x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iliescu si Basescu, in avioane diferite

Iliescu si Basescu, in avioane diferite

17 Dec 2004   •   00:00

Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, si presedintele ales, Traian Basescu, au ajuns la Bruxelles pe rute diferite. In timp ce Iliescu a decolat cu aeronava prezidentiala, Basescu a refuzat sa se urce cu el in avion, preferand o cursa de linie. Avioanele celor doi si-au luat zborul si au aterizat la diferenta de doar cateva minute.


MONICA IORDACHE - Bruxelles

DISENSIUNI. Cordialitatea dintre presedintele in exercitiu, Ion Iliescu si cel ales, Traian Basescu, afisata in ultimele zile, s-a spulberat inainte de ajungerea lor la Bruxelles
Dupa doua zile de concordie, relatiile dintre presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, si cel ales, Traian Basescu, s-au deteriorat brusc. Motivul discordiei: gratierea lui Miron Cozma. Traian Basescu si Ion Iliescu s-au aflat ieri impreuna la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, la care a fost anuntata incheierea negocierilor de aderare ale Romaniei la UE.

REFUZ. Cei doi ar fi trebuit sa mearga impreuna la Bruxelles, cu avionul prezidential, la invitatia lui Iliescu, dar Traian Basescu l-a refuzat in ultimul moment pe presedintele in exercitiu. Joi seara, Basescu s-a hotarat sa nu mai puna piciorul in aeronava prezidentiala, dupa ce a declarat ca, prin decizia de gratiere, Iliescu a aratat "cat de jos a ajuns institutia prezidentiala". Decizia noului presedinte i-a dat peste cap pe organizatori, cei din departamentul de protocol al Presedintiei, care comentau ca este "neelegant" gestul lui Basescu.

HOTARARE. Drept urmare, cu o seara inainte de plecare, Basescu a hotarat sa plece cu o cursa obisnuita Bucuresti - Bruxelles, facand rezervari in acest sens. El i-a transmis lui Ion Iliescu ca nu mai merg cu acelasi avion prin intermediul SPP. Alaturi de Basescu s-au mai urcat in avion Theodor Stolojan, Andrei Plesu si Adriana Saftoiu. "Delegatia" lui Basescu a ajuns cu o jumatate de ora mai devreme, la intrarea VIP, s-a asezat la o cafea si s-a lasat, fara probleme, imortalizat de fotoreporteri. La intrebarea daca va face ceva in privinta gratierii lui Miron Cozma, Traian Basescu s-a multumit sa spuna doar un "buna ziua" insotit de rasul caracteristic.

RECUNOSCUT. Dupa ce si-a baut cafeaua a vrut sa o si plateasca, dar surpriza. "Ia uite domne’ ca e deja platita", a ras Basescu spre insotitorii sai, dupa care a plecat spre poarta de imbarcare. Potrivit unor surse din delegatie, avionul in care s-a imbarcat Basescu era aproape gol, dar cativa straini prezenti la bord l-au recunoscut si felicitat pe noul presedinte ales al Romaniei.

MOTIVATIE
"Este un act umanitar. De fiecare data se tine cont de criterii umanitare. Gratierea nu inseamna disculpare. Daca imi faceam calcule politice, nu o faceam"
Presedintele in exercitiu Ion Iliescu, inainte de plecarea spre Bruxelles

DECIZIE
"Presedintele in exercitiu Ion Iliescu a decis, in urma consultarilor cu premierul Adrian Nastase, revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma si a inca 44 de persoane"
Corina Cretu, purtatorul de cuvant al presedintelui Ion Iliescu

CRITICI
"Presedintele Iliescu a intrat in istoria Romaniei cu Cozma de mana in ‘90 si iese din istorie tot cu Cozma de mana, dar in 2004. Nu voi accepta nici macar revenirea asupra decretului. Raul s-a produs"
Traian Basescu, presedintele ales al Romaniei

RELAXARE
La finalul reuniunii de la Bruxelles, dupa ce Traian Basescu a fost prezentat liderilor europeni ca fiind viitorul presedinte al Romaniei, spiritele s-au mai calmat. Basescu le-a multumit presedintelui in exercitiu Ion Iliescu, premierului Adrian Nastase si negociatorului-sef Vasile Puscas pentru ca au muncit pentru integrare. "Intentia mea este sa va mentin in structurile guvernamentale pentru continuitate. Adica pe Puscas, tu in opozitie", a explicat Basescu uitandu-se la Nastase care incepuse sa rada cand a auzit de mentinerea in structurile guvernamentale. "Traian Basescu o sa mai gaseasca inca vreo 4-5 oameni cu care sa lucreze in guvernul acesta. Asa o sa ajungem la un guvern de larga coalitie", a comentat Nastase ulterior.

