x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drama - Copiii disparuti imbatranesc in arhive

Drama - Copiii disparuti imbatranesc in arhive

de Nicoleta Butnaru    |    31 Mar 2006   •   00:00
Drama - Copiii disparuti imbatranesc in arhive

Cazuri care umplu arhivele Politiei brailene, cu sanse mici de a mai fi rezolvate vreodata: sapte baieti si o fata au disparut cu ani in urma, iar familiile acestora inca mai spera ca acestia sunt in viata. Despre unii dintre copii, familiile lor nu mai stiu nimic de 10 ani.

Familia Podaru si-a pierdut ambii copii. Dupa ce unul din baieti a disparut, s-a dus si cel de-al doilea baiat. Oamenii sunt de ani de zile in doliu si, chiar daca de la disparitia lui Leonard au trecut 10 ani, ei continua sa-l caute si sa spere ca e in viata.

AMANDOI. Avea 16 ani cand a disparut. "S-a dus la scoala si nu s-a mai intors. A fost vazut ultima oara de mai multi prieteni pe malul Dunarii la plaja, iar dupa mai multe ore, parintii i-au gasit hainele in locul in care se scaldase", e notat in dosarul lui din arhivele Politiei. Parintii baiatului ii contrazic pe politisti: "A disparut la 29 iunie 1997. Pe la ora 11:00 a fost la piata, dupa care a spus ca se duce pana la apartament (aveam inca o locuinta) si nu s-a mai intors", ne-a spus mama, Norica Podaru.

Tatal, Ion Podaru, l-a cautat ani de zile pe baiat. "Aflasem, intr-adevar, ca ar fi fost vazut pe malul Dunarii. Un fost coleg al lui mi-a spus ca l-ar fi vazut intr-un grup de tineri. Era imbracat cu un tricou si o pereche de bermude. Dar n-am gasit nici o haina. L-am cautat si prin Insula Mare a Brailei, prin toata padurea de pe malul Dunarii. Si acum, incoace, am cautat. Timp de multi ani, fiindca am apelat la o clarvazatoare care ne-a zis ca Leonard traieste, ca l-a vazut cu barba. Ca a fost lovit la cap si ca si-a pierdut memoria. Eu cred si acum ca-i viu." Politistii i-au chemat pe sotii Podaru sa vada mai multe cadavre gasite pe Dunare. N-au recunoscut nici unul. "Am vazut cadavre in putrefactie, pline cu viermi... Ce sa recunosti?!" Au cumparat un loc de veci in Braila. "S-a intamplat cu celalalt baiat, cu Cornel, a murit la 25 de ani", plange Ion Podaru. Fratele lui Leonard a murit acum un an, rapus de o tumoare. S-a stins in doar cateva saptamani...

FARA URMA. Florinel Balas avea 11 ani si a disparut in iulie 1997. Mama lui, Daniela Balas, a refacut de sute de ori traseul parcurs in acea zi de baiat. "Era ora 4 dupa-amiaza, iar el si fratele lui mai mare au plecat de la socrii mei inspre casa, sa manance. La un moment dat, Florinel a luat-o inainte, spunand ca ii este foame rau. Am mers si eu pe drumul acela. Ultimul loc in care a fost vazut e statia de tramvai spre casa. De acolo, nimeni nu mai stie nimic. Am mers cu poza lui si am aratat-o peste tot. Degeaba, parca a intrat in pamant. Nu mergea la scaldat si nu pleca niciodata de acasa fara sa spuna. Era un copil bun, cuminte, invata bine. Si acum ma intalnesc cu fosta lui invatatoare si ma intreaba daca am gasit baiatul. Eu cred ca l-a rapit cineva ca sa-i ia organele, pentru vreun transplant, ca asa umbla vorba pe atunci. M-au chemat pe la Politie sa recunosc niste cadavre, dar nu semana nici unul. De vreun an si ceva nu m-a mai cautat nimeni, ba chiar m-am intalnit cu unul din politistii de la Urmariti care m-a intrebat: «Ati gasit baiatul?». Ma vazuse cu asta mai mare, care seamana cu Florinel. Daca nu l-au gasit ei, cum sa-l gasesc eu, o femeie singura ?!", se intreaba femeia.

