Noul val de gripa aviara scoate la iveala viroza ad-ministratiei, in care poli-ticienii decid in locul spe-cialistilor. Ministrul Agri-culturii sustine acum ca nu are competente pen-tru stavilirea epidemiei; ministrul Transporturilor semneaza ordine de deconta-minare nule juridic, dar in baza lor sunt cheltuite zeci de milioane de euro. Domnul Flutur este portdrapelul operatiunii de manipulare pentru acoperirea haosului si incompetentei in gestionarea crizei. Doua zone din Capitala au intrat in carantina. Cititi si:
Citește pe Antena3.ro
GHEORGHE
|
Creierul masurilor pentru combaterea gripei aviare este Comandamentul Central Antiepizootic, o structura constituita in octombrie anul trecut printr-o hotarare de Guvern. Presedintele acestui comandament este ministrul Gheorghe Flutur, iar vicepresedinte este seful Autoritatii Veterinare. Comandamentul ii reuneste pe reprezentantii tuturor ministerelor, iar uneori la sedinte sunt invitati si experti. Sedintele s-au desfasurat la Ministerul Agriculturii. De acolo, il vedem de cateva ori pe zi pe ministrul Gheorghe Flutur dandu-si cu parerea pe "sticla", iar prin intermediul deciziilor emise stabileste masurile ce vor fi luate. Ei bine, pana si aceasta structura centrala este subreda. Mai exact, Hotararea de Guvern 1218 prezinta doar componenta comandamentului, nu si atributiile. Aceste atributii ar fi trebuit sa fie precizate de Legea de organizarea a activitatii sanitar-veterinare (215/2004). Numai ca nu sunt. Legea stipuleaza doar ca in cazul unei epizootii cu consecinte grave asupra economiei este constituit Comandamentul Central Antiepizootic. Nici vorba de dreptul presedintelui comandamentului de a emite decizii. Atitudinea Ministerului Agriculturii confirma acest lucru. In ciuda solicitarilor repetate ale Jurnalului National, ministerul nu ne-a precizat care sunt atributiile comandamentului si textul legal care le precizeaza. Aceasta situatie se traduce prin faptul ca ministrul Gheorghe Flutur se face vinovat de abuz in serviciu. Un alt motiv al ineficientei sistemului condus de ministrul Agriculturii este numirea pe criterii politice a sefilor Autoritatii Veterinare. Astfel, pentru numirea in functie a lui Ion Agafitei, membru al PD, un element care a cantarit foarte mult a fost faptul ca acesta ar fi acceptat sa faca platile pentru sistemul de identificare a caprinelor, ovinelor si porcinelor. (Diana Rucinschi)
|
BUCURESTI
|
Virusul gripei aviare s-a confirmat pentru Sectorul 2, analizele pentru testele prelevate din Sectorul 4 nefiind inca finalizate pana ieri dupa-amiaza, a declarat primarul general Adriean Videanu. "Virusul gripei aviare s-a confirmat in Sectorul 2, in perimetrul deja izolat urmand sa se instituie carantina de gradul I. Pentru Sectorul 4 inca nu avem confirmarea oficiala a prezentei virusului, testele prelevate din aceasta zona fiind inca in labo-rator", a afirmat Videanu. El a precizat ca, in prezent, autoritatile locale au inceput procedurile de izolare a perimetrului din Sectorul 2 si instituirea masurilor de carantina de gradul I. Cele patru filtre de acces infiintate de autoritatile locale ale Sectorului 2, inspre si dinspre cartierul Andronache, zona izolata in prezent si aflata sub supraveghere permanenta, au fost deja desfiintate. Aici va ramane un singur filtru, situat la intersectia Strazii Falticeni cu Andronache, prin care va avea acces numai personalul sanitar-veterinar autorizat pentru sacrificarea pasarilor. Zona de carantina de gradul I, stabilita de autoritati pentru Sxectorul 2, cuprinde 21 de strazi si este delimitata de arterele Peris, Cornisei, Cumpenei, Suhard, Andronache si Betonului. Aici locuiesc in jur de 1.500 de bucuresteni, care au in curte 1.121 de pasari.
|
ORDIN NUL
|
Celelalte ministere, reprezentante in Comandamentul Central Antiepizootic, au dat dovada de aceeasi lipsa de responsabilitate. Astfel, cel mai elocvent exemplu este Ministerul Transporturilor (MTCT), care a platit numai anul trecut unei firme de apartament din Iasi peste patru milioane de euro pentru decontaminarea autovehiculelor si trenurilor pentru combaterea gripei aviare. Iar pentru primele luni ale acestui an, ministerul lui Dobre trebuie sa plateasca tot pe atat. Cu toate ca Jurnalul National a publicat numeroase articole prin care a aratat ca ordinul in baza caruia toate masurile luate de Transporturi nu au nici o baza legala, nu s-a intamplat absolut nimic. (Diana Rucinschi)
|
FONDURI
|
Primul val de H5N1, care a inceput la 7 octombrie 2005 prin semnalarea focarului de la Ceamurlia de Jos, a golit bugetul de aproape 20 de milioane de euro. Mai bine de jumatate pentru dezinfectia autovehiculelor si trenurilor. O masura despre care foarte multi specialisti spun ca este "frectie la piciorul de lemn", deoarece virusul nu circula nici cu masina si nici cu trenul. Dar care a dus bani frumosi in conturile firmelor "norocoase": SC Lumi SRL la Ministerul Transporturilor si firmele DSV. Alti bani
s-au dus pentru vaccinuri antigripale, achizitii de Tamiflu, despagubire pentru proprietarii de pasari eutanasiate. In Romania, primul val de gripa aviara a constat in 53 de focare, grupate in zona de sud si est. (Diana Rucinschi)
|
SITUATIA CONFIRMARILOR SI A SUSPICIUNILOR DE GRIPA AVIARA, 21.05.2006, ora 12:00
| ||
|