Declaratiile optimiste ale presedintelui Traian Ba-sescu, facute in urma cu trei zile la Tulcea, au fost ignorate de furia apelor. Un dig a fost strapuns de Dunare ieri la pranz, iar "riglele" care masoara nivelul a-pei la Bazias au fost inghitite. Locuitorii judetelor Gala-ti, Braila si Tulcea stau cu sufletul la gura de teama vii-turii, iar prognoza meteo nu este deloc linistitoare: de astazi si pana joi va ploua in toata tara!
Reporterii Jurnalului National se afla de cateva zile pe cheiul Dunarii, in zonele ce prezinta riscuri mari de inundatii. In vreme ce la Isaccea un dig a fost strapuns de furia apelor, Dunarea a inghitit la Bazias "riglele" care masurau nivelul apei. Oamenii din Braila, Galati sau Tulcea stau cu sufletul la gura de teama viiturii, iar prognoza meteo nu este deloc linistitoare: de azi si pana joi ploile se vor instala in toata tara.
Declaratiile optimiste ale presedintelui Traian Basescu nu au avut acoperire in realitate. La trei zile dupa ce autoritatile afirmau ca digurile nu vor ceda in Tulcea, apele au gaurit un dig la Isaccea. Acesta s-a surpat ieri la pranz, in Isaccea, inundand un islaz si punand in pericol cateva gospodarii aflate la 500 de metri de spartura. Potrivit autoritatilor locale, o bucata din digul de la Isaccea s-a prabusit cu totul in jurul orei 12:00 exact in portiunea care era considerata cea mai sigura. Luati total pe nepregatite, edilii locali au declarat ca din primele date rezulta faptul ca digul avea galerii sapate in interior in decursul anilor, iar acestea au facut ca digul sa cedeze in totalitate.
AMENINTARI. Apele Dunarii au inundat total islazul din spatele digului, amenintand cateva zeci de gospodarii aflate la o departare de 500 de metri de locul incidentului. Pana aseara nu existau victime sau pagube materiale. Autoritatile au intervenit dupa cateva zeci de minute, aruncand in fisura piatra adusa dintr-o cariera din apropiere. Prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, a spus ca la lucrari au participat aproximativ 50 de muncitori, lucrarile fiind ingreunate de curentii puternici ai apelor revarsate. Operatiunea era planificata sa se desfasoare pana aseara, urmand a fi reluata, in caz de nevoie, in aceasta dimineata. De asemenea, digul pe care se afla drumul ce leaga localitatile Ilganii de Jos si Partizani era ieri la un pas de a ceda sub presiunea apelor canalului Sulina, care s-a revarsat in urma cu cateva saptamani. In situatia digului de la Isaccea si a celui dintre Ilganii de Jos si Partizani sunt majoritatea constructiilor de aparare impotriva inundatiilor din Delta Dunarii. Singurele lucrari de consolidare care s-au facut sunt inaltarea unor diguri la Crisan si Ilganii de Jos.
COTA DE INUNDATII. Situatia nu este mai buna nici pe platforma industriala din Tulcea. Daca in zona de vest a orasului, Santierul Naval Aker, portul de minereu, fabrica Frigorifer si Combinatul Alum sunt in afara pericolului, apa mai avand aproximativ doi metri pana la platforma, situatia este mult mai severa in partea de est. Aici, Dunarea mai are 10 centimetri pana sa iasa din matca. S-a intervenit cu saci de nisip pentru inaltarea malurilor, iar canalizarile din curtile intreprinderilor au fost imprejmuite cu caramizi si beton deorece sunt gata sa se reverse. Toata lumea spera ca viitura nu va produce pagube, insa masurile de prevenire sunt superficiale.
