Decorațiile au fost comandate de o unitate militară a SRI – UM 0929 București, însă beneficiarul este o altă unitate militară a SRI – UM 0461 București. Cu toate acestea, produsele, care se ridică la un preț final de 1,2 milioane de lei fără TVA, vor fi livrate la sediul unei alte structuri a SRI – Regia Autonomă RASIROM. Furnizorul este o companie privată abonată, în ultimii ani, la contractele Ministerului Apărării.
Afacerea a început să prindă contur în data de 5 mai 2022, când Unitatea Militară UM 0929 București, structura importantă a Serviciului Român de Informații, a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin care a făcut cunoscut faptul că intenționa să organizeze o licitație deschisă, în vederea furnizării de semne onorifice, „în vederea acordării distincțiilor cuvenite cadrelor militare în activitate”.
Conform legii privind statutul cadrelor militare, ale legii privind semnul onorific „În Serviciul Patriei”, precum și ale legii privind sistemul național de decorații al României, cadrelor militare care au 15, 20, respectiv 25 de ani de activitate în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale li se conferă semnul onorific „În Serviciul Patriei”.
Pentru această achiziție, SRI a pus la bătaie nu mai puțin de 1.346.400 de lei fără TVA, contractul fiind împărțit în două loturi. Astfel, primul lot constă în semne onorifice „În Serviciul Patriei” pentru ofițeri, iar al doilea lot constă în semne onorifice „În Serviciul Patriei” pentru maiștrii militari, subofițeri și pentru personalul asimilat cadrelor militare.
Un cumpărător, un beneficiar și alt depozitar
Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, UM 0929 București îndeplinește, în cadrul acestui contract, rolul de promitent-achizitor, însă beneficiarul plătitor al acestor însemne este Unitatea Militară UM 0461 București – Direcția Logistică a Serviciului Român de Informații.
Interesant este că, din același document, rezultă că produsele condamnate nu vor fi livrate nici la sediul UM 0929 București, nici la sediul UM 0461 București, ci la o altă adresă din Capitală. Mai exact, este vorba despre strada Hrisovului, nr. 18A, din Sectorul 1, care este sediul Regiei Autonome RASIROM, compania oficială a Serviciului Român de Informații.
Mai departe, documentația de atribuire dezvăluie faptul că, în dotarea structurilor SRI, trebuie să ajungă între 1.000 și 1.300 de seturi de semne onorifice „În Serviciul Patriei” pentru ofițerii care au 15 ani de activitate, între 1.100 și 1.400 de seturi pentru ofițerii care au 20 de ani de activitate și între 450 și 700 de seturi pentru ofițerii care au peste 25 de ani de activitate. De asemenea, urmează să intre în dotarea acelorași structuri SRI între 700 și 1.100 de seturi onorifice „În Serviciul Patriei” pentru subofițerii și maiștrii militari care au 15 ani de activitate, între 850 și 1.100 de seturi pentru cei care au 20 de ani de activitate și între 300 și 600 de seturi pentru cei care au minimum 25 de ani de activitate.
Ambele loturi, adjudecate de același competitor
Ambele loturi au fost scoase la licitație în data de 30 septembrie 2022, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. La această licitație, au fost depuse trei oferte admisibile, din care, într-un final, a fost declarată admisibilă cea a companiei SC P&M Gravura SRL, cu care, în aceeași zi, a fost încheiat acordul-cadru nr. 98/2022, în valoare finală de 1.018.500 de lei fără TVA, respectiv de 1.212.015 lei cu TVA inclusă. Iar în acest preț intră ambele loturi ale acordului-cadru.
De menționat este faptul că toate aceste decorații sunt confecționate din metal decorativ oval. Semnele onorifice destinate militarilor cu 15 ani de activitate sunt din metal brunat, cele pentru militarii cu 20 de ani de activitate sunt din metal argintat, iar cele pentru militarii cu 25 de ani de activitate sunt din metal aurit. Toate decorațiile trebuie să fie acoperite de garanție pentru cel puțin perioada solicitată, respectiv termenul de garanție trebuie să fie de minimum 60 de luni, potrivit caietului de sarcini.
Compania câștigătoare, abonată la contractele MApN
Așa cum arătam mai sus, ambele loturi ale acordului-cadru au fost adjudecate de către compania SC P&M Gravura SRL, firmă care, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), avea, până la data de 28 ianuarie 2019, doi asociați persoane fizice. Este vorba despre Iacob Mihai Mihăescu și despre Paul Zaman. După data menționată, compania a rămas cu un singur asociat, întrucât Paul Zaman a decis să-i cesioneze partenerului său de afaceri Iacob Mihai Mihăescu cele 50 la sută părțile sale sociale și să părăsească structura acționariatului.
Este pentru prima dată când această companie, potrivit informațiilor SEAP, este contractată de unități militare ale Serviciului Român de Informații. Anterior, SC P&M Gravura SRL a primit contracte din partea mai multor unități militare ale Ministerului Apărării Naționale.
Este vorba despre UM 02648, UM 02574, UM 02129 sau despre UM 02296, entități care au contractat firma în cauză pentru furnizarea de articole de echipament, echipamente care compun uniforma militară pentru serviciul sau pentru gardă, accesorii, ecusoane brodate și elemente de coifură. Toate aceste contracte, la care firma în cauză a participat fie singură, fie în asociere cu alți agenți economici, se ridică la o valoare de 6.156.827,22 de lei fără TVA.