x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special HANDBALUL E ÎN DOLIU/“Nu-mi pot dori decât să se facă dreptate”

HANDBALUL E ÎN DOLIU/“Nu-mi pot dori decât să se facă dreptate”

de Daniel Stan    |    Vlad Ionescu    |    12 Feb 2009   •   00:00
HANDBALUL E ÎN DOLIU/“Nu-mi pot dori decât să se facă dreptate”

Ieri-dimineaţă, în jurul orei 3:00, cortegiul funerar cu trupul neînsufleţit al lui Marian Cozma, ucis duminică în Ungaria, a ajuns la casa părintească din cartierul Tei, acolo unde aşteptau sute de persoane. Printre acestea s-au aflat preşedintele FRH, Cristian Gaţu, foşti colegi de la Dinamo şi de la Steaua, rude şi prieteni. Mii de persoane s-au perindat ieri la căpătâiul fostului handbalist.



Până să ajungă în Bucureşti, cortegiul, plecat din Veszprem via Szeged, a mai oprit la Nădlac, Arad, Deva, Sibiu, Vâlcea şi Piteşti. La Vâlcea au aşteptat 2.500 de oameni, iar la Piteşti, deşi era trecut de miezul nopţii, în jur de 3.000 de oa­meni au ţinut să-i aducă un ultim omagiu lui "Păsărilă". Pe autostrada spre Bucureşti, cortegiul se întindea pe mai bine de un kilometru, erau peste 200 de maşini.

"PENTRU UN URIAŞ, O MARE DE LACRIMI"
Strada Nicolae Pârâu numărul 18, casa în care a crescut Marian Cozma, se transformase ieri într-una a durerii şi a lacrimilor. La intrarea în curte, sute de oameni aşteptau cu flori şi cu lumânări ca să treacă pe la catafalcul celui care a cucerit Cupa Cu­pelor cu Veszprem în 2008. Într-un cort improvizat, o mare de coroane. "Pentru un uriaş, o mare de la­crimi" şi "Nu te vom uita niciodată" se putea citi pe panglicile cu bernă. În casă, lângă sicriu, mama şi prietena lui Marian erau împietrite. "Nu s-au mişcat de acolo din momentul în care l-au adus. Doar nea Petre mai iese din curte", spune unul dintre vecini. De altfel, tatăl lui Marian, Petre Cozma, nu a dormit de duminică, din momentul în care a aflat de tra­ge­die şi a fost nevoit să plece spre Ungaria. "Acum nu-mi mai pot dori decât să se facă dreptate, să-mi în­grop băiatul, iar lumea să nu îl uite", zice Petre "Înaltu'", aşa cum este cunoscut în cartier, după care se prăbuşeşte în braţele foştilor prieteni ai lui Ma­rian, handbaliştii Rareş Jurcă şi Dorin Purcărea. "Nu pot să cred că s-a întâmplat aşa ceva. Când am văzut câţi oameni l-au aşteptat la Piteşti am încremenit. Destinul este crud de multe ori. Suporterii lui Di­namo au ţinut să se alăture cortegiului încă de la Piteşti", spune şi unul dintre verii lui Marian Cozma. După prânz şi-au făcut apariţia preşedintele CS Di­namo, Marcel Popescu, şi fostul mare poloist al lui Dinamo şi al echipei naţionale, Vlad Hagiu, în pre­zent antrenor la Steaua. Până pe seară au mai venit şi alţi colegi, prieteni, dar şi vicepreşedintele FR Handbal, Petre Paleu.

"IUBEA COPIII LA NEBUNIE"
Un alt vecin îşi aminteşte despre Marian: "Stau de 30 de ani în cartierul ăsta, Marian a crescut sub ochii noştri. S-a ţinut de sport, era de o modestie ieşită din comun. Iubea copiii la nebunie, când venea din Ungaria, în vacanţe sau când i se ivea ocazia, stătea numai cu puştii. Asta îi plăcea lui. Dumnezeu a vrut însă altceva". Între timp, rudele, prietenii, vecinii de cartier şi chiar necunoscuţi continuau să se aşeze în dreptul intrării în curte pentru un ultim omagiu. În cartier, pe garduri ori pe geamurile maşinilor parti­culare se află lipită poza cu chipul lui "Păsărilă". Fostul handbalist va fi înmormântat mâine după-amia­ză la Cimitirul Pipera. Cortegiul funerar va pleca în jurul orei 9:30 spre Clubul Sportiv Dinamo, unde sicriul va fi depus în sala de trofee. La înmormântare vor fi prezenţi şi foştii colegi de la Veszprem, precum şi jucători de la Pick Szeged.

