x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DUPĂ MODELUL DE LA SIF MUNTENIA/SIF Moldova confiscă dividendele micilor acţionari

DUPĂ MODELUL DE LA SIF MUNTENIA/SIF Moldova confiscă dividendele micilor acţionari

de Dorian Cobuz    |    Alexandru Boariu    |    05 Mar 2009   •   00:00

Ca şi acţionarii de la SIF Muntenia, acţionarii de la SIF Moldova sunt deposedaţi de dividendele care li se cuvin, dacă nu şi le ridică timp de trei ani de zile. "Cuponarilor" li se confiscă banii pe baza unui decret din 1958, de pe vremea lui... Gheorghe Gheorghiu-Dej. Până în prezent, SIF Moldova a confiscat dividende în valoare de circa 10 milioane de euro, în special de la micii acţionari, care habar nu au că au rămas fără aceşti bani.




Invocând un decret din 1958, SIF Moldova confiscă dividendele neridicate de acţionari timp de trei ani

După publicarea articolului "Ţeapă de ţeapă la SIF Muntenia - Milioane de acţionari şi-au pierdut dividendele", am fost asaltaţi la redacţie de numeroşi acţionari care au aflat din Jurnalul Naţional că, pentru anii 2002, 2003 şi 2004, nu vor mai primi nici un leu dividende, acestea fiind prescrise unilateral de conducerea SIF. Dar am fost sunaţi  şi de mulţi acţionari de la SIF Moldova, care ne-au spus că şi ei au păţit acelaşi lucru, adică, dividendele neridicate timp de trei ani le-au fost confiscate de conducerea societăţii.

MICII ACŢIONARI, CEI MAI AFECTAŢI
Într-adevăr, ca şi SIF Muntenia, SIF Moldova a decis, într-o adunare generală, ca dividendele neridicate timp de trei ani de către micii acţionari să fie prescrise, mai direct spus, sa fie confiscate. Măsura a fost anunţată la vremea respectivă doar pe site-ul SIF şi în ziarul Bursa. Or, din cei aproximativ 6,5 milioane de mici acţionari, foarte puţini aveau acces la internet, mulţi dintre ei locuind în mediul rural.

Ca urmare, cei mai afectaţi de această măsură sunt tocmai aceşti mici acţionari, aşa-numiţii "cuponari", adică chiar cei pentru care au fost înfiinţate societăţile de investiţii financiare, denumite iniţial Fonduri ale proprietăţii Private (FPP-uri). Acţionari care, cumulat, deţin însă cel mai mare număr de acţiuni. La SIF Moldova de exemplu, la 31 decembrie 2007, din totalul de 6.231.530 de acţionari, 6.230.899 erau persoane fizice şi doar 631 erau persoane juridice (societăţi, bănci sau fonduri de investitţii). Deci,

teoretic, lor le revin cele mai multe dividende. Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-urile) Moldova, Transilvania, Banat-Crişana, Oltenia şi Muntenia, foste Fonduri ale Proprietăţii Private, au administrat iniţial certificatele de proprietate şi cupoanele de acţionari împărţite în anii '90 cetăţenilor români care aveau cel puţin 18 ani. SIF-urile deţin acţiuni la sute de societăţi, tocmai datorită investiţiei făcute de aceşti mici acţionari, care şi-au subscris aici certificatele şi cupoanele primite. Din cauza valorilor mici ale dividendelor care li se acordau anual, majoritatea acestor acţionari preferau să nu le ridice (deplasarea pană la SIF sau la bancă i-ar fi costat mai mult decât suma pe care ar fi ridicat-o), decât după câţiva ani, astfel încât sumele să justifice efortul. Pe de altă parte, potrivit legii iniţiale de înfiinţare şi funcţionare a SIF-urilor, dividendele neridicate, de la an la an, se converteau, automat, în acţiuni, care se adăugau celor deţinute de fiecare acţionar. Cei mai mulţi au preferat această variantă şi aşteptau să le crească numărul de acţiuni, şi, evident, valoarea acestora. Doar o mică parte dintre ei şi le-au vândut, la un moment dat, pe piaţa de capital.

AU FOST DEJA CONFISCATE PESTE 10 MILIOANE DE EURO
De exemplu, Adunarea generală ordinară a acţionarilor de la SIF Moldova, din 29 aprilie 2006, a hotărât ca din totalul dividendelor pentru anul 2005, în sumă de 48.585.105 lei, suma de 12.642.954 lei să fie prescrisă şi trecută la "alte reserve". Aceeaşi AGA hotărăşte ca dividendele deja prescrise pentru anii 2002, 2003 şi 2004, în sumă de 26.625.839,59 lei, să fie trecute la "alte rezerve". Aşadar, numai pentru perioada 2003-2005, SIF Moldova le-a confiscat micilor acţionari dividende în valoare totală de 39.268.793 de lei, adică, aproximativ 10 milioane de euro. Urmează prescrierea dividendelor aferente anului 2006, pentru cei care nu şi le ridică în acest an.

