x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Flutur deasupra unui cuib de prosti

Flutur deasupra unui cuib de prosti

de Cristian Stefanescu    |    22 Mai 2006   •   00:00
Flutur deasupra unui cuib de prosti

Noul val de gripa aviara scoate la iveala viroza ad-ministratiei, in care poli-ticienii decid in locul spe-cialistilor. Ministrul Agri-culturii sustine acum ca nu are competente pen-tru stavilirea epidemiei; ministrul Transporturilor semneaza ordine de deconta-minare nule juridic, dar in baza lor sunt cheltuite zeci de milioane de euro. Domnul Flutur este portdrapelul operatiunii de manipulare pentru acoperirea haosului si incompetentei in gestionarea crizei. Doua zone din Capitala au intrat in carantina. Cititi si:

 • Carantina de tip romanesc in zona Andronache
 • Prefectul si primarul de Sibiu sunt in concediu
 • Circ si aviara la Ploiesti Exista un raspuns la intrebarea "fluturii raspandesc aviara?", iar acesta este, analizand performantele ministrului Agriculturii, unul fara echivoc: da.

  In conferinta de presa sustinuta ieri, ministrul Gheorghe Flutur a dat de inteles ca vrea sa preia haturile Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si de Siguranta a Alimentelor (ANSVSA).

  DRIBLING. Vreme de o saptamana, pe toate posturile de televiziune, ministrul Agriculturii s-a debarasat de orice responsabilitate, sustinand ca ANSVSA este o institutie de sine statatoare, paralela cu ministerul. Rasfoind insa profilul de tara elaborat de Comisia Europeana pe baza unei documentatii avansate chiar de autoritatile romane, in vederea pregatirii vizitei din 6-9 iunie 2006 a misiunii Food and Veterinary Office (FVO - Directoratul F, Oficiul Alimente si Veterinar) reiese ca "ANSVSA este parte a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale", fiind implicit direct coordonata de ministru.

  De fapt, din octombrie 2005, Flutur este sef al Comandamentului Antiepizootic Central, dedicat bolilor transmisibile la toate animalele. Orice hotarare primeste aviz final semnat de Flutur, in calitate de presedinte. Decizia a fost intarita si printr-un ordin interministerial aparut in aprilie, Flutur devenind atunci presedinte al comandamentului dedicat combaterii influentei aviare.

  PLIMBARETII MINISTERULUI. Circul generat ieri de Flutur, privind trecerea ANSVSA in cadrul ministerului, este asadar gratuit. In cel mai fericit caz putem trage concluzia ca, in calitate de coordonator al ANSVSA, a dat masura incompetentei sale administrative. Seful Agriculturii ar fi trebuit, in primul rand, sa ii traga la raspundere pe responsabilii din subordinea dumnealui, care au avut orice altceva mai bun de facut decat gestionarea situatiei de criza. Directorul general al Directiei Generale Sanitar-Veterinare, Gabriel Predoi, a petrecut luni, 15 mai, la Constanta impreuna cu un grup de colegi de breasla, cu ocazia Zilei Veterinarului. Aceasta, in conditiile in care "afacerea Codlea" izbucnise deja, iar Predoi fusese degrevat, printr-o decizie a presedintelui ANSVSA, Ion Agafitei, de orice alta responsabilitate, fiind insarcinat sa conduca misiunea de combatere a gripei aviare. Un alt sef din ANSVSA, directorul Directiei Sanatatea Animalelor, Lazar Niculaie, a preferat sa petreaca saptamana trecuta la Bruxelles, in loc sa lucreze cot la cot cu membrii Autoritatii pentru rezolvarea crizei aviare.

  CAII. Dupa ce presa a tras un semnal de alarma cu cateva luni in urma, Comandamentul a fost informat si din interiorul Autoritatii Nationale acum doua saptamani asupra calitatii reprobabile a substantelor folosite pentru dezinfectia mijloacelor rutiere si feroviare si a celor utilizate imediat dupa uciderea pasarilor. Flutur nu a reactionat pana acum. Cel putin aberanta poate parea decizia mentinerii unei autoritati autonome pentru administrarea problemelor cailor, in conditiile in care ansamblul animalelor trece in subordinea ministerului. E posibil insa ca domeniul ecvestru sa fie atragator pentru unii.