"L-AU LUAT NIŞTE NEMERNICI"
"E o mare dramă, o tristeţe. O fi un destin, dar oare cine merită acest destin? Oricum, noi toţi trebuie să încercăm să rezolvăm aceste lucruri, pentru ca astfel de drame să nu se mai petreacă. Asta stă în puterea noastră, a tuturor. Nu poţi să consolezi, nu mai există cuvinte pentru nişte părinţi atât de amărâţi, când îşi pierd un copil în floarea vârstei. Pe el oricum nimic nu-l mai aduce înapoi. O mamă absolut disperată şi distrusă. Când auzi povestea reală a evenimentelor, când îţi dai seama că a fost pur şi simplu măcelărit şi bătut crunt, parcă mai multă revoltă se adună în tine faţă de făptaşi. A murit. Poate că toţi suntem datori cu o moarte, dar nu chiar în halul ăsta. Atunci când Dumnezeu decide să ne ia ne ia. Dar pe Marian nu l-a luat Dumnezeu, l-au luat nişte nemernici, şi nemernicii ăia trebuie să plătească pentru asta", a declarat Mariana Bitang după ce s-a întâlnit cu părinţii lui Marian Cozma. Ea a adus şi o coroană de flori din partea preşedintelui Traian Băsescu.

DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ
Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a venit cu o coroană de flori şi i-a înmânat tatălui handbalistului dispărut Medalia de Aur şi Diploma de Excelenţă acor­date post-mortem pentru întreaga activitate com­petiţională a lui Marian Cozma. Petre Cozma i-a oferit edilului un tricou cu numărul 8 al fiului său, acesta purtând semnăturile colegilor de la echipa MKB Veszprem, şi l-a invitat pe Onţanu la primul meci care se va juca în Ungaria în memoria lui Ma­rian. Autorităţile Sectorului 2 au decis, de asemenea, ca sala de sport a Şcolii nr. 30 "Grigorie Ghica Voievod", unde a învăţat Marian Cozma, să poarte numele sportivului.


Gyurcsany sare la gâtul presei

Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a cerut boicotarea cotidianului Magyar Hirlap, după ce acesta a publicat un editorial despre uciderea handbalistului român Marian Cozma de infractori de etnie romă deja cunoscuţi de po­liţie pentru alte delicte. "Premierul cere in­stituţiilor statului şi companiilor pu­blice să îşi anuleze abonamentele la co­tidianul Magyar Hirlap", se arată într-un anunţ emis de biroul lui Gyurc­sany. În respectivul editorial, jurnalistul Zsolt Bayer, care fusese criticat în trecut pentru articole antisemite, i-a catalogat pe autorii omorului drept "asasini bestiali". "Ei nu sunt fiinţe umane, ci animale care ne vor pielea. Din nefericire, foarte mulţi reprezentanţi ai etniei rome refuză coabitarea în cadrul poporului ungar şi au rupt legă­tura cu umanitatea", a scris Zsolt Bayer, care a calificat iniţiativa lui Gyurcsany drept anticonstituţională şi o încălcare a libertăţii de exprimare. "Este o tentativă de a ne pune într-o situaţie imposibilă, care aminteşte de epoca lui Rakosi sau a lui Kadar", a declarat redactorul-şef al publicaţiei, Istvan Stefka.


Sesum, ca şi fiul lui Petre Cozma

Jucătorul sârb Zarko Sesum, care a fost la rândul său grav rănit la cap în incidentele care au dus la moartea lui Marian Cozma, a fost vizitat la spital de tatăl handbalistului român, Petre Cozma, căruia i-a oferit un tricou. "Tatăl lui m-a îmbrăţişat  şi mi-a spus că mă priveşte ca pe copilul lui. Mi-a spus că trebuie să lupt pentru medalii şi pentru trofee, iar de fiecare dată când câştig să îmi aduc aminte de Marian. Era un om minunat. A fost cel mai bun prieten al meu. Tatăl lui mi-a cerut tricoul meu, iar eu am fost încântat să i-l ofer", a spus handbalistul în vârstă de 22 de ani. Zarko Sesum, care a încercat să sară în ajutorul lui Marian Cozma în incidentul amintit, a fost supus unei intervenţii chirurgicale la ochiul stâng.