Basescu, in inspectie
Presedintele Traian Basescu a ajuns ieri dupa-amiaza, cu elicopterul, la Isaccea, pentru a inspecta digul care a cedat sub presiunea apelor Dunarii si ameninta sa inunde mai multe gospodarii din localitate. Insotit de mai-marii judetului, seful statului a facut cateva observatii privind modul in care apa va inainta in amonte de spartura. Basescu a opinat ca bresa din dig se va mari din cauza fortei apelor si ca lucrarile de inchidere vor dura mai mult decat se asteptau autoritatile locale si ca nu vor putea fi finalizate in cursul zilei de astazi. Dupa ce s-a informat cu privire la eventualele pagube pe care Dunarea le-ar putea face in Isaccea, seful statului i-a sfatuit pe edilii locali sa faca rost de cat mai multe camioane de la agentii economici din zona cu care sa fie transportata piatra pentru acoperirea sparturii si, in general, "sa fie permanent in alerta, pentru ca astfel de cazuri pot aparea oricand". Basescu a mai aflat si ca, de curand, s-au efectuat cateva lucrari la respectivul dig, insa nu in zona care a cedat, ci in amonte, acolo unde specialistii constatasera probleme si mici fisuri. Presedintele a declarat ca a venit in zona ingrijorat ca un dig de care stia acum trei zile ca este puternic a cedat si a spus ca important e ca locuintele sunt foarte departe, iar riscul de a exista victime este mic. (
Alexandru Nastase)
|
SOCAT
"Nimeni nu-si face iluzii ca se va reusi salvarea gradinilor de la inundatii. Viata oamenilor
n-o sa fie in pericol
si Prefectura, administratiile locale au facut ce trebuia facut pentru ca oamenii sa fie si avertizati, si pregatiti. Mi s-a parut extrem de socant faptul ca alaltaieri am fost aici si nu era nici o problema, iar acum vezi cu ochii tai ca s-a rupt digul, un dig care nu putea pune probleme"
Traian Basescu
|
Bazias, fluviul in fierbere
|
PRIVELISTE. Dunarea, iesita din matca la intrarea in tara |
La Bazias, Dunarea a inghitit "riglele" care masurau nivelul apei. Daca va imaginati ca la intrarea in tara celebrele "cote ale apelor Dunarii" se iau dupa metode complicate, ei bine, va inselati. Nivelul Dunarii se ia dupa "mire" - niste rigle banale infipte in apa. Cativa oameni din sat merg de doua sau trei ori pe zi si citesc, de pe rigla, "cotele apelor Dunarii".
Sambata, apele au acoperit "rigla" celor de la Societatea cailor navigabile, care avea un maximum de 600 de centimetri. E adevarat, era o "mira" cam batrana, din vremea Imperiului austro-ungar. Insa oamenii din Bazias nu-si amintesc sa fie avut nevoie vreodata de una cu o gradatie mai mare de 600 de centimetri. Duminica, a fost acoperita si "mira" celor de la Apele Romane, care era gradata pana la 700 de centimetri.
O NOUA SCALA. Cei de la Politia de Frontiera au facut un marcaj pe treptele de piatra ale cabanei de pe malul fluviului, la intrarea in Bazias. Ieri la pranz treptele "indicau" 720 de centimetri. Acum trei zile, langa cabana, pe malul fluviului, era o peluza si un foisor. Acum se mai vad doar urmele lor. In numai o saptamana, fluviul s-a inaltat cu 1 metru. Oamenii din satul in dreptul caruia Dunarea intra in tara nu-si amintesc sa fi vazut vreodata fluviul atat de mare, insa nu sunt speriati. "Casele sunt mai sus, doar gradinile ni le inunda. Daca ar urca apa pana la
case,
atunci ar fi potopul, sfarsitul lumii", spune Legrand Rudolf, unul din cei 50 de locui-tori ai Baziasului.
