In farmacii tragi cu tunul dupa un vaccin antigripal. Ministrul spune ca vinovati sunt farmacistii ca nu s-au aprovizionat. Dar nici cu licitatia organizata de minister pentru vaccinuri gratuite nu e mai bine. Daca la 10 noiembrie se incheie licitatia, abia la sfarsitul lunii va incepe vaccinarea.
Jurnalul National: Domnule ministru, de ce nu exista vaccin antigripal in farmacii?
Eugen Nicolaescu: Cu certitudine, farmacistii au fost total dezinteresati de modul in care se face aprovizionarea cu vaccin antigripal. Farmacia este o activitate privata si se face in conditii de marketing propriu. Farmacistii s-au gandit la alte lucruri decat la cele care vizeaza necesarul de medicamente sezoniere de exemplu. Toata lumea stie ca din luna octombrie e nevoie de vaccin antigripal. Dar faptul ca nu si-au cumparat vaccinul denota o delasare si o indiferenta mai degraba fata de populatie. Noroc ca ministerul s-a gandit la o vaccinare mult mai ampla in acest an, comparativ cu 2004. Logic ar fi trebuit ca si actorii privati de pe piata sa faca acelasi lucru. Ministerul Sanatatii (MS) nu are nici un atribut sa ii oblige. Sa speram ca prin modificarea legislatiei, MS va putea sa impuna anumite politici, mai ales cand sunt situatii speciale.
Gratuit
Ati anuntat ca in acest an vor fi vaccinate gratuit aproape
2 milioane de persoane. Cand veti termina vaccinarea gratuita?
Vom acoperi 10% din populatia Romaniei cu vaccinul antigripal gratuit. Initial a fost 5% din populatie. Dar din cauza inundatiilor, care ar putea atrage focare de infectii suplimentare, mai nou suspiciunea de gripa aviara la om, am dublat de la 1 la 2 milioane persoanele vaccinate, respectand recomandarile OMS. Incercam ca intr-o luna sa terminam vaccinarea gratuita.
Cine sunt principalii furnizori de vaccinuri?
Suntem in cursul desfasurarii licitatiilor si nu pot comunica deocamdata informatii pana la adjudecare.
Dar multi producatori traditionali de medicamente nu stiu nimic despre aceasta licitatie?
Este o licitatie deschisa, care are termen de finalizare 10 noiembrie. Iar de la Institutul Cantacuzino am achizitionat 520.000 de doze si am distribuit peste 320.000 de doze. Restul le avem in stoc. Pana la 2 milioane de doze vom importa prin licitatie publica.
Cat costa campania de vaccinare?
MS a pus niste bani de-o parte si daca nu ne vor ajunge vom mai lua de la rezerva Guvernului. Nu stiu exact cat va costa pana nu se va finaliza licitatia. Dozele de la Cantacuzino au fost la 60% din pretul de anul trecut si speram ca si preturile la vaccinurile importate sa fie bune, ceva in jur de 5 euro.
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez
Citește pe Antena3.ro
Ce ati intreprins pentru obtinerea medicamentului antiviral recomandat de OMS?
Unicul producator ne asigura 45.000 de capsule, din care 13.200 au plecat la Ceamurlia si Maliuc, restul ramane in rezerva MS. Am administrat Tamiflu tuturor persoanelor din zonele de focar.
Domnule ministru, insist, de ce nu s-a mizat mai mult pe Institutul Cantacuzino in politica de vaccinare a MS?
El si-a incheiat productia pe acest an.
Dar nu ar fi trebuit sa fie mai activ, dat fiind acest context?
Eu nu pot sa raspund de ceea ce nu au facut altii inaintea mea. Eu cred ca licitatia de antigripale ar fi trebuit sa inceapa undeva in luna mai, cel mai tarziu, anul acesta. Pe de alta parte, cand OMS a comunicat tulpina vaccinului antigripal, Cantacuzino s-a apucat sa faca vaccinul singur, peste 500.000 de doze, lucru de felicitat. Dar mai departe nimeni din MS nu s-a mai ocupat. Nu pot sa va spun decat ca, in clipa cand am venit la minister, mi-am dat seama ca actiunea este deosebit de importanta si
m-am grabit sa iau toata productia de la Cantacuzino pentru ca, altcumva, aceste vaccinuri intrau pe piata libera si ministerul nu ar fi avut nimic. Si apoi am dat drumul la licitatie.