x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ahmad Al Zaabi: "Siria a devenit o mare închisoare!"

Ahmad Al Zaabi: "Siria a devenit o mare închisoare!"

de Toma Roman Jr    |    08 Iul 2011   •   14:12

Medicul ozonoterapeut Ahmad Fallah Al Zaabi a fost pana acum cateva luni membru al Partidului Baas, de guvernamant, din Siria. Era si corespondentul agentiei de presa oficiale, Sana, la Bucuresti. Dupa ce regimul presedintelui Bashar Al Assad a comis un masacru in orasul sau natal, Daraa, a trecut de partea opozitiei si a devenit unul dintre organizatorii miscarilor de protest desfasurate la Bucuresti, impotriva regimului de la Damasc.

Reporter: Cam ce procent din comunitatea siriana din Romania doreste schimbarea regimului lui Bashar Al Assad?

Ahmad Fallah Al Zaabi: Cred ca 90% dintre sirienii din Romania vor schimbarea. Restul au interese economice sau politice legate direct de regimul de la Damasc. La manifestatiile noastre nu apar chiar toti fiindca se tem. Exista presiuni mari si aici, din partea ambasadei, sau amenintari la adresa celor ramasi acasa din familiile noastre. In Siria, acum, exista o dictatura a serviciilor de securitate, exista 17 structuri paralele care controleaza populatia. Si daca faci o nunta, trebuie sa iei aprobare de la securitate. Pentru pasaport, pentru angajarea in orice munca, trebuie aprobare de la securitate. Au filtre peste tot. Siria a ajuns o mare inchisoare. Presa araba sau occidentala nu poate intra in Siria, nu se stie exact numarul victimelor.

Rep: Bratul lung al Mukhabarat, serviciul principal de securitate, actioneaza si pe teritoriul romanesc?

A.Z.: Aici actioneaza prin intermediul ambasadei. La manifestatiile noastre trimit oameni care inregistreaza tot, fotografiaza. Vor sa acrediteze ideea ca revolutia care se desfasoara acum acasa e un complot strain, cum a incercat si Ceausescu in 1989 in Romania. De fapt, poporul nu mai suporta, scanteia a fost in orasul Daraa, orasul meu, unde regimul a arestat si torturat 25 de copii si adolescenti din cauza unei inscriptii impotriva lui Bashar aparuta pe un zid. A fost o manifestatie pasnica asupra careia s-a deschis focul. Ambasada de aici ne face tradatori si unelte straine. Exista o lista neagra facuta de ei cu oamenii care participa la manifestarile opozitiei. Fata unui prieten, doctorul Haskin, are patru ani si trebuia sa mearga la bunicii ei din Siria. Fiindca tatal a fost vazut cu noi, fetita nu a luat viza. Ii ameninta pe cei de aici ca nu vor mai vedea Siria, ca rudele lor vor suferi. Apropiatii din tara sunt amenintati.

Rep: Pe dvs personal, care sunteti un opozant vizibil, v-au amenintat?

A.Z.: Da, am primit inclusiv amenintari cu moartea. Prin 'facebook' , o doamna care semneza colonel Hanan Noura El Haliki a zis ca ma impusca. Nu stiu cine e, dar am depus o plangere la politie, la IGP. In mesajul de amenintare spune ca sunt liderul 'Emiratului Salafit', o organizatie extremista religioasa. Imi vine sa rad. Puterea dezinformeaza, incearca sa lanseze zvonuri, sa discrediteze, arunca pe piata tot felul de nebunii. Eu am fost membru al partidului Baas, deci laic.

Rep: Sirienii de pe teritoriul Romaniei au pierdut rude in recentele conflicte?

A.Z.: Multi dintre ei, da. Eu de exemplu, fiind din Daraa, am pierdut mai multi veri. Acolo au intrat cu tancurile in populatie. Alte rude ale mele sunt la inchisoare, nu stim nimic despre ei. Regimul sirian a blocat tara din punct de vedere al informatiilor. La Daraa, o luna si ceva, nu au mers telefoanele. Cand asediaza un oras in primul rand ii taie legaturile cu lumea. De la Daraa am putut comunica doar cu cei care se conectau la telefonia mobila din Iordania, orasul fiind aproape de granita.