  RAPORTUL ROSU. Din capitolul 7 al Raportului de Tara al Comisiei Europene rezulta ca problemele restante ale Romaniei tin de infrastructura agriculturii. Cooperarea dintre actorii pietei ramane sub pretentiile comunitare, in special in ceea ce priveste asigurarea licentelor de import si export. In plus, se arata in documentul european, nu pot fi remarcate progrese in ceea ce priveste calitatea produselor. Nici piata zaharului nu dispune de un cadru adecvat, iar in privinta laptelui exista legislatie, dar nu este operationala. Progresele in gestionarea encefalopatiei spongiforme sunt limitate. In plus, Comisia Europeana a remarcat proasta organizare in domeniul ecarisarii teritoriului. Colac peste pupaza, dupa raport s-a constatat ca situatia ramane la fel de jalnica. Iata, la Piatra Neamt, deseurile incinerate sunt aruncate la groapa publica de gunoi. Ca sa nu mai spunem ca exista o problema la nivelul sigurantei alimentelor. In baza de date a ANSVSA exista, ca traind, in continuare animale deja sacrificate. Toate aceste stegulete rosii sau, in cel mai fericit caz, galbene (si mai sunt si altele) se afla in "parohia" ministrului Flutur.

  GHEORGHE
  Creierul masurilor pentru combaterea gripei aviare este Comandamentul Central Antiepizootic, o structura constituita in octombrie anul trecut printr-o hotarare de Guvern. Presedintele acestui comandament este ministrul Gheorghe Flutur, iar vicepresedinte este seful Autoritatii Veterinare. Comandamentul ii reuneste pe reprezentantii tuturor ministerelor, iar uneori la sedinte sunt invitati si experti. Sedintele s-au desfasurat la Ministerul Agriculturii. De acolo, il vedem de cateva ori pe zi pe ministrul Gheorghe Flutur dandu-si cu parerea pe "sticla", iar prin intermediul deciziilor emise stabileste masurile ce vor fi luate. Ei bine, pana si aceasta structura centrala este subreda. Mai exact, Hotararea de Guvern 1218 prezinta doar componenta comandamentului, nu si atributiile. Aceste atributii ar fi trebuit sa fie precizate de Legea de organizarea a activitatii sanitar-veterinare (215/2004). Numai ca nu sunt. Legea stipuleaza doar ca in cazul unei epizootii cu consecinte grave asupra economiei este constituit Comandamentul Central Antiepizootic. Nici vorba de dreptul presedintelui comandamentului de a emite decizii. Atitudinea Ministerului Agriculturii confirma acest lucru. In ciuda solicitarilor repetate ale Jurnalului National, ministerul nu ne-a precizat care sunt atributiile comandamentului si textul legal care le precizeaza. Aceasta situatie se traduce prin faptul ca ministrul Gheorghe Flutur se face vinovat de abuz in serviciu. Un alt motiv al ineficientei sistemului condus de ministrul Agriculturii este numirea pe criterii politice a sefilor Autoritatii Veterinare. Astfel, pentru numirea in functie a lui Ion Agafitei, membru al PD, un element care a cantarit foarte mult a fost faptul ca acesta ar fi acceptat sa faca platile pentru sistemul de identificare a caprinelor, ovinelor si porcinelor. (Diana Rucinschi)

  BUCURESTI
  Virusul gripei aviare s-a confirmat pentru Sectorul 2, analizele pentru testele prelevate din Sectorul 4 nefiind inca finalizate pana ieri dupa-amiaza, a declarat primarul general Adriean Videanu. "Virusul gripei aviare s-a confirmat in Sectorul 2, in perimetrul deja izolat urmand sa se instituie carantina de gradul I. Pentru Sectorul 4 inca nu avem confirmarea oficiala a prezentei virusului, testele prelevate din aceasta zona fiind inca in labo-rator", a afirmat Videanu. El a precizat ca, in prezent, autoritatile locale au inceput procedurile de izolare a perimetrului din Sectorul 2 si instituirea masurilor de carantina de gradul I. Cele patru filtre de acces infiintate de autoritatile locale ale Sectorului 2, inspre si dinspre cartierul Andronache, zona izolata in prezent si aflata sub supraveghere permanenta, au fost deja desfiintate. Aici va ramane un singur filtru, situat la intersectia Strazii Falticeni cu Andronache, prin care va avea acces numai personalul sanitar-veterinar autorizat pentru sacrificarea pasarilor. Zona de carantina de gradul I, stabilita de autoritati pentru Sxectorul 2, cuprinde 21 de strazi si este delimitata de arterele Peris, Cornisei, Cumpenei, Suhard, Andronache si Betonului. Aici locuiesc in jur de 1.500 de bucuresteni, care au in curte 1.121 de pasari.