PE DATORIE. Fierbe Dunarea, spun pescarii. "De obicei, ca sa urc pana aici cu barca, cand veneam de la plase, consumam jumatate de litru de benzina. Saptamana trecuta, am consumat doi litri si jumatate. Asa de tare fierbe apa", spune Legrand Rudolph, uimit de viteza cu care vine Dunarea. "Asa de mare e curentul pe apa, ca s-a pitulat tot pestele", mai adauga pescarul. E drept, de ieri pescuitul e interzis. Asa ca oamenii din Bazias se pregatesc sa "taie frunze la gaini", pana in iulie.
Cativa localnici cresc capre si se mai descurca financiar - de bine, de rau - pana reincepe sezonul de pescuit. Majoritatea insa se pregateste sa traiasca "facand datorii" in urmatoarele doua luni.
Asa ca se preocupa mai putin de viitura care va sa vie pe Dunare si sunt mai putin impresionati de toata agitatia care se face in jurul subiectului. "M-a sunat fratele meu, care e plecat de 22 de ani in Danemarca. M-a intrebat: «Nu v-a luat Dunarea?». S-a uitat si el la televizor, ca si-a lua antena speciala si prinde si posturile romanesti", spune Maria Boldi. Femeia e suparata doar ca fluviul i-a acoperit din nou gradina. Dar asta se intampla cam in fiecare primavara. Despagubiri n-au vazut vreodata de la autoritati.
NU S-AU SPERIAT. Nici vremea nu e de speriat, spun oamenii, desi, pentru cineva care nu e obisnit cu locul, valurile pe care le face Dunarea sunt destul de infricosatoare. "Aici am avut si timp mult mai rau. Sunt zile in care valurile sunt atat de mari, incat trebuie sa stationeze vapoarele", explica Eugen Prajescu, unul din locuitorii Baziasului. Ieri insa vapoarele circulau normal la intrarea fluviului in tara. Singura problema era in zona "Cazanelor mici", o portiune mai stramta a defileului, unde, din cauza curentilor puternici, nu putea trece decat cate un vas.
Oamenii din localitatile care se intind pe malul Dunarii, de la Bazias si pana la Portile de Fier, nu erau ieri speriati de nivelul fluviului si nici nu pareau sa se teama pentru gospodariile lor. Susca, Divici, Pojojena, Belobresca, Moldova Noua, Coronini, Liubcova, Berzasca, Cozla, Svinita si Dubova sunt satele aflate in amonte de baraj si care ar putea fi afectate in cazul unei viituri foarte puternice.
Doar in apropiere de satul Divici, Dunarea a intrat in curtile catorva case de vacanta simandicos inaltate pe malul fluviului. "Dar la smecherii aia poate sa intre, ca doar nu si le-au facut din salariu", zambeste pe sub mustata unul din pescarii din Bazias, cu gandul la proprietarii vilelor, care in mod sigur nu se pregatesc, ca el, sa traiasca cu mancare luata pe datorie in urmatoarele doua luni.
Autoritatile locale, in frunte cu prefectul de Caras-Severin, s-au plimbat ieri prin zona, au evaluat pagubele de la casele de vacanta, dupa care si-au luat garzile de corp, soferii si aparatele de fotografiat si s-au pozat cu Dunarea din elicopter.
ASTEPTARE. La in-trarea fluviului in tara, cerul era aseara acoperit de nori, ca in povestea cu Sfantul Sava. Satenii din Bazias spun ca sfantul, aflat intr-o corabie, a fost prins pe fluviu de o vreme tare rea. Norii s-au imprastiat brusc cand a ajuns in dreptul primului sat romanesc de la Dunare. Si atunci a spus sfantul: "Bazias" - adica "Asta e ziua (lumina)".
