x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezbatere - Biografiile secrete ale ofiterilor defectori

Dezbatere - Biografiile secrete ale ofiterilor defectori

03 Mar 2005   •   00:00

SPECIAL
Soarta ofiterilor de informatii care "au defectat" in tarile occidentale si au pus umarul la caderea comunismului trebuie clarificata. Doar Pacepa si Turcu au fost reabilitati. Restul sunt inca tradatori. Va prezentam incepand de astazi biografiile secrete ale acestor ofiteri care au fost condamnati la moarte.

Sentinte secrete

Dupa 15 ani de la schimbarea regimului comunist, spionii romani care au fugit in Occident sunt considerati de justitia Romaniei, tara membra a NATO, niste tradatori. Exceptiile sunt doar generalul Pacepa si Liviu Turcu. Sentintele aplicate in "epoca" Ceausescu au fost de condamnare la moarte. Astazi, sentinta este ignoranta.
RAZVAN BELCIUGANU

A ramas in Suedia

S-a predat Politiei engleze

A refuzat sa se intoarca

Prezentam, incepand de astazi, biografiile lor asa cum au fost ele prezentate in dosarele secrete ale justitiei militare din Republica Socialista Romania. Daca Ion Mihai Pacepa este astazi reabilitat si chiar si-a reluat si gradul de general, consideram ca si ceilalti colegi ai sai merita ca macar cazurile lor sa fie dezbatute. Desi condamnati la moarte si considerati tradatori si de colegi, ei au pus umarul la caderea comunismului. In anii ce au urmat Revolutiei, gratie si unor marturii din blocul Tratatului de la Varsovia, s-a lansat presupunerea ca multi dintre ei au fugit la ordin. Chiar si asa, punem in discutie, cateva ipoteze, tinand cont ca arhivele DIE inca sunt secrete, ori poate ca astfel de lucruri nu se regasesc in documente.

IN MISIUNE. Asadar, putem crede ca acesti ofiteri, care in majoritate si-au lasat acasa cate doi sau trei copii, au ales, individual si indemnati de propria constiinta, sa plece fiindca au inteles ca nu-si mai slujesc tara, ci o familie dictatoriala. Aceasta in conditiile in care serviciul de spionaj al Romaniei ar fi avut un comportament complice cu familia Ceausescu. Sau, aceiasi ofiteri, au fost intr-adevar trimisi la ordin. Intr-un asemenea caz, unele surse afirma ca ar fi fost o masura a Directiei de Informatii Externe de a dezinforma Occidentul in urma fugii lui Pacepa. Astfel, informatiile date de general ar fi putut fi puse la indoiala intrucat nu semanau cu cele ale celorlalti defectori. Alte surse spun, ca din contra, Directia de Informatii Externe ar fi ordonat deliberat "dezertarile" pentru a crea punti de legatura in mai toate tarile occidentale, in vederea sabotarii regimului comunist si despotic al sotilor Ceausescu. Mergand pe aceasta pista, chiar angajarea lui Carlos Sacalul, desi DIE avea un Serviciu special care se putea ocupa de "afacerile umede", ar fi fost facuta pentru dezinformarea partenerilor sovietici asupra adevaratelor intentii de colaborare cu Occidentul, fara stirea lui Ceausescu. In medii private, demnitari occidentali vorbesc despre o colaborare cu serviciile secrete romanesti si in anii dictaturii ceausiste.

In fond, cel mai bine puteau sa observe care era decalajul dintre Occident si blocul comunist agentii DIE ce actionau in Vest. Deocamdata, nici unele dintre aceste parti nu isi asuma responsabilitatea pentru a prezenta pe larg ceea ce stiu, sigur, in masura in care au fost la un anumit nivel si au putut cunoaste niste fapte atat de conspirate. Dar este cert ca soarta acestor ofiteri este si astazi pecetluita dupa regulile Romaniei comuniste. Iar acesti ofiteri nu au cerut nimic pentru ei dupa ’89, cand ar fi putut sa se prezinte drept disidenti. E datoria societatii romane sa dezbata cazul lor si datoria justitiei sa actioneze in consecinta. Iar fiecare caz trebuie aprofundat individual.

