x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ileana Constantinescu: Era o profesoară foarte exigentă

Ileana Constantinescu: Era o profesoară foarte exigentă

22 Iun 2013   •   00:05
Ileana Constantinescu: Era o profesoară foarte exigentă

8 decembrie 1954. Maria Tănase a fost numită profesoară de canto popular la Şcoala Specială de Muzică nr. 1. Corepetitor era Grigore Dinicu, fiul renimitului violonist şi compozitor Grigoraş Dinicu.
“Conţinutul cântecului trebuie privit ca un document care să-i poată servi interpretului în tălmăcirea textului, în înţelesul frazelor, în dezvăluirea sensului muzicii. Numai astfel rolul interpretării poate fi stăpânit”, le explica Maria Tănase elevilor.

Interpreta Ileana Constantinescu, solista mult îndrăgită de Mihail Sadoveanu, i-a fost discipol. “Un an de zile am fost singura elevă din clasa dumneaei, apoi au venit alţi colegi, prin transfer, de la clasa de canto clasic. Eu eram o fire mai distrată, cam neobişnuită cu disciplina, în general, şi cu disciplina muzicală, în special. Mariei Tănase i se părea că nu mă concentrez suficient atunci când cânt, că nu trăiesc clipa interpretării care să se identifice cu vocea mea atât de melodioasă. Uneori mă apostrofa: «Fată hăi, unde te gândeşti când cânţi?» Era foarte exigentă. Am iubit-o şi am respectat-o mult de tot şi-i port o veşnică amintire. Maria Tănase a fost şi a rămas inegalabilă în muzica populară românească”, mărturiseşte doamna Ileana Constantinescu.



×
Subiecte în articol: maria tanase