Silviu Crăescu, fostul administrator al reşedinţei lui Gitenstein, sugerează că Băsescu a câştigat pentru că promisese SUA susţinerea intereselor economice
Silviu Crăescu, fost administrator al reşedinţei ambasadorului american Mark Gitenstein, care a deschis un proces în justiţie pentru concedierea lui din această funcţie, a trimis o scrisoare deschisă New York Magazine, în care spune că adevăratele motive ale concedierii sale ar fi vizat acuzaţii de spionaj în favoarea PSD şi a lui Mircea Geoană.
Într-o "Declaraţie Publică", prezentată de New York Magazine, preluat de realitatea.net, Silviu Crăescu neagă acuzaţiile de spionaj, spunând că dacă i-ar fi dat lui Mircea Geoană "câteva" din informaţiile pe care le ştia din discuţiile ambasadorului SUA pe care le auzise, Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din 2009.
"Am fost dat afară pentru că anumiţi ofiţeri de contrainformaţii din cadrul Ambasadei de la Bucureşti au bănuit că eu i-am oferit date cu caracter secret - în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009 - domnului ", spune Crăescu în declaraţia remisă New York Magazine.
Silviu Crăescu chiar explică ce fel de "informaţii" aflase din discuţiile ambasadorului Mark Gitenstein, informaţii considerate a fi date cu caracter secret.
"Numai onoarea şi loialitatea faţă de angajator m-au împiedicat să mă implic în campania prezidenţială din 2009, deoarece ştiu şi am văzut multe. Din discuţiile private şi personale ale ambasadorului SUA la care am asistat, oricine putea face o sinteză şi credeţi-mă că ar fi strâns suficiente date şi informaţii de top privind implicarea conducerii actuale (democrată) din SUA în favoarea numai unui singur candidat. Domnul Mircea Geoană, susţinut în trecut de republicani, ar fi putut ajunge sigur preşedintele Romaniei doar dacă dădeam câteva informaţii şi indicaţii stafului său de campanie electorală, iar în seara confruntării finale ar fi dat sigur şah-mat la Cotroceni. Candidatul Mircea Geoană ar fi câştigat chiar dacă alţii deja îşi reînnoiseră jurămintele şi promisiunile de susţinere a politicii şi intereselor SUA militaro-economice în România şi în întreaga lume (exemplu: achiziţionarea avioanelor F-16 vechi şi F-35, suplimentarea trupelor române în Afganistan şi Irak etc.)", dezvăluie Crăescu în declaraţia citată.
"Scandalul Gitenstein este unul pur politic. Nu pot spune prea multe acum, deoarece statul român, prin instituţiile sale, nu-mi pot acorda protecţie mie şi familiei mele, iar eu nu doresc să scot castanele din foc cu mâna mea. Oricum, acum am un proces civil pe rol, dar SUA cer imperativ MAE al României să ceară tribunalului să respingă acţiunea mea, deoarece ambasadorul SUA la Bucureşti are imunitate diplomatică şi jurisdicţională, un fapt de o gravitate extraordinară", a mai spus Crăescu.
Tribunalul Bucureşti a hotărât că dosarul deschis de Crăescu, în care acesta contestă decizia de desfacere a contractului de muncă pentru necorespundere profesională, nu se poate judeca în România.
Citiţi şi:
"Plata la negru, o practică în Ambasada SUA"
Citește pe Antena3.ro