Mama lui Florinel a mers la mai multe biserici si a dat de pomana toate hainele copilului. I-a facut chiar si cele crestinesti pentru pomenire. "De 40 de zile nu i-am facut. Ma gandesc ca poate nu-i mort. L-am visat si il visez mereu mic, copil, asa cum era el. Nu-mi cere nimic, pur si simplu imi apare in vis..." Tatal lui Florinel a murit la trei ani dupa disparitia copilului. "I-a dus mult dorul, il striga in somn, spunea: «De ce mi-l luati? Nu-mi luati copilul». Si el credea ca baiatul a fost rapit si ucis ca sa i se ia vreun rinichi, ceva. Din cauza asta a dat in patima bauturii, s-a imbolnavit rau si a murit de tanar", spune mama lui Florinel. Isi creste acum singura ceilalti doi copii, un baiat de 19 ani si o fetita de 13. Nu mai spera ca-si va gasi baiatul, ba chiar zice ca, daca s-ar intalni cu el pe strada, nu l-ar recunoaste. Nu si-l imagineaza mare, un baiat de 18 ani.

DISPARUT DUPA VIOL. Potrivit reclamatiei parintilor, unul din cei opt copii braileni, Anton Raducan (8 ani), a fost victima unui viol chiar cu cateva luni inainte de a disparea. In dosarul lui, Politia consemneaza ca obisnuia sa plece de acasa. La 1 iunie 2004 a disparut insa chiar din fata portii. Parintii sai, care mai au trei copii, l-au cautat cu disperare si nu inteleg cum e posibil ca un copil sa nu poata fi gasit de politisti, mort sau viu, in atata amar de vreme. Pana acum, nici dosarul privind agresiunea sexuala asupra copilului nu a fost solutionat, dat fiind ca pe actul medico-legal se arata faptul ca baiatul nu prezenta urme recente de violenta.

Violul fusese reclamat la data de 9 iulie 2003 si, conform Mariei Raducan - mama lui Anton, s-ar fi consumat pe un bac, in vreme ce copilul insotea mai multi adolescenti la scaldat in fluviu. Femeia incearca sa afle ce s-a intamplat cu baiatul ei. "I-am scris chiar si presedintelui Romaniei, iata, ne-a si raspuns. Am scris si la Guvernul de acum, lui Tariceanu. Dar Politia n-a reusit sa faca nimic. N-a rezolvat nici dosarul cu violul, nici acela cu disparitia. Doar n-a intrat in pamant?! E un copil, nu un lucru pe care sa-l pierzi pur si simplu."

SCALDAT
Subcomisarul Marcel Dragan, seful Compartimentului "Urmariti", din cadrul IPJ Braila, ne-a declarat ca "o parte din acesti copii disparuti ar putea fi inecati, dar familiile acestora inca mai spera ca ii vor gasi in viata, chiar daca unii au disparut «la scaldat», pe timp de vara, si cu foarte mult timp in urma. Din punctul nostru de vedere, nici unul din aceste cazuri nu este inchis. Permanent ne intrebam colegii din alte judete daca au in evidente persoane cu semnalmentele respective. Apoi, in cazul unora ne-am adresat directiilor de protectie a copilului. In urma cu doua saptamani, in cazul lui Anton Raducan, am refacut adresele catre DPC, pentru a afla daca in Centrele de Plasament din tara sunt copii cu semnalmentele acestui copil. Au venit deja raspunsuri de la cateva unitati, insa raspunsurile sunt negative".

FLORINEL BALAS. Nascut la data de 10 februarie 1988, a disparut la 27.07.1997 din fata blocului bunicilor. Are ochi verzi, par saten, o cicatrice de cca 10 cm pe fesa dreapta MARIOARA CERNAT. A disparut la data de 19.09.1995. Avea 8 ani. Politistii au gasit o fata cu semnalmentele ei intr-o casa de copii, dar familia refuza sa o identifice CRISTIAN IONEL CORBAN. Nascut la data de 19.05.1975, a disparut de acasa la 27.08.1988. Fusese legat cu lantul de calorifer de parinti. Nu se mai intereseaza nimeni de caz VALENTIN IONUT FRUNZA. Nascut la data de 15.04.1986, a disparut la 13.07.1997 din fata blocului. Obisnuia sa mearga in zona garii CFR, unde cersea
ALIN DAN GUGULUS. Nascut la data de 28.11.1986, a disparut la 10.06.1996 in imprejurari necunoscute. Familia lui s-a mutat in Vaslui si nu s-a mai interesat de caz LEONARD PODARU. Nascut la data de 22.05.1981, a disparut la 29.06.1997. Politia crede ca baiatul s-a inecat in Dunare, parintii sustin ca baiatul este inca in viata VASILE RADIERU. Nascut la data de 1.02.1982, a disparut la 17.06.1994 in imprejurari suspecte. Familia lui s-a mutat din localitate si nu s-a mai interesat de el ANTON RADUCAN. Nascut la data de 12.06.1996, a disparut la 1.06.2004. Purta atunci blugi, camasa alba cu maneca lunga, adidasi albi cu dungi laterale rosii si albastre
×
Subiecte în articol: special găsit băiatul copii născut disparut