Unul dintre "deliciile" presei ultimilor ani a fost publicarea şi, ulterior, disecarea stenogramelor convorbirilor telefonice ale diverselor persoane publice. Multă vreme, suspiciunea de consum a fost că documentele au fost scurse, intenţionat, către mass-media, de către unele din părţile impicate. Niciodată, însă, până astăzi, n-au existat dovezi.
Cea mai mare vâlvătaie mediatică a ultimilor ani a fost stârnită de apariţia stenogramelor convorbirilor telefonice dintre Sorin Ovidiu Vântu şi ziariştii de la Realitatea, documente care ar fi probat gravele ingerinţe ale mogulului în politica editorială a postului tv.
Cătălin Tolontan a încercat, cândva, să argumenteze, într-un text logic, că respectivele selecţii de convorbiri nu aveau cum apărea în presă fără să fie date cu dedicaţie. Evident că buldogii democraţiei cătuşelor, clasicii beneficiari ai scurgerilor din dosare, au băgat justificarea cu dosarele publice şi datele puse la dispoziţia mass-media, cu operativitate şi în deplină transparenţă, de justiţia reformată. Evident că minţeau. Şi Jurnalul Naţional prezintă, în facsimil, dovada. Documentele s-au livrat, odată cu "rechizitoriul curăţat" şi în acelaşi timp cu trimiterea lui către Tribunalul Bucureşti, de către Laura Codruţa Kovesi, procuror general al României, între alţii, unuia dintre slujitorii regimului, jurnalistul Mircea Marian, senior editor al cotidianului Evenimentul zilei. Care a simţit nevoia să împărtăşească şi cu alţii bucuria de fi util, de a vedea nişte ziarişti târâţi în noroi şi pe SOV pus la stâlpul infamiei. Ca de fiecare dată, orice secret electronic pe care-l ştiu doi oameni devine, prin forward, ştire de interes public. Era de aşteptat ca procurorul general, care n-a obosit susţinând că scurgerile din dosare nu provin de la Parchetul General, să fie măcar atât de precaut încât să trimită marfa - în acest caz, "rechizitoriu Vîntu curăţat ultima variantă" - de oriunde altundeva decât de pe adresa de mail de serviciu. Aşadar, de-acum înainte, opiniei publice trebuie să-i fie clar un lucru: informaţiile pe surse, mai mult sau mai puţin autorizate, care apar în "mijloacele de informare în masă" aflate în slujba regimului la putere provin (şi) de la Laura Codruţa Kovesi. Cel puţin până la proba contrarie, domnia sa, ditamai procurorul general al Republicii România, rămâne unica sursă dezvăluită şi autorizată. Mai are rost să-i cerem demisia doamnei Kovesi? Vom vedea! Dar, dacă e s-o facem, ne e teamă că în curând prima noastră pagină va fi plină ochi de cereri ale demisiilor regimului portocaliu.
Kovesi confirmă trimiterea mailului, dar schimbă adresa de expediţie.