El a părăsit deja secţia de terapie intensivă, starea sa de sănătate fiind acum ceva mai bună. "Singurul lucru la care mă gândesc este să mă recuperez cât mai repede şi să continuu să joc handbal. Medicii au spus că mă voi face bine într-o lună sau în două. Mai simt încă dureri acolo unde am fost lovit, dar sunt bine", a declarat Sesum pentru cotidianul belgrădean Blic.


Poliţia maghiară, părtaşă la crimă?

Jurnalul Naţional a publicat ieri mărturia unui ce­tă­ţean ungur care s-a aflat în discoteca unde avea să-şi găsească tragicul sfârşit Marian Cozma. Martorul care s-a destăinuit Jurnalului a dat şi un nume, Beery, care ar fi capul interlopilor din Vesz­prem. Acesta şi-ar fi trimis banda pe urmele cuiva, pentru o reglare de conturi, pentru ca, ulterior, infractorii să vină în local cu misiunea nedusă la capăt. Starea de nervozitate a derbedeilor s-a revăr­sat asupra handbalistului român, care astfel a mu­rit nevinovat. O variantă asemănătoare este pre­zentată de presa maghiară de ieri. "Sâmbătă seară s-a iscat o altercaţie între doi interlopi maghiari, B. Ferenc şi R. Zsolt", scrie Nemzeti Sport. Este foarte posibil ca iniţiala "B" a lui Ferenc să fie tocmai a lui Beery, cel invocat de martorul nostru. "Ferenc l-a bătut pe Zsolt şi imediat a fost arestat de poliţia din Veszprem, dar după o oră acesta a fost eliberat. Fe­renc şi-a chemat aproximativ 30 de prieteni şi a ple­cat să se răzbune pe Zsolt. Grupul  pornit pe scandal s-a dus în localul Patriota şi a aşteptat să apară individiul", menţionează publicaţia. R. Zsolt a concluzionat: "Cozma s-a aflat în locul nepotrivit la momentul ne­potrivit. Ce s-a întâm­plat mai de­parte este numai vina lui B. Ferenc şi a poliţiei care nu l-a ţinut în custodie. Banda lui Fe­renc era atât de pornită pe bătaie încât nu ar fi plecat din local până nu ar fi cauzat probleme".
  • Florin Gongu


Fan Barcelona

Site-ul oficial al celor de la Veszprem, care se deschide cu o pagină comemorativă după dispariţia tragică a lui Marian Cozma, păstrează încă la secţiunea destinată lotului datele complete ale fostului pivot al naţionalei României.

Fostul handbalist îşi dezvăluise câteva dintre reperele carierei şi ale vieţii sale pentru pagina de internet a clubului maghiar. Atunci când a fost legitimat la Veszprem, Marian considera că sfertul de finală din Cupa EHF prins cu Dinamo în urmă cu câţiva ani reprezenta cea mai mare realizare a sa în plan profesional, în vreme ce la întrebarea referitoare la marea dezamă­­gire a carierei el nominalizase înfrângerea cu Tatran Preşov, din Liga Campionilor, tot din tricoul lui Dinamo. Întrebat care este marea sa dorinţă, Marian răspunsese: "Sănătatea este cea mai importantă. Vreau să joc handbal încă mulţi ani". Despre planu­rile de viitor preciza: "Cu siguranţă, vreau să rămân în handbal. Muncesc pentru a deschide o şcoală de handbal".

