x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Descoperire cutremurătoare în București: Sicriul de zinc al unei tinere de 19 ani, victimă a tuberculozei, găsit în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”

Descoperire cutremurătoare în București: Sicriul de zinc al unei tinere de 19 ani, victimă a tuberculozei, găsit în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”

de Redacția Jurnalul    |    21 Oct 2024   •   17:30
Descoperire cutremurătoare în București: Sicriul de zinc al unei tinere de 19 ani, victimă a tuberculozei, găsit în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”
Sursa foto: Muzeul Municipiului București

O descoperire impresionantă a fost făcută de arheologii Muzeului Municipiului București în primăvara acestui an, în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni” din Capitală. În timpul cercetărilor, echipa a găsit un sicriu de zinc, care a fost imediat restaurat pentru a dezvălui povestea din spatele acestuia.

Restaurare atentă și deschiderea sicriului

Sicriul, puternic corodat, a fost tratat cu grijă de echipa de restauratori. După analizarea chimică a materialului și stabilirea metodelor optime de restaurare, sicriul a fost transportat la Craiova, unde specialiștii au eliminat toate pericolele biologice prin proceduri fizice și chimice. După luni de muncă, restauratorii au deschis sicriul într-un mediu controlat, pregătit pentru a fi cercetat.

Povestea tragică a tinerei de 19 ani

În interiorul sicriului, s-au găsit rămășițele unei tinere de 19 ani, care a murit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea din cauza tuberculozei și sinuzitei cronice. Povestea sa emoționantă vorbește despre o tragedie profundă care a marcat o familie bucureșteană, al cărei suferință a fost evidentă prin grija cu care au pregătit sicriul pentru eternitate, potrivit Observator News.

Sicriul ascundea un mesaj de iubire nesfârșită

Sub capacul exterior al sicriului, cercetătorii au descoperit un al doilea capac din zinc, care avea o fereastră mică, special decupată pentru ca familia să-și ia rămas bun de la tânăra iubită. În sicriu, alături de rămășițele fetei, au fost găsite flori, probabil trandafiri, oferiți de familia îndurerată.

Tinerei i-a fost așezată o perucă din păr natural, pe care o purta în timpul vieții, iar la mâini purta două inele – unul din aur, cu o cruce încrustată cu mici diamante, și altul din bronz. Aceste bijuterii sunt ultimele mărturii ale unei vieți pline de iubire și speranță.

O descoperire care aduce la lumină o poveste emoționantă

Această descoperire unică oferă o privire rară asupra istoriei Bucureștiului și a suferințelor ascunse din spatele zidurilor sale. Povestea tinerei de 19 ani, care a pierit prea devreme din cauza tuberculozei, a fost păstrată pentru eternitate într-un sicriu ce reprezintă nu doar o mărturie arheologică, ci și un simbol al iubirii nesfârșite și al devotamentului familiei sale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×