x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dulcea libertate

Dulcea libertate

de Carmen Dragomir    |    22 Feb 2008   •   00:00
Dulcea libertate
Sursa foto: George Onea/

Cele trei bătrâne condamnate la închisoare pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti au fost elibe­rate ieri din Penitenciarul Colibaşi, după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul de graţiere a acestora.

Cele trei bătrâne condamnate la închisoare pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti au fost elibe­rate ieri din Penitenciarul Colibaşi, după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul de graţiere a acestora.

 

Filofteia Barbu de 78 de ani, Victoria Mihai de 58 de ani şi Veronica Gheorghe de 68 de ani, din comuna Valea Danului, au păşit ieri dincolo de porţile închisorii, cu lacrimi de bucurie în ochi. 

 

ACASĂ. Bătrânele au aflat de la jurnalişti că au fost graţiate, dar nu le-a venit a crede până când reprezentanţii Penitenciarului Co­libaşi nu le-au anunţat că s-au primit actele de eliberare de la Administraţia Penitenciarelor. Cea mai în vârstă dintre ele, Filofteia, a aflat vestea la spital, unde a fost dusă ieri-dimineaţă pentru complicaţiile pe care le avea la mână. Femeia a ajuns în închisoare cu braţul în gips, după ce a căzut în urma unei crize cardiace. Întoarsă la penitenciar câteva ore mai târziu, Filofteia şi-a strâns lucrurile şi i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru minunea pe care a făcut-o cu ele. “Acasă nu are cine să mă mai aştepte, soţul meu este în pământ. De-abia aştept să ajung acasă, să fac focul în sobă, pentru că aici mi-a fost foarte frig”, a spus Filofteia.

La ora 16:30 cele trei bătrâne au făcut primii paşi în libertate, după 5 săptămâni petrecute după gratii.

Ele au fost condamnate în decembrie 2007, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă dată de Curtea de Apel Piteşti, la un an şi trei luni de închisoare. Femeile s-au judecat mai bine de 13 ani pentru patru pogoane de pământ. O rudă le-a revendicat terenul pe care îl aveau în stăpânire din tată-n fiu, de zeci de ani. După nenumărate revizuiri şi apeluri, într-un final, instanţa a decis în favoarea reclamantei. Pentru că nu au acceptat să dea altora ceea ce sunt convinse că e al lor, bătrânele au primit în 2002 o amendă admi­nis­travă, o pedeapsă cu suspendare în 2004 şi în final o decize jude­cătorească, cu executarea pedepsei. “Ce-o vrea Dumnezeu cu noi, ne închinăm mereu. Poate ne-o mai învăţa ce să facem. Niciodată nu ne-am gândit că putem să ajun­gem la puşcărie pentru pământul nostru”, spuneau femeile.

 

HOTĂRÂTE. Pentru că cele câteva bucăţi de pământ erau tot ce aveau, bătrânele sunt hotărâte şi acum să nu renunţe la ceea ce cred că le aparţine. “Am stat nevinovată în puşcărie la Colibaşi. De mâine vom vorbi cu avocatul şi vom încerca să reîncepem procesul, deoarece acum avem şi documentele de la primărie, prin care putem să arătăm justiţiei că pămânul este al nostru”, a spus Veronica Gheorghe la ieşirea pe porţile închisorii.

Alături de graţierea celor trei bătrâne, Traian Băsescu a semnat şi pentru eliberarea lui Lişiţă Toa­der de 74 de ani şi a lui Tătaru Titu de 52 de ani, “pentru motive uma­nitare, având în vedere vârsta înaintată a persoanelor şi situaţia medicală a acestora”.

 

carmen.dragomir@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: special