A ramas in Suedia

Locotenentul major Serra Corneliu s-a nascut la 1 ianuarie 1939 in Ploiesti. Era ofiter in UM 0503. Conform sentintei 48/25.05.1981 a Tribunalului Militar Teritorial in dosarul 258/1981, "in ziua de 5 februarie 1981 a fost trimis in strainatate in interese de stat avand asupra lui documente strict secrete de importanta deosebita pe care urma sa le predea Ambasadei RS Romania din Suedia. Ajungand in statul amintit, si-a parasit misiunea si s-a prezentat direct organelor de politie suedeze, carora le-a predat documentele strict secrete ce le vea asupra sa, trecand in pozitia de dezertare si refuzand sa se intoarca in tara. Faptele sunt dovedite cu adresa de la fila 2 din care rezulta predarea documentelor organelor de politie straine si faptul ca a cerut azil politic refuzand sa se intoarca in tara, precum si cu ordinul de zi pe unitate prin care a fost trecut in pozitia de dezertor (…). Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157 al. 1 teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a-c c.p. pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253 al 1 c.p.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332 al. 1 c.p.; in baza art. 67 c.p. dispune degradarea militara; obligat la plata a 600 lei cheltuieli judiciare".

Pedeapsa cu moartea a fost comutata la 20 ani inchisoare conform Decretului 11/26 ianuarie 1988, iar potrivit aceluiasi decret celelalte doua pedepse de cate 7 ani au fost amnistiate. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Capusan Vasile, col. Ciucu Aurel; lt. col. Niculescu Constantin; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - plt. adj. Plesu Romil.

S-a predat Politiei engleze

Locotenentul major Stefanescu Dan s-a nascut la 20 ianuarie 1950 in Bucuresti. Conform sentintei nr. 25/25.05.1981 a Tribunalul Militar Teritorial in Dosarul 237/1981, "La 24 ianuarie 1981 a fost trimis in Anglia cu interese de stat, avand asupra sa si documente strict secrete de importanta deosebita pe care urma sa le predea Ambsadei RS Romania de la Londra. Ajuns in tara amintita si-a parasit misiunea, s-a prezentat direct organelor de politie din Londra, carora le-a predat documentele strict secrete cerand azil politic. Totodata, a refuzat a se intoarce in tara si lipsind nejustificat de la serviciu mai mult de trei zile a cazut in pozitia de dezertare.

Faptele sunt dovedite cu adresa de la fila 2 din care rezulta predarea documentelor strict secrete organelor de politie din Londra, solicitarea de azil politic si refuzul de a se inapoia in tara, precum si cu ordinul de la fila 3 prin care a fost trecut in pozitia de dezertor (…). Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157 al .1 teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a-c c.p. pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253 al 1 c.p.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332 al 1 c.p.; in baza art. 67 c.p. dispune degradarea militara; obligat la plata a 600 lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa cu moartea a fost comutata la 20 ani inchisoare conform Decretului 11/26 ianuarie 1988, iar potrivit aceluiasi decret celelalte doua pedepse de cate 7 ani au fost amnistiate. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Capusan Vasile, col. Ciucu Aurel; lt. col. Niculescu Constantin; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - plt. adj. Plesu Romil.

A refuzat sa se intoarca

Capitanul Tanasescu Ovidiu s-a nascut in 1941, in Rm. Sarat, jud. Buzau. Era ofiter in UM 0503 cand a decis sa plece. Era necasatorit. Conform sentintei 124/28.12.1981 in Dosarul 508/1981 a Tribunalului Militar Teritorial, "aflat in misiune la Ambasada RS Romania din Suedia, in ziua de 25 septembrie 1981, si-a parasit postul incredintat refuzand a se intoarce in tara si lipsind nejustificat de la serviciu mai mult de trei zile.

In momentul parasirii postului, inculpatul a sustras unele documente strict secrete de importanta deosebita pe care le-a transmis Serviciului de informatii suedez. Faptele sunt dovedite cu adresa de la fila 2 facuta de UM 0503 Bucuresti, precum si cu ordinul de zi pe unitate prin care a fost trecut in pozitia de dezertor (…)". "Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157 al.1 teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a si b C. pen. pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253 al 1 c.p.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332 al 1 c.p.; in baza art. 67 c.p. dispune degradarea militara; obligat la plata a 700 lei cheltuieli judiciare". Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Vasile Ilie; col. Balaban Paul; lt. col. Stancila Florea; procuror - col. just. Radu Ivan; grefier - plt. adj. Plesu Romil.

NU RATATI!
In numarul viitor cititi biografiile secrete ale altor ofiteri de informatii ce au defectat in Occident.
×