x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De taină cu Paula Seling despre muzică

De taină cu Paula Seling despre muzică

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel-Dobre    |    16 Oct 2009   •   00:00
De taină cu Paula Seling despre muzică

Culege vise pe care le aşterne în versuri din preţuire pentru frumos ori le aşază într-un loc numai de ea ştiut până găseşte cântecul perfect pentru ele. "Paula Seling", Ediţie de Colecţie la 19 octombrie.



Spune că visele au puterea să înfrumuseţeze, să înnobileze o clipă şi tocmai de accea a decis să nu le păstreze doar pentru ea. Este vorba despre Paula Seling, interpreta cu vocea catifelată care nu vânează premii la concursurile de gen, ci cu grijă structurează fiecare vers, fiecare notă, pentru a găsi cheia potrivită de la portiţa sufletelor celor care o ascultă. Primii paşi în muzică i-a făcut la îndemnul părinţilor săi, care au înscris-o la Şcoala de Arte din Baia Mare să studieze pianul încă de la 6 ani. Pe măsură ce muzica îşi făcea sălaş în inima ei, Paula a început să studieze din ce în ce mai mult, chiar dacă şi-ar fi dorit să le fie alături prietenelor de joacă.

Şi... a meritat din plin. S-a înscris în corul şcolii, apoi uşor, uşor şi-a creionat cariera de solistă. A început să participe la concursuri interjudeţene şi naţionale de pian, festivaluri şi concursuri de muzică de cor, iar reuşitele nu au întârziat să apară. Au urmat festivaluri de muzică uşoară de unde Paula s-a întors cu premii importante.

PLOAIE ÎN LUNA LUI MARTE
Colaborarea cu Paul Nancă şi Nicu Alifantis ocupă un loc aparte în inima Paulei Seling. Prin piesa "Ploaie în luna lui Marte", cei îndrăgostiţi de muzica lui Nicu Alifantis aveau să o cunoască şi pe Paula Seling. "Piesa a ajuns pe mâinile lui George Zafiu, DJ. El a început să o difuzeze constant în emisiuni. Următorul lucru pe care mi-l amintesc sunt ochii ce mă priveau cu drag din public, brichetele aprinse şi sutele de voci care cântau cu mine «ploooouuaaaaaa infernaaaaal şi noooooooi ne iubeaaaaaam...». Prin muzica mea reuşisem să-i fac pe oameni fericiţi", ne-a destăinuit artista. "Ploaie în luna lui Marte" i-a adus premiul "Hitul Anului la Festivalul de la Mamaia" în 1998.

Au urmat perioade de căutări, benefice, urmate de piese şi albume care s-au bucurat de succes.

PUBLICUL

Astăzi, artista nu mai aleargă după premii. De fapt, nu mai face acest lucru de multă vreme. Publicul este pentru ea cel mai important. "Există o scânteie spre care trebuie să tinzi şi care se iveşte în ochii ascultătorilor numai dacă rezonezi într-un anumit fel cu ei, cu ceea ce-ţi dă Dumnezeu, numai dacă mesajul, energia pe care le transmiţi prin ceea ce faci au un scop luminos, pozitiv", afirmă interpreta. Poate tocmai de aceea, când vine vorba de muzică, Paula spune că "subiectul" nu îl tratează sub nici o formă cu jumătăţi de măsură, iar cea mai bună răsplată pentru ea sunt aplauzele publicului. "Fiecare cântec este parte din viaţa mea sau a cuiva drag mie. Versurile pe care le-am scris au câte o istorie, reprezintă o poveste a unui moment din viaţă. «Culeg vise» este cântecul care mă reprezintă în totalitate", ne-a destăinuit artista.

RESPONSABILITATE

Paula Seling cântăreşte fiecare cuvânt, fiecare notă şi le aşază acolo unde le este locul. E ca şi când melodia respectivă ar face parte din propria-i fiinţă. Ca şi când ar cunoaşte piesa de multă vreme... Şi are grijă ca îmbinarea să fie perfectă. De ce? Iată ce ne răspunde: "Muzica devine o mare responsabilitate din momentul în care te bucuri de dragostea şi de atenţia publicului, când aşteptările oamenilor care te ascultă încep să crească. Atunci afli că prin muzica ta ai început să influenţezi vieţile oamenilor: au fost atâţia care au venit să-mi spună că s-au cunoscut pe «Ploaie în luna lui Marte» sau că s-au ţinut în braţe, la ultimul dans, pe cântecul «Promit», că «Timpul» îi face să-şi aducă aminte de prima iubire... Prin muzică poţi transmite sentimente pe care uneori nici nu ştii cum să le explici, cum să le descrii. Nu vi s-a întâmplat să mergeţi la un concert unde să vi se strângă sufletul, să vă invadeze o mare de senzaţii, de la tristeţe la bucurie maximă, ascultând o piesă, un fragment muzical? Să simţiţi că acordurile, pasajul acela muzical vă înalţă, vă fac să vă gândiţi la anumite lucruri de dincolo de lume, de problemele de fiecare zi, să vă simţiţi copleştiţi de frumuseţea momentului, de emoţiile pe care interpretul le transmite? Muzica poate să transmită toate sentimentele umane într-un singur fragment... Muzica e un dar de la Dumnezeu! Spre asta tinde oricare artist, asta visez şi eu pentru muzica mea...".

Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional vă dă întâlnire cu Paula Seling luni, 19 octombrie. Poveşti şi taine, vise şi un album special care cuprinde cele mai frumoase melodii interpretate de Paula Seling.

5303-104180-copertapaulaseling.jpg

1998-2008, MELODII, VISE CULESE

Albumul care însoţeşte Ediţia de Colecţie este unul special. Paula Seling vă va purta în lumea muzicii ei, şi nu oricum: "Albumul pe care, împreună cu Jurnalul Naţional, îl ofer publicului toamna aceasta este un fel de aducere-aminte a momentelor însemnate mai mult de o decadă petrecută pe scenă şi în studio, de când «Only love» mă făcea să «Ştiu că exist», până în ziua când am aflat cum să «Culeg vise» pentru a «Şti (i) ce înseamnă să fii fericit»".

Aşadar, Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional de luni, 19 octombrie vă dă întâlnire cu Paula Seling. Vă invită să staţi la poveşti... Să aflaţi tainele care se află în "culisele" pieselor pe care le interpretează... Paula vine cu drag să vă cânte şi să vă încânte cu melodii pe care cu siguranţă le cunoaşteţi. Piese din perioada 1998-2008, aşa cum este denumit, nu întâmplător, albumul.

×
Subiecte în articol: special