x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri De vorbă cu generalul Bartolomeu Săvoiu. "Securitatea vindea copii orfani la Paris!"

De vorbă cu generalul Bartolomeu Săvoiu. "Securitatea vindea copii orfani la Paris!"

de Toma Roman Jr    |    23 Sep 2012   •   19:50
De vorbă cu generalul Bartolomeu Săvoiu. "Securitatea vindea copii orfani la Paris!"

Generalul in rezerva Bartolomeu Constatin Savoiu este Marele Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei-1880. A devenit mason in timpul exilului sau parizian. In premiera, ne-a povestit despre cum a infiltrat Securitatea lui Ceausescu lojile masonice din Paris, in anii ’80, si ne-a explicat cine este misteriosul Licio Gelli.

● Jurnalul National: Cum ati ajuns la Paris?
● Bartolomeu Savoiu: In 1970, prin casatorie. Sotia mea, frantuzoaica, lucrase la Ambasada Frantei din Bucuresti. Familia sotiei era influenta, asa ca mi s-a dat drumul relativ repede, dupa ce am fost inclus pe o lista cu persoane care voiau sa-si reintregeasca familia, lista data personal de catre presedintele Pompidou lui Ceausescu.
M-am integrat relativ repede in societatea franceza, in perioada aia numai cine nu voia nu isi gasea un loc de munca. Eu am lucrat in specialitatea mea, ca economist, la mai multe societati mari. Dupa ce am primit cetatenia franceza, m-am inscris in partidul de dreapta UDR, inspirat de generalul De Gaulle. Am intrat si in masonerie, devenisem aproape total un burghez francez. Initial diaspora romaneasca era bine privita, formata din oameni de buna calitate veniti la sfarsitul anilor ’40. Pe la sfarsitul anilor ’70 a inceput sa se strice peisajul, au aparut oameni mai de proasta calitate, unii trimisi special de securitate ca sa strice imaginea diasporei, sa bage zazanie intre oameni.

● Cum ati devenit mason?
● In Franta am absolvit institutul international de comert exterior, echivalentul unui master de azi. M-am imprietenit cu o colega care ma mai invita la petreceri la ea acasa. Prietenul mamei ei era un mason maghiar aflat in exil. Era in 1975. Eu auzisem despre masoni ce spunea propaganda comunista, mai auzisem ceva cu revolutiile de la 1848, asa ca am intrat in vorba cu domnul asta. Am continuat sa ne vedem si sa discutam si m-au cucerit ideile masonice. Dupa un an, in 1976, am fost chestionat de catretrei frati si am devenit la randul meu mason in Marea Loja a Frantei care dateaza din 1726. Am schimbat trei loji diferite, cu oameni de calitate, de la care am avutce sa invat. Eu fiind un om de dreapta, ma enerva cand unii frati de stanga, si sunt multi in Franta, faceau politica in loja. De aia am schimbat trei. Pe mine masoneria m-a reapropiat de romani, aproape ca nu maiaveam legaturi cu comunitatea.

● Cum s-a intamplat asta?
● Prin 1977, eram mason de cateva luni, un frate m-a intrebat daca nu il cunosc pe Marcel Schapira... Credea ca toti romanii se stiu intre ei. Nu il cunosteam, asa ca mi-a mediat o intalnire cu el chiar la restaurantul Marii Loji a Frantei. Asa am intrat in legatura cu masonii romani de la Paris, in perioada aia numai oameni foarte onorabili, aristocrati si elitisti. Asa i-am cunoscut pe Jean Vitianu, fost colaborator al lui Titulescu, sau pe Alfred Cerchez, fost detinut politic, inchis fiindca era mason si unchiul academicianului Razvan Theodorescu, actualmente Suveran-Mare Comandor de Onoare al MLNR 1880. Multi ani am mers si la tinutelelor, in paralel cu ale lojii mele franceze. Dupa aia, am observat ca-si baga Securitatea coada si acolo.