În încheierea prezentării, alături de un autograf, Marian Cozma a scris şi câteva rânduri personale: "M-am născut în 1982, în Bucureşti. Ambii mei părinţi au făcut parte din naţionalele de handbal ale României, aşa că nu e de mirare că am îmbrăţişat această carieră încă de foarte tânăr. Am început să joc handbal la 11 ani, în echi­pele de tineret ale Clubului Dinamo, iar la 18 ani am făcut saltul la echipa de seniori. Am câştigat campionatul, cupa, de trei ori am fost pe locul 2 şi o dată am terminat pe 3. La nivel interna­ţio­nal, am ajuns cu Dinamo în sferturile de finală ale Cupei EHF. În sezonul 2005-2006 am fost cu Dinamo în aceeaşi grupă de Liga Campionilor cu Veszprem. Am pierdut atunci cu 27-37, dar eu am marcat nouă goluri şi cred că astfel am atras atenţia asupra mea. Veszprem a făcut o ofertă gene­roasă şi, deşi primisem telefoane de la câteva cluburi din Spania, am ales să mă transfer la MKB. Motivul principal a fost acela că Veszprem este o echipă de nivel mondial şi care mă încânta când o vedeam la televizor. Sper să devin un jucător de bază al acestei echipe". Cu toate acestea, Marian îşi dorea să ajungă la Barcelona, oraşul şi echipa lui favorite!
  • Mihai Igiroşanu


"Păsărilă" şi pasiunile lui

Măsura piciorului: 51,5 cm
Hobby-uri: muzica
Băutura favorită: Coca-Cola
Mâncarea favorită: ciorbă de burtă
Actriţa favorită: Jennifer Lopez
Actorul favorit: Dolph Lundgren
Filmul favorit: Gladiatorul
Muzica favorită: cea a lui Jennifer Lopez
Ziarul favorit: Napló
Radio favorit: Rádió1
Ţara şi oraşul favorite: Spania, Barcelona
Marca favorită de maşină: BMW
Handbalistul favorit: Urios Fonseca
Emisiunile tv favorite: cele de ştiri
Sporturile favorite: toate
Echipa favorită de handbal: Veszprem
Echipa favorită: Barcelona

Ungaria scandalizată  descoperă că are o "problemă ţigănească"

Problema ţigănească a explodat în Ungaria. Uciderea lui Marian Cozma provoacă vâltoare pe scena politică de la Budapesta.

NÉPSZABADSÁG.HU: FIDESZ, DESPRE ASASINATUL LUI COZMA - SIGURANŢA PUBLICĂ E ÎN RUINE.
Navracsics Tibor, liderul fracţiunii parlamentare a FIDESZ, a afirmat luni la Veszprem că siguranţa publică e "în ruine", iar guvernul a abandonat ţara şi cetăţenii. În acelaşi timp preşedintele MKB Veszprem KC susţinea: da, există criminalitate rromă.

Navracsics a enumerat 20-25 de cazuri foarte grave - în mare parte omoruri, asasinate - care au fost comise în ultimele şase săptămâni. Liderul fracţiunii a mai adăugat că guvernul nu este în măsură să apere siguranţa publică din  Ungaria. În opinia lui Navracsics, "guvernul nu poate garanta dreptul la apărare al cetăţenilor".

Politicianul din opoziţie a mai spus că "e insuficient ca Gyurcsany să-şi exprime condoleanţe pe blogul personal". La aceeaşi conferinţă de presă, Hunyadfalvy Ákos, preşedintele MKB Veszprem KC, a afirmat că un grup de 25-30 de rromi a atacat fără nici un motiv oameni nevinovaţi şi, ca urmare a atacului, un handba­list şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi se află în stare gravă. "Atacul a fost comis de rromi, există criminalitate rromă în Ungaria şi cei care gândesc altfel ar trebui să răs­fo­iască manualele de criminologie şi de cri­minalistică", a mai afirmat Hunyadfalvy.

MTI: ORAŞUL SIOFOK, SUB AMENINŢAREA MAFIEI
În vara trecută, 150 de ţigani au defilat ziua în amiaza mare, prin parcul din centrul oraşului Siofok, într-o demonstraţie de forţă, înarmaţi cu arme albe. Acţiunea a bă­gat în sperieţi oraşul şi a fost interpretată drept o sfidare pe faţă a auto­ri­tăţilor. Participanţii la acea manifestaţie nu erau localnici, ci proveneau din localitatea vecină, Enying, şi din ju­deţul învecinat şi erau conduşi de un bulibaşă.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Gabor Biro, a declarat ieri pentru MTI că poliţia nu are dovezi concludente că atacatorii celor trei handbalişti ar fi fost membri ai aceleiaşi bande care a înspăimântat anul trecut în Siofok. Primarul oraşului îl contrazice.

