x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În București se scumpește divorțul, dar nici moartea nu este prea ieftină

În București se scumpește divorțul, dar nici moartea nu este prea ieftină

de Adrian Stoica    |    27 Apr 2022   •   07:30
În București se scumpește divorțul, dar nici moartea nu este prea ieftină

Locuitorii Capitalei vor plăti de anul viitor taxe și impozite locale mai mari, după ce Primăria Generală a decis să le indexeze cu 5,1% comparativ cu 2022, conform ratei inflației.

Creșterile pornesc de la un leu și ajung, în funcție de taxă, la câteva sute de lei. Prin această măsură, Primăria Capitalei vrea să strângă mai mulți bani la buget, deși majorarea vine într-o perioadă în care nivelul de trai este în cădere liberă și tot mai mulți bucureșteni spun că fac cu greu față cheltuielilor cotidiene, din cauza avalanșei de scumpiri. Proiectul pentru aprobarea noilor taxe și impozite se află astăzi pe masa consilierilor generali, care vor trebui să voteze sau să respingă propunerea primarului general Nicușor Dan.

Conform proiectului, dacă în acest an valoarea impozabilă este de 1.129 de lei pe metru pătrat în cazul clădirilor cu „cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic”, de anul viitor valoarea impozabilă ar putea crește la 1.187 de lei. În cazul în care același gen de clădire nu are utilități, valoarea impozabilă va crește de la 677 de lei pe metrul pătrat la 712 lei. Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. De asemenea, se adaugă coeficienții de corecție, care cresc sau scad valoarea de impozitare, în funcție de o serie de criterii legate de numărul de apartamente și etajele unui bloc, calitatea de casa individuală sau apartament în bloc, dar și luând în calcul data finalizării construcției, restaurările sau reabilitările la care aceasta a fost supusă. În 2022, taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 2,6%, conform indicelui inflaţiei, în 2021 au fost indexate cu 3,8%, iar în 2020, cu 4,6%. O indexarea a nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de inflaţie de 4,6% a echivalat pentru locuinţele deținute de persoanele fizice rezidente cu o creştere a impozitului de 4 - 7 lei pentru garsonieră; 4 - 9 lei pentru un apartament cu două camere; 7 - 12 lei pentru un apartament cu trei camere; 9 - 18 lei pentru un apartament cu patru camere, potrivit unui calcul făcut de Primăria Capitalei.

Cresc impozitele pe terenuri

Nu scapă de majorări ale impozitelor nici terenurile. Astfel, în cazul unui teren aflat în intravilan, înregistrat ca teren cu construcții, situat în zona A a Bucureștiului, taxa se majorează de la 11.683 de lei pe hectar la 12.279 de lei/ha. De asemenea, pentru un teren intravilan aflat în zona D, cel mai slab cotată, impozitul crește de la 5.018 lei/ha la 5.274 de lei/ha.

De unde mai vrea să scoată Primăria Capitalei bani

Primăria Capitalei vrea să câștige mai mulți bani și din nefericirea unora. În acest caz, vizate sunt cuplurile care nu se mai înțeleg și decid să divorțeze. În cazul lor, taxa pe divorț va crește de la la 564 la 593 de lei, dacă proiectul va trece de votul consilierilor generali. Nu au fost uitate nici locurile de veci, unde taxa de concesionare (până la 7 ani) va crește de la 23 de lei la 24 de lei, în cazul unui cimitir din categoria I, și de la 316 lei la 332 de lei pentru concesionarea unui loc de înhumare pe termen nelimitat.

Proiectul menține reducerea cu 95% a impozitului pentru mijloacele de transport hibride și bonificația de 10% acordată pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitelor și taxelor datorate.

Mașinile puternice, taxate mai tare

Veștile nu sunt bune nici pentru unii posesorii de mașini, care vor trebui să scoată ceva mai mulți bani din buzunare. În cazul unui automobil a cărui capacitate cilindrică este de 2.000 de centimetri cubi, impozitul va fi de 176 de lei, față de 168 de lei. Posesorii mașinilor cu motoare foarte puternice vor fi taxați mai tare. Pentru o mașină cu motor de 4.000 cmc impozitul va crește de la 6.560 de lei de la 6.900  lei. De asemenea, vor crește și impozitele pentru autobuze, autocare și microbuze înregistrate în București, iar în cazul lor diferența va fi de un leu pentru fiecare 200 cmc ai motorului. Pentru motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc inclusiv, proiectul prevede ca taxa să rămâne nemodificată, 8 lei pentru fiecare 200 cmc.

În 2023, chiriile pentru locurile de parcare ar urma să nu se majoreze. Ele vor rămâne la nivel 600 de lei în zona A, 500 de lei în zona B, 400 de lei în zona C și 300 de lei în zona D.

 

×