recherche Agronomique). Nepotilor mei, Olivia si Nicolas, le-ar placea sa mearga acolo, pentru ca fac calarie, iar la ferma se cresc cai foarte frumosi, de curse". "Va ganditi sa va retrageti la tara?", intreb. "Ma vedeti crosetand? Nu cred. Pentru mine, pensionarea e un cuvant care nu exista", se amuza madame Baulez si isi spune povestea, cea a unei tinere care nu s-a supus conventiilor si care si-a urmat drumul cu bucurie.

"Am avut viata care-mi place. Foarte grea la inceput, pentru ca, impreuna cu sora mea, am ramas orfane de la 5 ani. Majoratul era la 21 de ani. Am avut sansa ca tatal meu sa fie un om cu o mentalitate avansata. Inainte sa moara, el voia sa cumpere un teren de aviatie in Statele Unite. Pot sa spun ca in epoca asta era ceva futurist. Dupa ce si-a pierdut prima sotie, mama surorii mele, s-a casatorit cu mama mea. El era «Aveyronnais» (din regiunea Aveyron, aflata in centrul Frantei), iar asta e ceva minunat. Aveyronezii, la Paris, se ocupau cu vanzarea cafelei si a carbunilor. Bistrourile si braseriile erau tinute de aveyronezi. Mama era dintr-o familie foarte diferita, bur­ghe­za, deloc "aveyroneza". Eu am os­cilat intre cele doua educatii, intre co­mertul cu cafea si stilul foarte bur­ghez. Tata si mama au murit la un interval de un an si, toata copilaria, mi-am petrecut zilele de joi la bunicii din partea mamei. Bunicul era notar. Am facut scoala la o institutie priva­ta foarte sic", spune Simone Baulez.

Daca atmosfera de la bunici era apasatoare, la unchiul sau, fratele ma­mei, inginer, a intalnit luxul, lu­crurile frumoase: "Unchiul meu construia baraje si ar fi devenit ministru al Transporturilor daca sotia sa nu ar fi fost foarte bolnava. Ei primeau musafiri in fiecare prima duminica a lunii. In familia din partea mamei erau persoane foarte sic. Diferite de bunica, ce se imbraca mereu in negru. In adolescenta, am fost terorizata de gandul ca voi ajunge acasa si o voi gasi moarta pe bunica".

La 21 de ani a avut sansa sa mos­te­neasca averea parintilor: "Dar, intre timp, am avut o fiica. Si pot sa va spun ca, in 1963, nu era privit bine sa nu fii casatorita si sa ai un copil. Fata mea se numeste Barbara si, imaginati-va, aveam o matusa care-i spunea «Ba­rabas». M-am casatorit cu tatal sau pentru ca nu voiam ca fiica mea sa poarte numele meu de fata".

Impreuna cu Daniel a inceput sa faca aceasta meserie, ce presupune de­barasarea apartamentelor si apoi vin­derea obiectelor gasite. "Am cum­parat odata o multime de oale care nu erau foarte curate si am stat toata noaptea si le-am spalat in baie, pentru ca trebuia sa le pun in vanzare di­mi­­neata, nu puteam sa astept. Eu, la Drouot, am cumparat lucruri extraor­di­nare prin ’81-’82, pe care le-am re­van­dut. Am cumparat in noiembrie genti de plaja. Daniel mi-a zis: «Esti nebuna? Cine o sa cumpere acum genti de plaja?». Vine week-end-ul cu vanzarea si Daniel imi spune sa nu scot gentile. Ajungem la Montreuil, pun marfa si ce vand mai intai? Gentile de plaja! Erau frumoase, erau de calitate", povesteste madame Baulez. Si rade in hohote cand isi aminteste cum scapau de lucrurile stricate: le aruncau in Sena, iar pe cele mici, uneori, le aruncau in Bois de Boulogne. "Cateodata, cadeau in capul cuiva, care incepea sa strige. Ne distram facand meseria asta!"

