De la o pasare la alta, virusul gripei aviare se transmite foarte usor. Cum? Pe cale respiratorie, digestiva sau prin apa contaminata, ne-a explicat Nicolae Stefan, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala.
"Virusul gripei aviare trece pe cale respiratorie in conditii de coabitare stransa, cum s-a intamplat in cazul curcanilor din Turcia", a declarat acesta.
Dar virusul se poate transmite si pe cale digestiva, deoarece el se elimina prin toate secretiile si excretiile, inclusiv prin gainat sau prin asternutul de paie murdar. Dar si apa lacurilor si a baltilor este un mijloc de transmitere a gripei aviare. "Pasarile migratoare de balta pot sa-l elimine in apa si de aici sa-l preia pasarile domestice sau alte pasari salbatice atunci cand beau apa sau isi cauta hrana. Cauta peste, cauta alge, dar o data cu acestea inghit si apa contaminata cu virusul", spune Nicolae Stefan.
LA OAMENI. De la pasare la om, virusul trece mai greu. Daca punem mana pe gaini bolnave, produse de la pasari, le facem curat, virusul poate ajunge pe mainile si hainele noastre, insa, daca folosim apa si sapunul, scapam de el. Dar daca acest lucru il face o persoana bolnava sau purtatoare a virusului gripei umane, situatia se schimba. Virusul gripei aviare se poate combina cu cel al gripei umane, suferind mutatii si rezultand un nou virus, periculos pentru oameni. "Nu e periculos prin mobilitate, ci prin mortalitate. Mortalitatea e foarte mare in randul celor care se imbolnavesc", avertizeaza Nicolae Stefan. Dar daca oamenii sunt perfect sanatosi, virusul aviar este inofensiv si moare in cateva ore.