"Viaţa localnicilor din Siofok şi din împrejurimi este marcată de prezenţa unui grup de crimă organizată. O bandă încearcă să preia controlul asupra vieţii de noapte din localitate", a declarat primarul Arpad Balazs. El a reacţionat la cele spuse anterior de şeful poliţiei judiciare districtuale: "E o mare pro­blemă în ţara aceasta dacă comandantul poliţiei nu ştie despre acti­vitatea acestei bande". Primarul a mai adăugat că, în cazul în care o bandă poate mobiliza o asemenea masă de oameni pentru a-şi atinge scopurile, suntem cu certitudine în prezenţa crimei organizate. Localnicii spun că membrii bandei de ţigani trăiesc din şantaj, jafuri, furturi de maşini. Banda îi terorizează în special pe cei din propria etnie, ameninţându-le familiile şi copiii, iar victimele nu îndrăznesc să depună plângeri la poliţie. În Siofok şi în împrejurimi, acestei bande i se atribuie foarte multe furturi şi tâlhării. Alte două cazuri puse pe seama acestei grupări criminale sunt jefuirea locuinţei unui deputat şi agresarea unui reprezentant al Consiliului Minorităţilor din regiune.

ECHO TV: SERVICIILE SECRETE, PE FAZĂ
La prinderea a doi din cei trei suspecţi ai crimei din Veszprem au participat şi serviciile secrete, susţine o sursă care doreşte să fie anonimă. În urma datelor adunate de serviciile secrete, poliţia a aflat despre faptul că cei doi intenţionează să părăsească ţara.

PARLAMENTARUL NAVRACSICS: CRIZA MINORITĂŢII ŢIGĂNEŞTI
"Numărul infracţiunilor grave comise de ce­tă­ţeni de etnie rromă creşte într-un mod îngrijorător", este concluzia unui comunicat de pre­să al Fidesz. Referitor la această problemă, parlamentarul Tibor Navracsics, lider al Fidesz, a afirmat în emisiunea "Seara" a Televiziunii Ma­ghiare că nu este vorba despre discriminare et­nică, ci se relevă o problemă specifică a unei gru­pări etnice. "7 ani de programe guverna­men­­­tale eşuate s-au soldat cu apariţia unei cri­ze a minorităţii ţigăneşti", a afirmat politicianul.

NEPSZABADSAG: MAFIOŢI ANCHETAŢI DE FISC
Nepszabadsag informează  că poliţia a cerut o anchetă a Fiscului în privinţa averii deţinute de Sztojka şi alţi suspecţi, dat fiind că aceştia nu au nici o sursă legală de venit, dar afişează o bunăstare opulentă. În Ungaria, puterea Fiscului este mult mai mare decât în România, această instituţie având atribuţii similare Fiscului din SUA.

ECHO TV: SZTOJKA AR PUTEA FI ÎN ITALIA
Criminologul Jozsef Vegh dă un interviu despre situaţia fugarului Ivan Sztojka:
Sztojka se ascunde probabil în străinătate, cel mai probabil în Italia, unde ţiganii din cla­nul lui au o reţea de prostituţie. El va evita să se ascundă la adresele cunoscute, dar acest fapt îi va produce neajunsuri şi o tensiune psihică crescândă. Din cauza tensiunii, mai devreme sau mai târziu va face o greşeală şi va fi prins.
Un milion de forinţi (3.500 de euro) este o sumă mică oferită drept recompensă. Pentru bani aşa puţini nimeni nu va risca să-l dea pe mâna poliţiei.
Sztojka trebuie să se teamă însă de justiţiari, care vor căuta să facă dreptate pe cont propriu.

ECHO TV: AL TREILEA SUSPECT SE DĂDEA PE INTERNET
Profilul lui Ivan Sztojka se găseşte pe unul dintre portalurile ungureşti de socializare. Conform datelor afişate pe site-ul descoperit de reporterii televiziunii ungare, Sztojka a vi­zitat pentru ultima dată pagina web la data de 3 februarie. Pe site, Sztojka pretinde că locuieşte la Siofok, dar nu dă mai multe amănunte. În fotografiile afişate de el pe internet se vede tatuajul care îi acoperă tot spatele.

×