x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În martie, terapie prin mărţişor

În martie, terapie prin mărţişor

de Carmen Dragan    |    01 Mar 2009   •   00:00
În martie, terapie prin mărţişor

DE SEZON  •  LEGENDE ŞI CUTUME "ÎMPLETITE" ÎN MĂTASE.
Alungaţi iarna, monotonia şi criza cu un zâmbet şi dăruind un mărţişor! Este o terapie sigură!



După Valentine’s day şi Dragobete, florile s-au ofilit, cutiile de bomboane în formă de inimioară au fost deja savurate, sticlele de şampanie au tot curs până s-au golit, iar jucăriile de pluş cu "Te iubesc" au ajuns probabil într-un ungher mai mult sau mai puţin prăfuit.

A venit vremea mărţişorului, care poate vindeca iubiri destrămate, poate readuce zâmbetul în vieţi triste sau poate crea o atmosferă veselă şi mereu prietenoasă. Credeţi sau nu, există terapie prin mărţişor!

Speranţă şi iubire

De 1 Martie în aer pluteşte parfum de primăvară, de viaţă nouă. Atunci ne recăpătăm speranţa, optimismul, credinţa. La simpla privire a unui mărţişor, se instalează în noi starea de bine. Nu degeaba se spune că mărţişorul este triumful reînvierii. În cazul îndrăgostiţilor, el va fi mereu asociat cu romantismul şi dragostea curată. Pentru cei ce se iubesc, mărţişorul este un excelent mijloc de împăcare în momentele dificile. Păcat că nu se poate oferi decât într-o singură zi din an! Sau hai să zicem o săptămână, căci până la 8 Martie se mai pot da mărţişoare. Aşa că profitaţi din plin de puterea lui! Şi dăruiţi mărţişoare iubitelor, prietenelor, mamelor, colegelor de serviciu şi, dacă sunteţi elev, tuturor profesoarelor.

De 1 Martie, chiar dacă doi îndrăgostiţi s-au certat, vor reuşi să se împace. În faţa unei flori, a unei bijuterii sau chiar a unei rochii ea va putea spune nu, însă mărţişorul este întotdeauna atât de inocent, de pur şi de fragil, încât e greu să îl refuzi. Cum ai putea refuza şnurul alb şi roşu, care se spune că e aducător de fericire şi noroc? La acestea se mai adaugă alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, inimă sau coşar.

Alb şi roşu în pictură

Combinaţia între alb şi roşu este foarte tonică şi mereu proaspătă. În pictură însă efectul alăturării celor două culori este destul de dur, de aceea vom găsi foarte rar tablouri doar în alb şi roşu. Criticul de artă Marius Tiţa afirmă că "este un contrast între puritatea extremă şi sangvinul dureros. În schimb, orice derivaţie de la roşu pur, de şnur de mărţişor te trimite în zone interesante, cu efect şi pentru vestimentar. Albul înseamnă puritate, nobleţe, sinceritate, dar şi lumină, roşu reprezintă dragostea, mai ales primăvara".

Despre simbolistica acestor două culori ne vorbeşte şi pictorul Arina Gheorghiţă: "Roşu este o culoare puternică, o culoare-solist care le copleşeşte pe toate celelalte. Nu degeaba purpura a fost marca imperatorilor romani: roşul e un indice de putere. În pictură, o astfel de culoare trebuie folosită cu zgârcenie, în cantităţi mici, dacă vrem să aibă efect. Un mic accent roşu pus unde trebuie face minuni, în vreme ce excesul de roşu e marca ostentaţiei. Prin opoziţie cu roşul, albul are un efect liniştitor şi terapeutic asociat cu nevinovăţia, curăţenia, puritatea. Albul răceşte culorile din jur, le domoleşte şi le face să respire. Este culoarea cea mai cerută de pictori, în magazinele de specialitate, toate celelalte culori având mare nevoie de el".

Aţi auzit cu toţii de "terapia prin artă". Şi crearea de mărţişoare este o artă. În şcoli, copiii au ore speciale de abilităţi practice sau educaţie tehnologică, în care confecţionează mărţişoare. Este un mijloc de a veni în contact cu tradiţia poporului român, dar şi o cale de dezvoltare a multor capacităţi intelectuale. Există şi penitenciare în care deţinuţii talentaţi au o astfel de pasiune. În atelierul de creaţie confecţionează sute de mărţişoare. La fel se întâmplă şi în spitalele de psihiatrie.

Indiferent cine le plăsmuieşte, mărţişoarele rămân şi în mileniul trei simbolul perfect al începuturilor! Dăruiţi, deci, mărţişoare şi daţi tonul la primăvară!

Meniuri în alb şi roşu

De 1 şi 8 Martie, restaurante şi firme de catering propun tuturor doamnelor meniuri speciale. La Casa Vernescu din Bucureşti puteţi comanda un platou extravagant sau un duet de peşte. Restaurantul Thai Moods are în meniu salată cu muguri de pini şi sos picant de mango, iar la desert puteţi alege mousse de ciocolată cu fructul pasiunii. Firma de catering Salt&pepper vă poate aduce acasă un meniu exclusiv în alb şi roşu, culori specifice mărţişorului: bruschete cu ardei roşu copt şi bânză de capră, bruschete cu salsa de roşii, căpşuni în ciocolată albă, conuri din parmezan cu brânză, ardei şi muguri de pin şi roşii cherry cu pastă de brânză, alune şi ardei roşu. Doamnele se vor putea răsfăţa cu jeleu de şampanie sau căpşuni parfumate, scufundate în ciocolată fină.

×
Subiecte în articol: special roşu