"este bine"
Presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, a exclus posibilitatea redeschiderii negocierilor cu Uniunea Europeana in timpul summitului european de la Bruxelles, care a propus semnarea tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria in aprilie 2005, relateaza AFP. "Nu, uitati de acest lucru", a declarat Basescu, raspunzand ziaristilor care l-au intrebat daca intentioneaza sa redeschida negocierile, asa cum lasase sa se inteleaga in timpul campaniei electorale. "Nu am nici o insatisfactie. Consider ca este bine", a adaugat presedintele ales, referindu-se la decizia liderilor europeni. "Bulgaria si Romania vor deveni membri UE in ianuarie 2007", a afirmat el.

REPROSURI PENTRU PRESEDINTELE IN EXERCITIU
La Bruxelles, Basescu a fost scos din aeroport pe la iesirea VIP. El a aterizat la cateva minute inaintea lui Iliescu si a fost preluat de angajatii SPP si cei ai ambasadei romane in Belgia. Iliescu si Basescu s-au vazut abia la Hotelul "Le Meridien", unde in urma unei intrevederi de cateva ore, cei doi au transat lucrurile.
Nici anuntul lui Iliescu ca va retrage decretul de gratiere nu l-a imbunat pe Basescu.
Acesta a spus ca "raul a fost facut" si a hotarat sa se intoarca la Bucuresti tot cu o cursa obisnuita.
El a anuntat ambasada ca nu vrea sa faca parte dintr-o delegatie separata, dar ca drumurile lor "s-au despartit". Totusi Basescu, Nastase si Iliescu s-au cazat la acelasi hotel, "Le Meridien", ocupand insa camere separate, alaturi de staff-urile lor. Cei trei au avut totusi o discutie de 2-3 minute in care, potrivit unor surse Basescu i-ar fi reprosat presedintelui in exercitiu ca ar fi gratiat un infractor. Dar raceala intre ei a devenit mai vizibila cand au ajuns la sediul Consiliului European.
Aici Basescu a intrat primul, urmat la vreo doi metri de Nastase si Geoana. Ion Iliescu a incheiat plutonul, iar privirile aruncate presei nu au fost tocmai prietenoase.

EXPLICATII
In conferinta de presa care a urmat intalnirii cu liderii europeni, presedintele Iliescu a declarat ca ar fi vrut ca chestiunea gratierii sa fie tratata drept "una fireasca si normala". "Vazand rabufnirea unor instincte, am considerat ca probabil aceasta chestiune nu a fost bine gandita. Am vrut sa inchid capitolul prin revocarea acestui decret", a sustinut Iliescu. Potrivit unor surse participante, decizia de revocare a fost luata dupa ce Iliescu si Nastase au discutat aceasta chestiune la Bruxelles. Premierul Adrian Nastase a explicat ca in ziua in care a primit decretul a semnat "sute de hartii". Iliescu a explicat ca ar fi trebuit sa realizeze o discutie publica in legatura cu gratierea lui Cozma, dar ca acum isi asuma "aceasta scapare" si isi asuma toata raspunderea.
CONSULTARI DECISIVE
Consultarea dintre presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase a avut un rol determinant in decizia de revocare a decretului de gratiere a fostului lider al minerilor Miron Cozma, a declarat ieri, pentru Realitatea TV, purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe.

Ea a precizat ca, in cursul diminetii de ieri, presedintele Iliescu a avut o intalnire la Bruxelles cu premierul Adrian Nastase, in urma consultarilor dintre cei doi si avand in vedere reactia opiniei publice din Romania, convenindu-se ca solutia cea mai buna este revocarea decretului de gratiere.
PE POZITII DIAMETRAL OPUSE
La salonul oficial al Aeroportului Henri Coanda, inainte de imbarcarea in aeronava prezidentiala, Iliescu a sustinut inca o data ca gratierea lui Miron Cozma a fost un act "umanitar", de "clementa" si ca ii pare rau ca a fost speculat politic. Presedintele a sustinut cu tarie ca isi asuma decizia si l-a facut pe Nastase "neatent".

"Probabil nu a fost atent, dar a semnat sigur", le-a declarat Iliescu ziaristilor care i-au adus aminte ca premierul a spus ca habar nu avea de decizia de gratiere. In acelasi timp, la o poarta de imbarcare pentru VIP-uri, Basescu declara ca nu se poate ca Iliescu sa mearga la Bruxelles de o mana cu el si de cealalta cu Miron Cozma.
×