CONDUCEREA SIF: "MĂSURA E LEGALĂ"
Sub semnătura preşedintelui-director general, Costel Ceocea, conducerea SIF Moldova ne-a transmis că măsura confiscării dividendelor este legală. "Dreptul la dividende ca drept de creanţă este supus reglementărilor generale aplicabile prescripţiei extinctive" - spune dl Ceocea, fără a nominaliza "reglementările" în cauză ( o să vedem mai jos de ce dl Ceocea se fereşte să nominalizeze actul normativ cu pricina). În privinţa lipsei de informare a celor care şi-au pierdut deja dividendele, dl Ceocea precizează că hotărârile care-i vizează pe acţionari au fost publicate în Monitorul Oficial şi pe site-urile SIF, CNVM şi BVB.

Ca urmare, am recitit cu atenţie toate comunicatele de pe site-ul SIF Moldova din 2007 şi din 2008, referitor la plata dividendelor. Însă, deşi conţin, într-adevăr, numeroase detalii privind modalităţile de plată - în numerar, prin poştă, prin cont bancar etc., nici un comunicat, dar absolut nici unul, nu precizează faptul că, cine nu-şi ridică dividendele timp de trei ani le va pierde deinitiv. Or, din punctul de vedere al acţionarilor, aceasta este cea mai importantă informaţie. Pe de altă parte, la telefonul sediului central al SIF, afişat pe site (0234-57.67.40) nu răspunde nimeni, ore întregi.

În fine, dl Ceocea mai precizează că "procentul de nedistribuire anuală este nesemnificativ valoric" (adică, 3-4 milioane de euro, reprezintă un mizilic pentru dl Ceocea) şi că "sumele prescrise nu au fost utilizate, acestea putând fi folosite numai cu aprobarea AGOA, în condiţiile respectării reglementărilor legale incidente".

UN DECRET DE PE VREMEA LUI GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ
Aşa cum arătam şi în articolul precedent, pentru a adopta această măsură abuzivă, prin care, iată, milioane de acţionari sunt deposedaţi de dividendele care li se cuvin, şefii de la SIF Muntenia şi SIF Moldova se prevalează de un act normativ de pe vremea lui... Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe care dl Ceocea Costel evită să-l nominalizeze. Este vorba de Decretul nr. 167, privitor la prescripţia extinctivă, adoptat de Marea Adunare Naţională a Republicii Populare Române, la data de 10 aprilie 1958.

Numai că, invocarea acestui act normativ este forţată, şi iată de ce. Pe lângă faptul că, în 1958, în RPR nu exista nici urmă de societate de investiţii financiare, la articolul 22 din decretul cu pricina, scrie, negru pe alb, că prescripţia nu se aplică privitor la "drepturile de proprietate, uzufruct, uz, abitaţiune, servitute şi superficie". Cu alte cuvinte, nici măcar pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, nu se putea prescrie "dreptul de proprietate". Or, acţionarii de la SIF sunt proprietari legali ai acţiunilor deţinute, precum şi ai tuturor drepturilor care li se cuvin ca proprietari ai acestora, în primul rând, a dreptului de a beneficia de dividendele aferente. Nimeni nu poate invoca nici o lege pentru a le lua acest drept. Că ei nu-şi ridică aceste dividende, e treaba lor.

PĂGUBIŢII, HOTĂRÂŢI SĂ DEA SIF ÎN JUDECATĂ
Dl Vasile Bălmău, din comuna Goieşti, judeţul Olt, care deţine acţiuni şi la SIF Muntenia şi la SIF Moldova, ne-a contactat şi ne-a declarat că este hotărât să dea SIF-urile în judecată. "Eu nu am internet, nici acces la ziarul Bursa, la CNVM sau BVB, şi nu am ştiut de această măsură. Am vorbit cu mai mulţi foşti colegi de serviciu care au şi ei acţiuni la SIF Muntenia şi la SIF Moldova, şi care, de asemenea, nu au ştiut nimic de această măsură abuzivă, dar au aflat, ca şi mine, din Jurnalul Naţional. Suntem hotărâţi să ne constituim într-o asociaţie şi să acţionăm SIF-urile în judecată, pentru a ne recupera banii care ni se cuvin legal. Dividendele sunt, ca şi acţiunile, proprietatea noastră, şi nimeni nu are dreptul să ni le confişte" - ne-a declarat dl Vasile Bălmău.


Prime pentru şefi

Potrivit situaţiilor financiare, din raportul întocmit în septembrie 2008, numai în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2008, salariaţii de la SIF Moldova au beneficiat de tichete de masă, în sumă de 98.227 lei, cursuri de perfecţionare în sumă de 7.329 lei şi participare la planul de beneficii pentru anul 2007, în sumă de 4.576.067 lei, din care, 1.056.015 lei le-a revenit celor trei administratori, iar 3.520.052 lei celor 84 de salariaţi. Deci, numai pentru cele nouă luni din 2008, cei trei administratori ai SIF Moldova, în frunte cu dl Ceocea, au încasat câte 352.000 de lei noi, drept "participare la beneficii", iar salariaţii, în medie câte 4.200 de lei. Să tot lucrezi la SIF şi să le confişti dividendele micilor acţionari, sporindu-ţi propriile beneficii.

×
Subiecte în articol: special moldova dividendele ceocea acţiona