x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De unde vine parfumul?

De unde vine parfumul?

de Magda Cristina Ursache    |    06 Oct 2012   •   00:17
De unde vine parfumul?

Esenţe tari în sticluţe mici şi-o lume-ntreagă într-un flacon de parfum! La festivalul dedicat artei parfumului de la Florenţa, aceasta n-a fost neapărat o descoperire, cât o confirmare a unei realităţi. Festivalul, care, de regulă, reuneşte anual experţi ai industriei parfumului din întreaga lume, a avut anul acesta un invitat special: jurnalistul Chandler Burr – un renumit critic de parfumuri şi autor de cărţi pe aceeaşi temă, al cărui stand – Pitti Fragranze –  a fost senzaţia târgului.

Probabil căfiecare dintre noi, cei care folosim parfumul zilnic, îl pulverizăm fără să ne gândim vreo secundă la cei care l-au creat sau l-au obţinut efectiv, după o muncă migăloasă. Chandler Burr a vrut să aducă un omagiu tuturor celor care muncesc zi de zi pentru ca noi să... mirosim bine. "Sunt milioane de oameni de pe întreg mapamondul –  fermieri, nomazi, oameni din triburile ascunse ale lumii – care îşi investesc viaţa, îşi câştigă agoniseala, îşi hrănesc copiii sau îşi adăpostesc familiile cu ajutorul veniturilor obţinute prin cultivarea, recoltarea şi, de cele mai multe ori, procesarea minunatelor materii prime naturale care intră în paleta artistului olfactiv. Parfumul este plin de vieţile acestor oameni, de munca lor, de cultura lor”. Iar standul său a vrut să ilustreze exact cât de departe merge povestea parfumului.

Expoziţia interactivă le-a permis vizitatorilor să cunoască ingrediente din întreaga lume folosite la crearea parfumurilor şi să simtă aromele neprelucrate ale esenţelor în stare pură. O hartă gigantică te ghida în descoperirea zonei din care provenea fiecare ingredient, iar materialele vizuale arătau felul în care fiecare dintre acestea era extras din natură. Astfel, doar dintr-o singurăprivire se putea vedea cum, de exemplu, planta de vetiver, cu aroma ei tare, masculină, se recoltează cu ajutorul unui car tras de boi, în Haiti, cum păstăile de vanilie trebuie să se coacă timp de trei luni în spaţiu deschis înainte de a fi culese, în Madagascar, sau cum uleiul de cardamon se produce cât timp sămânţa este încă în interiorul păstaiei, în Guatemala.

Standul a vrut însă să fie şi un semnal de alarmă la adresa companiilor de parfumuri, pentru a proteja natura şi solul atât de necesare în cultivarea unor ingrediente de bună calitate, care să ofere arome puternice şi interesante.

×
Subiecte în articol: parfum