Rep: La Daraa, populatia e majoritar sunnita. Se poate spune ca a fost si un conflict religios, tinand cont ca familia Al Assad e alawita?

A.Z.: Nu. La Daraa avem si multi crestini, un cartier in oras si cateva sate imprejur. In Siria e o traditie de toleranta religioasa nu au existat conflicte intre sunniti, siiti, druzi sau crestini. Avem arabi, kurzi, armeni, asirieni, dar niciodata nu a fost un conflict etnic sau religios. Multi alawiti sunt de partea revolutiei. Regimul, ca sa scape, incearca acum sa dea senzatia ca sunt si frictiuni etnice sau religioase, dar ele nu exista.

Rep: Bine, sa spunem ca pica Bashar...El are totusi un regim laic. Exista pericolul instaurarii unei dictaturi islamiste?

A.Z.: Eu ca islamic, va spun ca religia mea este toleranta. Extremistii islamici nu fac decat sa ne murdareasca religia. Partidul Baas, al lui Bashar, e prin constitutie unic conducator al tarii. Ca sa nu cedeze puterea si sa permita pluralism, ei agita pericolul islamist. In opozitie suntem si oameni de stanga si de dreapta si de centru. Noi nu o sa permitem nici un fel de dictatura, islamica sau laica. Vrem un stat de drept, modern, democratic, care sa aiba nivelul secolului 21. Nu putem sa ne intoarcem in timp. Cred ca extremistii islamici sunt adevaratii dusmani ai religiei. Nu vrem un regim ca in Iran, unde e o dictatura extremista religioasa, deviata. Vrem ca toti cetatenii sirieni, fie ei musulmani, crestini, evrei sau atei sa aiba aceleasi drepturi.

Rep: Regimul de la Damasc se afla strict scriptic, in razboi cu Israelul...De ce nu a incercat Bashar, ca si iordanienii sa incheie pace?

A.Z.: El a facut comert cu cauza Palestinei. A avut un discurs de genul, 'noi suntem forta rezistentei', 'luptam pentru Palestina', dar in plan real nu a facut nici un pas pentru cauza Palestinei. El stie ca in cazul unei solutii pentru eliberarea Palestinei, lumea il va lua pe el in vizor, populatia va lucra impotriva dictaturii. Noi, dupa caderea dictaturii, dorim pace cu toata lumea, pe picior de egalitate, sa fim un stat independent, modern si puternic. Acum avem un singur scop, sa cada dictatura asta sangeroasa.

Rep: Pe teritoriul Siriei se afla si foarte multi refugiati irakieni si palestinieni. Care e rolul lor in conflictul civil?

A.Z.: S-a incercat folosirea lor ca masa de manevra de catre Bashar. Ei insa nu s-au amestecat, au fost neutri. S-a incercat provocarea unui conflict intre sirieni si palestinieni, pe pricipiul 'divide et impera'. Jocul acesta nu a reusit.

Rep: Daca Bashar cade intr-o luna, cine il poate inlocui? In Irak, dupa caderea lui Saddam Hussein a inceput o perioada de haos, cu conflicte etnice si religioase... Si in Siria 9% din populatie e kurda...

A.Z.: Eu personal sunt favorabil unui front national, provizoriu, care sa gestioneze tara pana la alegeri democratice. In Siria e altceva decat in Irak. Noi, indiferent de religie sau etnie, ne consideram cetateni sirieni. Sirienii kurzi sunt buni cetateni sirieni, care au suferit mult sub dictatura Al Assad. Ei au dat multi conducatori si oameni politici sirieni, inclusiv un presedinte, ministri. Niciodata kurzii sirieni nu au vrut secesiune. S-au facut provocari impotriva lor de catre regim, 300.000 de kurzi de exemplu, nu au primit acte, practic nu existau oficial.

Rep: Ce ar putea grabi caderea regimului Al Assad?

A.Z.: Nu o interventie militara. De trei luni si jumatate in Siria curge sange in fiecare zi. Trebuie presiuni internationale, ruperea relatiilor diplomatice, ridicarea legitimitatii acestui regim.

×