x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Instanța a constatat că polițiștii locali din Constanța au comis un abuz grav

Instanța a constatat că polițiștii locali din Constanța au comis un abuz grav

de Diana Scarlat    |    06 Sep 2023   •   06:15
Instanța a constatat că polițiștii locali din Constanța au comis un abuz grav

Anul acesta, la începutul lunii ianuarie, constănțenii erau oripilați, pe bună dreptate, de acțiunea polițiștilor locali care au ridicat mașina unei persoane în scaun cu rotile din parcarea unui magazin, pe motiv că era parcată... pe locurile pentru persoane cu dizabilități.

 

Primăria a intervenit în scandal, transmițând comunicate de presă prin care le lua apărarea polițiștilor locali. Cei care au comis abuzul asupra persoanei cu dizabilități nu doar că nu au cerut scuze, ci chiar au insistat să se apere, pretinzând că mașina nu avea documentele cerute prin lege. Poliția Locală este o instituție aflată în subordinea primarului fiecărei localități, iar Vergil Chițac și-a susținut atunci angajații care au greșit. Instanța de judecată a constatat că femeia a cărei mașină a fost ridicată avea dreptul să parcheze pe locurile speciale.

Polițiștii locali de la Constanța au ridicat mașina femeii în scaun cu rotile din parcarea unui magazin unde nu este domeniu public, ceea ce a stârnit revolta constănțenilor, mai ales pentru că mulți se plâng, de câțiva ani, că nu mai au loc să meargă pe trotuare din cauza miilor de mașini parcate ilegal, pe care nu le vede nimeni. Angajații primarului Vergil Chițac nici măcar nu au aplicat legea în litera ei, pentru că, în primul rând, nu aveau motive reale să facă razii în parcarea magazinului, iar atunci când au văzut că posesoarea autoturismului este realmente cu dizabilități nici măcar nu au încercat să-și repare greșeala.

Mai mult, comunicatele de presă și declarațiile oficiale de după incident au fost date pentru a le lua apărarea polițiștilor locali din subordinea primarului Vergil Chițac. Persoana cu dizabilități a trebuit să plătească apoi 570 de lei pentru a-și recupera mașina, pe lângă întregul disconfort pe care i l-au creat polițiștii locali. 

 

Polițiștii locali nu cunosc legea

 

În primul comunicat de presă transmis de Poliția Locală Constanța se specifica faptul că agentul care a decis să ridice autoturismul a acționat conform legii, pentru că nu a văzut legitimația de persoană cu dizabilități în parbriz, însă legea nici măcar nu prevede așa ceva. Dialogul dintre persoana cu dizabilități și agenții de la Locală e halucinant, totul fiind filmat de familia victimei, în timp ce aceasta încerca să le explice că este dreptul ei să parcheze acolo. 

„Un echipaj format din 2 polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de 4 autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept. În consecință, 2 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 lei, iar pentru 2 autoturisme s-a dispus măsura tehnico-administrativă de ridicare, inclusiv pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art. 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată, care prevede următoarele: «parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv». Menționăm că la autoturism nu s-a prezentat conducătorul auto”, a transmis instituția subordonată primarului Vergil Chițac.

 

Afișarea legitimației ar încălca GDPR

 

Avocatul Adrian Cuculis a explicat, pentru Jurnalul, că femeia cu dizabilități a câștigat procesul împotriva Poliției Locale Constanța, pentru că instanța de la Tribunalul Medgidia a constatat ceea ce legea specifică foarte clar: nu se prevede afișarea legitimației în parbriz, ci doar deținerea unei legitimații care să ateste dizabilitatea, iar în acest caz era mai mult decât evident că posesorul autoturismului, fiind în scaun cu rotile, chiar e persoană cu dizabilități. 

În plus, afișarea unui asemenea document în parbriz încalcă și protecția datelor personale, respectiv GDPR. 

Ulterior, IPJ Constanța a transmis un comunicat prin care a anunțat că agentul Poliției Locale este cercetat penal, în urma plângerii depuse de victimă. „Mașina era marcată cu semne corespunzătoare, chiar dacă nu era afișată în geam legitimația persoanei cu handicap. Deși polițiștii o văzuseră că este în scaun cu rotile, au refuzat să îi predea mașina, ba chiar au acuzat-o că a fost rău intenționată”, a explicat, pentru Jurnalul, avocatul Cuculis. Femeia nu cere alte daune, în afară de plata sumei achitate la ridicarea mașinii și a cheltuielilor de judecată.

 

Spre deosebire de alte procese cu statul, pentru care instituțiile sunt obligate să facă recurs, în acest caz, instituția aflată în directă subordonare față de primarul municipiului Constanța ar putea să se abțină de la a duce mai departe scandalul, după prima decizie a instanței de judecată, iar hotărârea ar deveni definitivă, în favoarea femeii cu dizabilități.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×