  Cresterea pasarilor de curte si a altor animale domestice ar putea fi interzisa in Bucuresti, potrivit unei initiative municipale care va fi supusa dezbaterii publice, incepand de saptamana aceasta, a mai declarat Videanu. "Este o propunere pe care vreau sa o evaluez corect, sa vedem care ar fi impactul acestei masuri, mai ales pentru cei vizati in mod direct, crescatorii de pasari de la periferie. Pe de alta parte, suntem o capitala europeana in care nu putem creste porci, pasari sau mai stiu eu ce animale de curte", a afirmat Videanu. Propunerea va fi supusa dezbaterii si pe site-ul Primariei. (R.Crivat)

  ORDIN NUL
  Celelalte ministere, reprezentante in Comandamentul Central Antiepizootic, au dat dovada de aceeasi lipsa de responsabilitate. Astfel, cel mai elocvent exemplu este Ministerul Transporturilor (MTCT), care a platit numai anul trecut unei firme de apartament din Iasi peste patru milioane de euro pentru decontaminarea autovehiculelor si trenurilor pentru combaterea gripei aviare. Iar pentru primele luni ale acestui an, ministerul lui Dobre trebuie sa plateasca tot pe atat. Cu toate ca Jurnalul National a publicat numeroase articole prin care a aratat ca ordinul in baza caruia toate masurile luate de Transporturi nu au nici o baza legala, nu s-a intamplat absolut nimic. (Diana Rucinschi)

  FONDURI
  Primul val de H5N1, care a inceput la 7 octombrie 2005 prin semnalarea focarului de la Ceamurlia de Jos, a golit bugetul de aproape 20 de milioane de euro. Mai bine de jumatate pentru dezinfectia autovehiculelor si trenurilor. O masura despre care foarte multi specialisti spun ca este "frectie la piciorul de lemn", deoarece virusul nu circula nici cu masina si nici cu trenul. Dar care a dus bani frumosi in conturile firmelor "norocoase": SC Lumi SRL la Ministerul Transporturilor si firmele DSV. Alti bani s-au dus pentru vaccinuri antigripale, achizitii de Tamiflu, despagubire pentru proprietarii de pasari eutanasiate. In Romania, primul val de gripa aviara a constat in 53 de focare, grupate in zona de sud si est. (Diana Rucinschi)

  SITUATIA CONFIRMARILOR SI A SUSPICIUNILOR DE GRIPA AVIARA, 21.05.2006, ora 12:00
  JUDETUL BRASOV
  Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare
 • Hurez
 • SC Drakom SRL - platforma Codlea
 • SC Pati Prod SRL - platforma Codlea
 • Fagaras
 • com. Ucea, sat Feldioara
 • Soars
 • Beclean
 • com. Vistea, sat Vistea de Jos
 • com. Dumbravita
 • Codlea
 • Racos
 • Bod
 • Lovnic
 • Vulcan, sat Holbav
 • Stupini
 • Venetia de Jos

  Localitati in care exista suspiciune de gripa aviara
 • Com. Soars, sat Barcut
 • Ucea de Jos
 • com. Parau, sat Parau
 • Maierus
 • Recea
 • Cristian
 • Sambata de Sus
 • Comana de Jos
 • Vulcan
 • Sanpetru
 • Rotbav

  * Municipiul Brasov nu este considerat suspiciune de catre Ministerul Agriculturii!

  JUDETUL VRANCEA
  Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare
 • sat Gagesti (com. Bolotesti)
 • Anghelesti
 • Jorasti

  Localitati in care exista suspiciune de gripa aviara
 • Panciu
 • Sat Pietroasa (com. Bolotesti)
 • JUDETUL BACAU
  Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare
 • Sat Beleghet (com. Agas)
 • Palanca
 • Morgiresti

  JUDETUL BUZAU
  Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare
 • Valea Lupului

  Localitati in care exista suspiciune de gripa aviara
 • Potarlagele
 • Sat Florica (com. Mihaiesti)

  JUDETUL COVASNA
 • Sita Buzaului

  JUDETUL VALCEA
  Localitati in care exista suspiciune de gripa aviara
 • Ocnele Mari
 • Galicea
 • Horezu
 • Stoilesti

  JUDETUL SIBIU
  Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare
 • Mun. Sibiu

  Localitati in care exista suspiciune de gripa aviara
 • Arpasu de Jos

  JUDETUL PRAHOVA
  Localitati in care exista suspiciune de gripa aviara
 • Ploiesti
 • Urleta

  JUDETUL ALBA
  Localitati in care exista suspiciune de gripa aviara
 • Santimbru

  JUDETUL NEAMT
 • Trifesti

  BUCURESTI
  Zone in care s-a confirmat existenta gripei aviare
 • Sectorul 2 - Str. Falticeni
 • Sectorul 4 - Str. Odei
 • (Material realizat cu ajutorul retelei de corespondenti ai JN)
 • ×