x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anul 2028, majoratul primei generații fără tutun

Anul 2028, majoratul primei generații fără tutun

de Adrian Stoica    |    23 Feb 2023   •   06:40
Anul 2028, majoratul primei generații fără tutun

Fumatul este prima cauză evitabilă de deces. Pentru a salva noile generații de dependența de tutun, acum se cere o soluție radicală. Interzicerea vânzării produselor din tutun și nicotină pentru persoanele născute începând cu anul 2010 ar urma să conducă la apariția primei generații europene fără tutun până în 2028.

 

 Această propunere face obiectul unei inițiative cetățenești în UE și ea are termen luna decembrie a anului pentru a strânge cele un milion de semnături de sprijin pentru ca ea să ajungă pe masa Comisiei Europene. Consumul de tutun este cea mai importantă cauză de deces prematur în țările UE, reprezentând aproximativ 700.000 de decese pe an. De asemenea, circa jumătate dintre fumători mor prematur, în medie cu 14 ani mai devreme,  potrivit Comisiei Europene.

Inițiativa, plecată din Spania, o țară unde statistica arată că 60.000 de oameni mor anual din cauza fumatului, mai propune crearea unei rețele europene de plaje fără tutun și mucuri de țigară, făcând aceste spații mai sănătoase pentru oameni și mai sustenabile din punct de vedere ecologic. O rețea europeană unde fumatul să fie interzis ar urma să se creeze și la nivelul parcurilor naționale, eliminându-se astfel inclusiv riscul de incendii. Un accent deosebit în lupta contra fumatului ar urma să se pună pe interzicerea publicității produselor din tutun. Dacă în mass media această publicitate este interzisă de mai mulți ani, noua inițiativă cere blocarea promovării acestor produse pe rețele sociale, dar și publicitatea mascată prin plasarea de produse. În schimb, se cere finanțarea proiectelor de cercetare și dezvoltare pentru bolile cauzate de consumul de tutun pentru a le îmbunătăți diagnosticul și a le face vindecabile. „Fii cetățean european și folosește-ți dreptul, așa cum este definit de Constituția UE, de a face o schimbare pentru tine, pentru cei dragi și pentru următoarea generație. Prin semnarea acestei inițiative ați putea contribui activ la o populație sănătoasă, un mediu sănătos, o Europă sănătoasă”, este îndemnul lansat de inițiatori cetățenilor din UE pentru a sprijini propunerea care se poate transforma într-o nouă lege.  

 

Până la 25% dintre fermierii cultivatori de tutun sunt afectați de boala tutunului verde (intoxicație cu nicotină), o boală cauzată de nicotina absorbită prin piele la manipularea frunzelor de tutun. Producția și consumul de tutun contribuie la încălzirea globală, eliberând anual în mediu 80 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2), echivalentul conducerii a 17 milioane de mașini pe benzină în fiecare an. 

 

Tinerii, atrași de fumat

 

Procentul de fumători din România a crescut cu 15% începând cu anul 2011, astfel că la nivelul anului 2018 se estima că aproape 31% din populația adultă (5,63 de milioane) fuma, potrivit unui studiu GATS (Global Adult Tobacco Survey). Pe de altă parte, adolescenții au început să fumeze de la vârste tot mai fragede. În medie, vârsta de 15 ani este cea de la care tinerii se apucă de fumat (40,4% băieți și 21,7% fete), iar de la 17 ani ei aleg să fumeze zilnic. 

 

Am avut cea mai mare rată de creștere

 

Planul european de combatere a cancerului prevede reducerea numărului de fumători cu până la 5% în 2040. În ceea ce privește România, Eurobarometrul din 2021 arăta că proporția fumătorilor față de întreaga populație a crescut cu 2 puncte procentuale comparativ cu 2017, fiind una dintre cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană. Creșterea procentului de fumători vine pe fondul adoptării de către Parlament în 2016 a legii care a interzis fumatul în toate locurile publice închise. Conform unui studiu IRES dat publicității în octombrie anul trecut, fumătorii români sunt dispuși să caute alternative la fumat. În încercarea de a sensibiliza persoanele fumătoare de a renunța la acest obicei dăunător se înscrie și demersul Ministerului Sănătății de a organiza în fiecare an, pe 17 noiembrie, „ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN”.

 

Noua Zeelandă le interzice celor născuți după 2008 să fumeze

 

Noua Zeelandă a decis să aplice progresiv o interdicţie aproape totală în ceea ce priveşte fumatul începând din 2023 prin împiedicarea, pe termen nelimitat, a oricărei persoane născute după anul 2008 să cumpere ţigarete și alte măsuri. Potrivit textului adoptat de Parlamentul acestei țări, vârsta legală de la care o persoană are voie să fumeze va fi ridicată în fiecare an. Rata adulţilor fumători este deja relativ mică în Noua Zeelandă, ea scăzut până la 8%.

×
Subiecte în articol: fumat deces