● Cum asa?
● Dupa 1980, paranoia lui Ceausescu s-a intensificat. Devenise obsedat de asociatii secrete. Am aflat ulterior ca Securitatea chiar crease o grupa speciala pentru supravegherea masonilor, atat a celor din tara, care supravietuisera terorii anilor ’50, cat si a celor din exterior. La Paris s-au infiltrat in lojele romanesti figuri dubioase, sosite de curand, inclusiv copii de demnitari comunisti. In jurul Fratelui Schapira aparuse o figura feminina discutabila, pilotata de la Bucuresti, care mai e prezenta si azi in viata publica si un domn C care face azi prin Romania afaceri urat mirositoare. A iesit la iveala ca un Frate, avocatul Dumitriu, vindea copiii nstitutionalizati din Romania francezilor care voiau sa faca adoptii. Securitatea era asa de disperata sa faca rost de valuta ca vindea orfani pe 40-70.000 de franci, sume mari. Pe langa evrei si germani Ceausescu a vandut si copii. Cand a iesit scandalul cu avocatul, mi-am dat seama ca lojile romanesti sunt penetrate si nu le-am mai frecventat.

● Circula o legenda urbana cum ca, inainte de a fi executati la Targoviste, sotii Ceausescuar fi pomenitdespre un anume Marcel, care le-a copt-o. Toti conspirationistii au sarit ca ar fi fostvorba de Marcel Schapira...
● E o aberatie... Fratele Schapira nu avea nici o putere sa coaca ceva la nivelul asta. E la fel de stupida aceasta legenda ca si aia ca NicolaeCeausescu ar fi fost mason in Propaganda Due.

● Stiu ca il cunoasteti pe Licio Gelli, Marele Maestru al P2... Care e povestea cu Gelli si Ceausescu?
● Ceausescu nu avea, in primul rand, nivelul cultural sa fie mason. Intr-adevar, Fratele Nostru Licio Gelli l-a cunoscut, dar voia doar sa faca niste afaceri profitabile cu confectii. Fratele Gelli mi-a povestit ca a ramas uimit de ce nivel avea Elena Ceausescu. La un moment dat, oricarui dictator i se fabrica o aura de mister, iar masoneria este introdusa si ea, fals, in biografia lui. Eu il admir pe Gelli... La 93 de ani este foarte lucid si sfatuieste in continuare politicieni si oameni de afaceri din toata lumea. El avea o firma, Giole, de confectii si primise un contract de la regimul argentinian al lui Juan Peron pentru uniformele armatei. S-a gandit sa le fabrice in Romania, era mai ieftin. Era vorba si de ceva afaceri cu furnituri militare intre Argentina si Romania. Gelli a fost facut doctor honoris causa al Universitatii din Oradea si asta a fost tot... Mi-a spus clar ca nu a avut legaturi masonice cu Ceausescu.

● Pana la urma, ce fel de om e Gelli? E un fel de geniu malefic?
● Nici pomeneala. Intr-adevar, are o biografie spectaculoasa. In tinerete a fost fascist, e conte si a reusit sa adune in P2, loja lui, mai multe personalitati ale politicii mondiale siitaliene. Aveaacolopremieri, ministri, sefi de servicii secrete, chiarregi, a construitloja de la zero. Fiindanticomunist, facuse un plan, "Gladio", care prevedea o lovitura de forta in cazul in care comunistii italieni ajungeau la putere. De plan au aflat serviciile secrete sovietice, a iesit scandal, Gelli a fost arestat. A fost ajutat totusi de americani sa dispara, a stat multi ani inexil. In 2005 au incetat procesele impotriva lui si a putut sa se intoarca in Italia.

● L-ati cunoscut pe Gelli?
● Printr-o contesa italiana, al carei sot fusese membru inconsiliul de administratie al Bancii Ambrosiano, cea cu bancherul asasinat, Calvi, despre care eu cred ca a fost lichidat de mafie. Acum trei ani, doamna aceasta m-a introdus la Gelli, am vizitat Italia si am fost la vila lui.

● Cum a putut Gelli sa fie mason si fascist in acelasi timp? Mussolini a scos lojile in afara legii...
● Da, pare o contradictie, dar el a fost fascist cand era foarte tanar, avea vreo 20 de ani. La 16 ani a fost voluntar de partea lui Franco, in razboiul civil din Spania. Abia dupa razboi a devenit mason.

×