x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Joci golf? Ești în mare pericol

Joci golf? Ești în mare pericol

de Monica Cosac    |    15 Mar 2024   •   09:00
Joci golf? Ești în mare pericol
Sursa foto: Hepta

Sinonim al opulenței, golful este un must-have pentru cei care ating un anumit statut sau un anumit prag al contului din bancă, astfel că devine hobby-ul preferat al oamenilor de afaceri, bancherilor și, după cum bine știm, al șefilor de stat. Însă oamenii de știință vin cu vești proaste pentru împătimiții acestui sport exclusivist.

Un studiu recent, realizat la Universitatea din Michigan (Statele Unite), a relevat că golful este asociat cu un risc de trei ori mai mare de a dezvolta scleroză laterală amiotrofică - o boală devastatoare cu evoluție fulminantă și final tragic - în rândul bărbaților. 

Scleroza laterală amiotrofică (SLA) este o afecțiune neurodegenerativă progresivă și se caracterizează printr-o pierdere sau reducere a numărului de celule nervoase ale creierului și măduvei spinării, denumite neuroni motori. Prin urmare, creierul îşi pierde capacitatea de a controla activitatea ţesuturilor fibroase, care, nemaifiind active, încep să se atrofieze şi să se contracteze. Pacienții resimt mai întâi slăbiciune, o scădere progresivă a forţei musculare de la nivelul feţei, toracelui, abdomenului şi membrelor, care duc apoi la diverse paralizii, imposibilitatea de a te mișca, de a vorbi, de a înghiți sau chiar de a respira. 

Boală fără leac

Deși a apărut pentru prima dată cu 150 de ani în urmă, până în prezent oamenii de știință nu au reușit să descopere niciun tratament pentru starea neurodegenerativă progresivă, fatală, și nici cauzele nu sunt pe deplin cunoscute. Însă dovezile științifice sugerează că atât genetica, deși într-o mai mică măsură, cât mai ales mediul joacă un rol în degenerarea neuronilor motori și în dezvoltarea SLA. 

Tot mai multe cercetări continuă să descopere rolul insidios al contaminanților de mediu în dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Este și preocuparea echipei de cercetare de la Facultatea de Medicină a Universității din Michigan, după ce niveluri ridicate de pesticide și substanțe cancerigene au fost găsite în sângele pacienților cu scleroză laterală amiotrofică. 

Cu toate că se știe din cercetări anterioare că anumiți poluanți pot crește riscul de SLA, identificarea locurilor în care apar aceste expuneri la poluanții respectivi este importantă, spun cercetătorii americani, pentru elaborarea unor strategii de prevenire a declanșării acestei boli devastatoare și studierea categoriilor de persoane cu risc ridicat de boală. 

Factorii de risc - nu doar profesionali, ci și recreativi 

Într-un studiu publicat în 2022, ei au arătat că persoanele care lucrează în unele domenii - precum: producție, industria chimică, sudură - în care sunt expuși la substanțe chimice periculoase (metale, particule, compuși organici volatili și poluanți de combustie) pot avea un risc crescut de a dezvolta SLA.

„Știm că factorii de risc profesional, cum ar fi munca în industria de producție și comerț, sunt legați de un risc crescut de SLA, iar acest lucru se adaugă la o literatură în creștere că activitățile recreative pot reprezenta, de asemenea, factori de risc importanți și posibil modificabili pentru această boală”, a declarat dr. Stephen Goutman, director al Clinicii Pranger SLA și director asociat al Centrului de Excelență SLA de la Universitatea din Michigan, care este și autorul principal al noului studiu. 

Concret, echipa de cercetare a analizat viețile a circa 700 de persoane - 400 care aveau scleroză laterală amiotrofică și 300 fără boală - concentrându-se în mod special la hobby-urile și activitățile desfășurate în afara locului de muncă.

Astfel, au constatat că bărbații jucători de golf sunt expuși la un risc de trei ori mai mare de a dezvolta SLA. Printre alți factori cu risc sporit pentru bărbați au fost enumerate activități recreaționale ca: grădinăritul, munca în curte, prelucrarea lemnului și vânătoarea, potrivit studiului publicat recent în Journal of the Neurological Sciences (Jurnalul de Științe Neurologice).

Atunci când au defalcat datele în funcție de sex, cercetătorii au constatat că, pentru femei, nicio activitate recreativă nu a avut asocieri semnificative cu SLA.

„Este surprinzător faptul că factorii de risc pe care i-am identificat par să fie specifici bărbaților”, a spus Goutman, precizând că, totuși, numărul femeilor din studiu a fost prea mic pentru a trage o concluzie definitivă. 

Pesticidele cu care sunt tratate plantele și iarba

Goutman presupune că jucătorii de golf și grădinarii sunt în mod special predispuși la această boală din cauza expunerii frecvente la pesticide. 

În ceea ce-i privește pe lucrătorii lemnului, autorul consideră că inhalarea de formaldehidă are un impact similar, așa cum s-a observat în alte studii anterioare.

„Studiile viitoare ar trebui să includă aceste activități pentru a identifica modul în care pot fi înțelese în contextul prevenirii, diagnosticării și tratamentului SLA”, a precizat el. 

„Scopul nostru este să înțelegem ce ocupații și hobby-uri cresc riscul de scleroză laterală amiotrofică, deoarece identificarea acestor activități oferă primul pas către prevenirea SLA”, a spus și dr. Eva Feldman, unul dintre autorii cercetării.  

Renumitul astrofizician britanic Stephen Hawking a devenit celebru nu doar datorită lucrărilor revoluţionare despre univers, ci și pentru faptul că reuşit să facă faţă bolii de care suferea, scleroză laterală amiotrofică, timp de peste 50 de ani. Mult mai puțin norocos, actorul român Șerban Ionescu și-a pierdut viața din cauza acestei boli incurabile, în 2012, la mai puțin de un an de la diagnostic.

Trump și Iohannis, printre împătimiții golfului

Trebuie să amintim că, printre cei mai cunoscuți împătimiți ai golfului, se numără și fostul președinte american Donald Trump, care chiar și-a înmormântat prima soție pe un teren de golf, dar și predecesorul său, Barack Obama, precum și actualul președinte al SUA, Joe Biden. 

Și Klaus Iohannis, președintele României, și-a dedicat o bună parte din ultimii ani acestui hobby. Șeful statului chiar le recomanda românilor, în urmă cu doi ani și jumătate, în timp ce se afla în localitatea Pianu de Jos (Alba), acolo unde se află primul teren de golf amenajat în România după 1989, să descopere acest sport „deloc exclusivist”.

×