x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ingeniozitate ţărănească

Ingeniozitate ţărănească

de Loreta Popa    |    22 Mai 2010   •   00:00
Ingeniozitate ţărănească
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

A treia ediţie a Târgului de Antichităţi Ţărăneşti vă aşteaptă la Muzeul Ţăranului Român din Kiseleff între 21 şi 23 mai cu fel de fel de obiecte vechi, nelipsite din gospodăria ţărănească...

Icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, ceramică, mobilier crestat, pictat şi lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri, covoare, ştergare, piese de costum popular, doniţe, vase din lemn, putinei, căuce, furci şi roţi de tors, fuse, vârtelniţe, felinare, ceasuri, candelabre, piuliţe şi râşniţe de alamă...

Târgul de Antichităţi vă aşteaptă să admiraţi, iar dacă aveţi posibilitatea, chiar şi să achiziţionaţi obiecte rustice create de ingeniozitatea ţăranului român, care, în ciuda vremurilor dintotdeauna parcă împotriva sa, şi-a dovedit iscusinţa, confecţionând cu gust lucruri de mare preţ. Privind creaţiile ţăranilor români, simţiţi o intensă apropiere de strămoşi şi, mai ales, nu veţi putea ignora necesitatea de a le împărtăşi celorlalţi din ce aţi văzut. Peste 40 de colecţionari din toată ţara vin la Muzeul Ţăranului Român special ca să vă dezvăluie o parte din universul creat de el de-a lungul timpului cu bun-gust şi cu simplitate.

Femeile aveau grija hainelor. Duminica, la horă, atât fetele, cât şi feciorii îmbrăcau straie de sărbătoare. Tot femeile erau cele care călcau costumele populare cu fierul de călcat încins cu jăratic. Fetele coseau cele mai frumoase costume tradiţionale, covoare, marame din borangic pe care le aşezau cu grijă în lada de zestre meşteşugită cu migală de un tâmplar. Zestrea lor era hărnicia, de aceea trudeau la lumina opaiţului, mai târ­ziu a lămpii, pentru a-i arăta ursitului că lenea nu are loc în casa lor. Aşa se întâmpla odinioară în lumea satului... După reguli precise, respectate cu tărie, asemenea celor mai de preţ comori, iar noi nu le putem nici abandona, nici uita.

Aşadar, sunteţi aşteptaţi la Muzeul Ţăranului Român, unde veţi regăsi o inedită expoziţie cu vânzare. Veţi putea cumpăra, pe alese, covoare, ştergare, costume populare, icoane, pristolnice, vase din ceramică, fiare de călcat din podul bunicii şi multe altele. Lucruri care au supravieţuit vremurilor, care, fără a avea grai, aduc cu ele poveşti de odinioară.

×
Subiecte în articol: special