In tinerete, i-a placut mult sa mearga la cinematograf. Isi aminteste cum a incalcat inca o data regulile si s-a dus, pe cand avea 13 ani, impreu­na cu o colega, sa vada "Et Dieu créa la femme", film interzis celor mai mici de 16 ani. Intr-o zi i-a scris o scri­soare lui Brigitte Bardot, care mul­ta vreme a locuit aproape de casa lui Simone Baulez, in care ii povestea diverse amintiri legate de actrita. BB i-a raspuns: "Scrisoarea ta m-a emotionat".

Pentru Simone Baulez conteaza enorm ca familia sa sa o duca bine. Poate de aceea ginerele sau ii spune so­tiei sale: "Mama ta e o lupoaica". Si gi­nerele si fiica lucreaza cu ea la de­barasari si in magazinul pe care il au. "Am spus tot timpul: «Imi plac co­piii care cunosc gustul caviarului!». Nu trebuie sa manance zilnic caviar, dar sa-i cunoasca gustul. Stiti ce-am pri­mit cadou de la nepotii mei de ziua mea? Eram la masa si, in conversatie, Ni­colas zice: «Eu, daca am sa am co­pii intr-o zi, o sa ii incredintez lui Ma­mie (bunicii). Ce-ar putea sa pa­teas­ca? Doar sa moara de fericire!»"

Portret
Daniel
Simone Baulez vorbeste despre sotul sau: "In 1966 am divortat de Daniel, care a murit de cu­rand. Daniel era un tip hiperinteligent. Cand l-am cunoscut, el voia sa plece in Australia, iar eu m-am agatat de el, pentru ca aveam toate problemele din fa­milie. Dar asa se intampla si azi cu tinerii. La acea vreme, sa fii divortat era ceva inimaginabil. La inceputul anilor ’70, cand era intrebata la liceu despre parintii sai, Barbara spunea ca sunt di­vor­tati. Acum, nepoatei mele, care are 18 ani, un coleg i-a spus: «Cum, parintii tai sunt casatoriti inca? Nu sunt normali!». Daniel era foarte frumos si a avut o viata teribila, i-au placut jocurile de noroc si fe­meile. Cand s-a nascut Barbara, eu aveam 19 ani, iar el – 18 ani. Eu am mostenit domeniul din Mayenne si ne-am cumparat masini extraordinare. Si cazinoul era extraordinar, dar eu aveam mereu picioarele pe pa­mant, pentru ca exista Barbara".

Dansul
Cand deja nu mai era foarte ta­nara, madame Baulez si-a im­plinit un vis, acela de a invata sa danseze: "Nepotul meu, Nicolas, s-a dus la o petrecere, care avea loc intr-un garaj frumos de­corat. Era muzica, dar nimeni nu dansa. Am zis ca nu e posibil asa ceva si l-am inscris la o scoa­la de dans. A invatat acolo toate dansurile de salon. Si eu mer­geam cu el in fiecare vineri. Pana intr-o zi, cand profesorul mi-a zis: «Madame Baulez, dumneavoastra de ce nu dan­sati?». Cu Daniel nu dansam, pentru ca era mai mic de statura decat mine. Dar totdeauna am visat sa stiu sa dansez. Mi-a dat o stare incredibila sa vad ca pot sa fac ceva ce credeam imposibil pana atunci. Si am inceput si eu sa iau lectii. Sase luni mai tarziu am dat un examen si am primit o medalie si o diploma. In viata, sa stii sa dansezi iti da o incredere enorma. De ce se bea atata in cluburi? Pentru ca tinerii nu stiu sa danseze".

Evolutie
Doamna Baulez ar fi vrut sa invete limba araba: "Dar atunci, in anii ’80, as fi fost privita rau. Mi s-ar fi pus eticheta de «fata cu arabii». Acum trebuie in­va­ta­ta limba chineza". Ea isi doreste sa faca lucruri pentru ea, dar si pentru altii: "Mi-ar placea sa fac o firma care sa ofere locuri de mun­ca pentru care sa nu fie ne­vo­ie de cine stie ce calificare, si unde oamenii sa fie platiti la fie­care doua zile. Pe cutia de ceai era inainte o mica bucatica de scotch, care acum nu mai exista. Poate era facuta de o masina. Ar putea fi facuta de oameni".

×
Subiecte în articol: Emil Cioran manuscrise cioran