SPECIAL
Soarta ofiterilor de informatii care "au defectat" in tarile occidentale si au pus umarul la caderea comunismului trebuie clarificata. Doar Pacepa si Turcu au fost reabilitati. Restul sunt inca tradatori. Va prezentam incepand de astazi biografiile secrete ale acestor ofiteri care au fost condamnati la moarte.
Sentinte secrete
Dupa 15 ani de la schimbarea regimului comunist, spionii romani care au fugit in Occident sunt considerati de justitia Romaniei, tara membra a NATO, niste tradatori. Exceptiile sunt doar generalul Pacepa si Liviu Turcu. Sentintele aplicate in "epoca" Ceausescu au fost de condamnare la moarte. Astazi, sentinta este ignoranta.
RAZVAN BELCIUGANU
Citește pe Antena3.ro
A ramas in Suedia
Locotenentul major Serra Corneliu s-a nascut la 1 ianuarie 1939 in Ploiesti. Era ofiter in UM 0503. Conform sentintei 48/25.05.1981 a Tribunalului Militar Teritorial in dosarul 258/1981, "in ziua de 5 februarie 1981 a fost trimis in strainatate in interese de stat avand asupra lui documente strict secrete de importanta deosebita pe care urma sa le predea Ambasadei RS Romania din Suedia. Ajungand in statul amintit, si-a parasit misiunea si s-a prezentat direct organelor de politie suedeze, carora le-a predat documentele strict secrete ce le vea asupra sa, trecand in pozitia de dezertare si refuzand sa se intoarca in tara. Faptele sunt dovedite cu adresa de la fila 2 din care rezulta predarea documentelor organelor de politie straine si faptul ca a cerut azil politic refuzand sa se intoarca in tara, precum si cu ordinul de zi pe unitate prin care a fost trecut in pozitia de dezertor (â¦). Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157 al. 1 teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a-c c.p. pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253 al 1 c.p.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332 al. 1 c.p.; in baza art. 67 c.p. dispune degradarea militara; obligat la plata a 600 lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa cu moartea a fost comutata la 20 ani inchisoare conform Decretului 11/26 ianuarie 1988, iar potrivit aceluiasi decret celelalte doua pedepse de cate 7 ani au fost amnistiate. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Capusan Vasile, col. Ciucu Aurel; lt. col. Niculescu Constantin; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - plt. adj. Plesu Romil.S-a predat Politiei engleze
Locotenentul major Stefanescu Dan s-a nascut la 20 ianuarie 1950 in Bucuresti. Conform sentintei nr. 25/25.05.1981 a Tribunalul Militar Teritorial in Dosarul 237/1981, "La 24 ianuarie 1981 a fost trimis in Anglia cu interese de stat, avand asupra sa si documente strict secrete de importanta deosebita pe care urma sa le predea Ambsadei RS Romania de la Londra. Ajuns in tara amintita si-a parasit misiunea, s-a prezentat direct organelor de politie din Londra, carora le-a predat documentele strict secrete cerand azil politic. Totodata, a refuzat a se intoarce in tara si lipsind nejustificat de la serviciu mai mult de trei zile a cazut in pozitia de dezertare. Faptele sunt dovedite cu adresa de la fila 2 din care rezulta predarea documentelor strict secrete organelor de politie din Londra, solicitarea de azil politic si refuzul de a se inapoia in tara, precum si cu ordinul de la fila 3 prin care a fost trecut in pozitia de dezertor (â¦). Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157 al .1 teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a-c c.p. pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253 al 1 c.p.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332 al 1 c.p.; in baza art. 67 c.p. dispune degradarea militara; obligat la plata a 600 lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa cu moartea a fost comutata la 20 ani inchisoare conform Decretului 11/26 ianuarie 1988, iar potrivit aceluiasi decret celelalte doua pedepse de cate 7 ani au fost amnistiate. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Capusan Vasile, col. Ciucu Aurel; lt. col. Niculescu Constantin; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - plt. adj. Plesu Romil.A refuzat sa se intoarca
Capitanul Tanasescu Ovidiu s-a nascut in 1941, in Rm. Sarat, jud. Buzau. Era ofiter in UM 0503 cand a decis sa plece. Era necasatorit. Conform sentintei 124/28.12.1981 in Dosarul 508/1981 a Tribunalului Militar Teritorial, "aflat in misiune la Ambasada RS Romania din Suedia, in ziua de 25 septembrie 1981, si-a parasit postul incredintat refuzand a se intoarce in tara si lipsind nejustificat de la serviciu mai mult de trei zile. In momentul parasirii postului, inculpatul a sustras unele documente strict secrete de importanta deosebita pe care le-a transmis Serviciului de informatii suedez. Faptele sunt dovedite cu adresa de la fila 2 facuta de UM 0503 Bucuresti, precum si cu ordinul de zi pe unitate prin care a fost trecut in pozitia de dezertor (â¦)". "Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157 al.1 teza I c.p.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a si b C. pen. pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253 al 1 c.p.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332 al 1 c.p.; in baza art. 67 c.p. dispune degradarea militara; obligat la plata a 700 lei cheltuieli judiciare". Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Vasile Ilie; col. Balaban Paul; lt. col. Stancila Florea; procuror - col. just. Radu Ivan; grefier - plt. adj. Plesu Romil.
NU RATATI!
|
In numarul viitor cititi biografiile secrete ale altor ofiteri de informatii ce au defectat in Occident.
|