Ficatul este un combinat uriaş de procese indispensabile organismului. Lucrează harnic şi nu trage semnale de alarmă prin dureri. Deși se crede că ficatul gras este cea mai uşoară maladie hepatică, de la această steatoză hepatică apar bolile grave: hepatitele cronice, cirozele, cancerele hepatice. Interviu cu profesor doctor Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie
Florin Condurăţeanu: - De ce poporul minimalizează diagnosticul ficat gras şi dă din mână: „majoritatea are ficat gras, e cea mai uşoară boală de ficat”?
Prof. dr. Alexandru Oproiu: - Eroare. De la ficatul gras, steatoza hepatică, pornesc bolile grele de ficat, hepatite cronice, ciroze, cancerele de ficat. Dar a doua greşeală este că doar 27% sunt descoperiţi cu acest diagnostic şi doar 5% din aceste cazuri se îndreaptă spre acele agravări, hepatite cronice, ciroze, cancer. Ficatul este un organ muncitor, lucrează tot timpul silenţios, nu doare decât în situaţii speciale, de regulă semnalele lui sunt o oboseală nejustificat de mare, o astenie. Ficatul în sine nu are reţea de nervi să doară, inervaţia este în capsula ficatului şi doar o mărire a ficatului importantă duce la dureri, căci este angajată şi capsula cu reţea nervoasă. Când ficatul gras, steatoza hepatică, este diagnosticat devreme, cu tratament bun, maladia poate face pasul înapoi. Diagnosticarea steatozei hepatice se face întâmplător, nu sună alarma durerilor căci nu doare, la controale de rutină se decelează analizele ficatului cu derapaj, la ecografie ficatul gras are o strălucire aparte.
F.C.: - În steatoza hepatică trebuie să se schimbe stilul de viaţă, să se lepede kilogramele în plus? Ce legătură există între ficatul gras şi spaima vremurilor, sindromul metabolic X, poreclit „cvartetul morţii”?
Prof. dr. A. Oproiu: - Sindromul metabolic X se descoperă la cei mai mulţi diagnosticaţi cu steatoză hepatică. Nu mai amintim că ficatul gras alcoolic impune abstinenţa la alcool. În ficatul gras nealcoolic trebuie să se acţioneze asupra componentelor acestui cvartet al morţii, să se acţioneze asupra obezităţii, asupra diabetului, hipertensiunii, prea multelor grăsimi în sânge, colesterol şi mai ales trigliceride. Trebuie să se ajungă la coeficientul corporal de 25-27, să nu se depăşească în talie la bărbaţi 102 centimetri, la femei 88 circumferinţa abdominală. Slăbirea nu trebuie să fie bruscă, să se piardă 500 grame pe săptămână, 2 kilograme lunar. Diabetul trebuie tratat ca să ajungă la maximumul de 110 glicemia. Hipertensiunea se tratează, plafonul normalităţii 13,5 maxima, 8,5 minima. Colesterolul să nu depăşească 200, trigliceridele, sub 150. Să nu se uite mişcarea: minimum 30 minute mers pe jos zilnic sau, acum, mișcarea prin casă.
F. C.: - De ce spuneţi că acele cure de slăbire neştiinţifice, abrupte, cu consumul trunchiat al unor principii alimentare duc la ficatul gras?
Prof. dr. A. Oproiu: - Dacă tu consumi 2.500 de calorii, nu trebuie să mănânci 3.500 de calorii, ele se depun. Trebuie să împuţinezi caloriile, să eviţi grăsimile, dulciurile, făinoasele. Ficatul realizează o mulţime de procese metabolice, fiind la răspântia circulaţiei sângelui din vena portă a abdomenului şi restul organismului. Ficatul este prima gară în drumul tuturor alimentelor, substanţelor, medicamentelor etc. Ficatul prelucrează toate intrările în metaboliţi necesari organismului, ficatul detoxifică, componentele toxice sunt eliminate. La cei cu ficat gras este perturbat şi echilibrul tulpinilor de bacterii. Este o convieţuire între bacteriile bune cu cele rele - asta în starea de normalitate -, dar când unele tulpini sunt prea multe, altele prea puţine se produce dezechilibrul care duce şi el la steatoza hepatică. Bacteriile, microorganismele sunt de 100 de ori mai multe decât celulele organismului, de fapt noi trăim în lumea bacteriilor.
F.C.: - Ce etape parcurge ficatul gras?
Prof. dr. A. Oproiu: - La început, celulele ficatului se umplu cu grăsime şi sunt deranjate în funcţionare, este steatoza hepatică. În etapa a doua apare inflamaţia, steatohepatita. Forma avansată a inflamaţiei este fibroza, întărirea ţesuturilor ficatului, fibrozele care strică funcţionarea deschizând uşa hepatitelor cronice, cirozelor, cancerului hepatic.
Este utilă cura de 4-6 luni cu vitamina E și este contraindicată vitamina A. Trebuie să se apeleze şi la produse de detoxificare, de luptă cu radicalii liberi, cu stresul oxidativ.