x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Termonicu: Dezastru în București. În plin ger, zeci de mii de oameni sunt lăsați în frig, în apartamente

Termonicu: Dezastru în București. În plin ger, zeci de mii de oameni sunt lăsați în frig, în apartamente

de Adrian Stoica    |    21 Feb 2025   •   00:05
Termonicu: Dezastru în București. În plin ger, zeci de mii de oameni sunt lăsați în frig, în apartamente

​​​​​​​Pierderile de apă fierbinte au crescut de la an la an. În 5 ani cu Nicușor Dan la primărie, Termoenergetica și-a mărit de 6 ori datoriile către furnizorul de agent termic. Viteza de reabilitare a țevilor, mai mică decât viteza cu care se sparg

Pierderile de apă din rețeaua de termoficare sunt imense, ele ajungând la 2.400 de tone/h, ceea ce în bani înseamnă pierderi de peste 20 de milioane de euro pe an. În timp ce foarte mulți bucureșteni sunt lăsați să tremure în case de frig în aceste zile geroase, primarul general al Capitalei încearcă să găsească un țap ispășitor pentru această situație. El nu putea fi decât ELCEN București, furnizorul agentului termic din Capitală. Despre starea precară a sistemului de termoficare, primarul Nicușor Dan nu suflă însă nicio vorbă, deși aceasta este principala cauză a problemelor. Pierderile din rețelele de termoficare ale municipiilor din România se ridică la 30-35% în fiecare an, urcând până la 37% în București, dintre care 28% de-a lungul rețelelor de transport, reiese dintr-o analiză publicată în decembrie anul trecut de către o firmă de consultanță.

ELCEN susține că din cauza uzurii tehnice și a pierderilor mari din rețeaua de termoficare operată de societatea Termoenergetica, aflată în subordinea Primăriei Generala a Capitalei, aceasta se află în incapacitate tehnică de a prelua în mod corespunzător agentul termic produs de ELCEN. Pe de altă parte, neachitarea datoriilor de către primăria condusă de Nicușor Dan creează mari probleme companiei ELCEN în ceea ce privește reabilitarea și modernizarea celor cinci centrale electrotermice ale sale (CET-uri). Ultimul incident la ELCEN a avut loc în debutul acestei săptămâni, când la CET București Vest s-a produs o avarie, dar furnizarea agentului termic nu a fost oprită. Furnizarea agentului termic a fost preluată de o altă instalație care a livrat o temperatură de 75 grade Celsius pe durata avariei. La mijlocul acestei săptămâni circa 1.500 de blocuri nu aveau apă caldă și căldură, situația fiind similară și ieri, asta în condițiile în care Bucureștiului este sub cod galben de vreme foarte rece în perioada 19-24 februarie

„Primarul general încearcă să arunce vina pe ELCEN pentru lipsa căldurii și a apei calde la consumatori, în timp ce problema reală a termoficării din București o reprezintă pierderile uriașe de apă (peste 2.400 t/h) și incapacitatea primarului general de a gestiona această situație dezastruoasă ce conduce la avarii frecvente în rețeaua de termoficare și întreruperi dese de alimentare cu apă caldă și căldură. Dacă Primăria Capitalei și-ar fi respectat obligațiile financiare prin RADET și, ulterior, prin Termoenergetica, aceste centrale ar fi fost deja modernizate. Faptul că ELCEN a fost nevoită să funcționeze ani de zile sub presiunea unor datorii istorice și a unui flux financiar precar a împiedicat compania să facă investiții în retehnologizare”, transmite ELCEN

550.000 de apartamente din Capitală sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare

Primarul Nicușor Dan uită să plătească datoriile

Datoria Termoenergetica către ELCEN, reprezentând facturi neachitate aferente lunilor de consum martie-decembrie 2024, este de circa 1,2 miliarde de lei și pune în pericol investițiile în centrale noi. În mandatul de primar general al lui Nicușor Dan datoriile Termoenergetica către ELCEN au cunoscut o creștere exponențială, după ce în 2020 acestea era 200 de milioane de lei.

În acest moment, datoria Primăriei Municipiului București (PMB) în contul subvenției neplătite, se ridică la aproximativ 385 de milioane de lei, iar restul sunt pierderi neacoperite de către PMB prin neplata facturilor. Deși primarul Nicușor Dan anunța încă din septembrie 2023 că va realiza un audit care să clarifice situația acestor pierderi, el nu a fost demarat nici până astăzi, iar pierderile continuă să se rostogolească. 

„Capitala se confruntă de ani de zile cu acest sistem hibrid, în care avem două companii, una de furnizare, una de distribuție, iar la mijloc suntem noi, consumatorii. Pentru noi este mult mai bine dacă cele două ar fuziona, cum se tot discută de ani de zile, pentru că ar exista un circuit economic mult mai corect. Sigur, Primăria Capitalei are datorii mari către ELCEN, dar nu are bani să plătească și atunci face tot felul de jonglerii. Chiar și în această situație continuă să cheltuiască banii pe lucruri care nu sunt strict necesare, lucru care se vede și la nivelul primăriilor de sector. Schimbăm gărdulețe, scoatem asfaltul și punem pavele, pune borduri, bani cheltuiți aiurea. Noi ar trebui în primul rând să avem spitale, școli, un sistem de termoficare reabilitat, să avem curățenie și după să investim în brizbrizuri”.

Mihai Mereuță, președintele Asociației Habitat

Agentul termic, furnizat la 96 de grade Celsius

ELCEN susține că nu poate fi făcută responsabilă de starea avansată de degradare a conductelor de termoficare aflate în grija PMB, de pierderile din rețea, de avariile frecvente, de lipsa apei calde și neplata datoriilor curente. Potrivit datelor ELCEN, în această perioadă, când în Capitală s-a instalat gerul, cele cinci centralele ale sale furnizează agent termic la temperaturi de 95-96 grade Celsius, ceea ce arată că dacă în foarte multe din apartamentele bucureștenilor caloriferele sunt reci sau puțin încălzite, acest lucru se datorează sistemului de termoficare administrat de PMB.

Ce a făcut primăria anul trecut

În 2024 au fost reabilitați doar 73 de kilometri de conducte magistrale de termoficare, după ce în 2023 se reabilitaseră doar 50 km. În primul său mandat de primar general al Capitalei, Nicușor Dan a reușit să bifeze schimbarea doar a 180 km de rețea principală, asta deși spunea că va reabilita 300 km. Situația modernizării conductelor principale (km):

  • 2021: 28,16

  • 2022: 29,063

  • 2023: 50,075

  • 2024: 73

 

Nicușor Dan nu se zgârcește la promisiuni

Reabilitarea rapidă a sistemului de termoficare este una din promisiunile preferate al primarului general al Capitalei, Nicușor Dan. Aflat deja la al doilea mandat, realitatea din teren contrastează puternic cu promisiunile sale. După ce a reabilitat doar 180 km de rețea de termoficare în primul mandat, acum promite că va schimba în trei ani jumătate din rețeaua principală a Capitalei, care totalizează 1.000 km. În campania electorală de anul trecut, Nicușor Dan promitea că până în 2028 vor fi înlocuiți 250 km de conducte din rețeaua principală de termoficare, vor fi instalate 20 de centrale care să deservească puncte termice cu funcţionare deficitară, realizarea a 50% din sistemul SCADA de automatizare a punctelor termice şi realizarea a 50% din proiectul contorizării inteligente în scările blocurilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×