Deocamdata, la intrarea in tara, fluviul are rabdare cu oamenii. (
Carmen Plesa)
Galati, in asteptare
|
LINISTE. Dunarea a crescut la Galati doar cu sase centimetri peste cota de inundatii |
Sefii administratiei publice locale din judetul Galati au solicitat reprezentantilor institutiilor de stat care intervin in combaterea inundatiilor sa inventarieze toate mijloacele de interventie pe care le au in dotare si sa aiba efectivele pregatite pentru a actiona in caz de necesitate. Dunarea a atins, ieri, cota de 606 cm, cu 6 cm mai mult decat cota de inundatie. Previziunile specialistilor de la "Apele Romane" arata ca, in urmatoarele zile, nivelul si debitul Dunarii vor fi in crestere. Digul Badalan, situat intre Dunare si Prut, se mentine in faza I de aparare. Nivelul apei in zona acestui dig a crescut, in doar doua zile, cu 26 de centimetri. Hidrologii au consolidat acest dig, dar exista pericolul ca acesta sa nu reziste. O eventuala inundare nu va afecta casele din zona ci doar societati comerciale si terenuri agricole. Si Raul Prut a ajuns la nivelul de 503 cm, fiind depasita cota de atentie cu 3 cm, in sectorul Oancea. Specialistii Directiei Apelor Prut au decis ca, incepand de ieri, de la ora 9:30, debitul evacuat din Acumularea Stanca Costesti sa se reduca de la 400 mc/s la 130 mc/s. (
Erik Hoosz)
Portul Bechet a fost inchis temporar
|
VAMA BECHET. Tiruri luate de apele mari |
Comanda Inspectoratului Politiei de Frontiera Dolj a decis ieri dupa-amiaza sa inchida Portul Bechet pana in momentul in care debitul Dunarii va scadea si activitatea se va putea desfasura in conditii normale in vama. Conform celor declarate de primarul Bechetului, Constantin Oclei, in ultima saptamana, activitatea in port a fost ingreunata din cauza apei ce a inundat aproape toate cladirile vamii. "Domnul comisar-sef Ionisor Berceanu, seful Politiei de Frontiera, a hotarat ca portul sa fie inchis", a afirmat Oclei. Acesta a mai spus ca soferii tirurilor care au ajuns ieri in Vama Bechet au fost indrumati catre Portul Calafat. (
Ana Diana Mihai)
Dunarea stationeaza la Braila
|
ASTEPTARE. Brailenii nu sunt inca in pericol |
Jandarmeria, Politia si Armata sunt in alerta la Braila, fiind pregatite sa intervina in cazul in care Dunarea inunda localitatile riverane. Fluviul se mentine insa, de cateva zile, la cota de 640 de centimetri, cota de inundatie.
Apa este la diguri si asta ii nelinisteste pe localnicii din comunele marginase Dunarii. Acestia si-au dus copiii la rudele care nu sunt in pericol de inundatie si vegheaza zi si noapte la apele fluviului. Oamenii s-au pregatit cu saci de nisip sa opreasca furia apelor. Totodata, fortele armate patruleaza pe diguri si pe faleza.
Ieri, desi, potrivit prognozelor, viitura ar fi trebuit sa ajunga la Braila, Dunarea s-a mentinut la aceeasi cota, fiind chiar usor in scadere. In municipiu, pe faleza fluviului, apa a ajuns pana la picioarele bancilor din zona de agrement. (
Nicoleta Butnaru)
|
AVERTIZARE, TREI ZILE DE PLOI
Romania este amenintata de inundatii. Toate prefecturile din tara au primit o atentionare a Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) potrivit careia, in urmatoarele trei zile, vor cadea ploi insemnate cantitativ. Astfel, de azi si pana joi, 13 aprilie, aria ploilor va cuprinde toata tara, incepand din sud-vest. Din aceasta seara, cantitatile de precipitatii vor depasi 20 de litri pe metru patrat in Crisana, Maramures si Transilvania, iar in Banat, Oltenia si Muntenia local 30-35 de litri pe metru patrat. De miercuri dupa-amiaza vom avea si in estul tarii ploi insemnate cantitativ, adica peste 20 de litri pe metru patrat. ( Elena Stan)
|