x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Dan Constantin: "Economia nu poate porni prin tăierea salariilor"

Dan Constantin: "Economia nu poate porni prin tăierea salariilor"

19 Oct 2010   •   00:00
Dan Constantin: "Economia nu poate porni prin tăierea salariilor"

Redactorul-şef Dan Constantin a discu­tat luni, 31 mai, cu cititorii jurnalul.ro, în cadrul Mişcării de Rezistenţă, despre greva generală provocată de măsurile de austeritate impuse de Guvern. Următoarea întâlnire online va avea loc luni, 7 iunie


maty @ greve Aceste greve sa nu degenereze pentru a nu i se da apa la moara Guvernului vis a vis de securitatea Nationala.Trebuie mers direct la Cotroceni si bagat Marinerul la apa.
Dâmboviţa este prea mică şi omu' scapă, nu ştie să înoate!


oscarel @ portocalii Se poate folosi forta pentru a-i da jos pe portocalii si pe Mariner ?
Doar forţa argumentelor. Există şi procesul electoral dar în acest moment procedura pentru alegeri anticipate nu este declanşată.


ion @ antrebari Daca s-a declrarat criza de ce nu se iau masuri de criza cum ar fi: reducerea ministerelor la cele de baza si bugetele ramase se se utilizeze judicios de asemenea intre ruperea risipei pe masini si dotari de lux la parlament si primarii ca tot an tara se plimba cu ele- daciile sunt foarte bune -si sa ne respectam semenii .
Restructurarea guvernului este anunţată la fiecare început de campanie electorală. Nu s-a făcut nicio restructurare pentru că ministerele şi agenţiile sunt locurile de plasament pentru clientela politică. Boc nici nu mai ştie exact câte agenţii mai există. Videanu a anunţat că disponibilizează 200 de funcţionari în două zile. Au trecut de atunci 15 zile şi ministerul este tot în acelaşi efectiv.


ariciu.fica @ despre msuri de austeritate si greva. Sant afectat de masurile de austeritate.Ma ingrozesc.Totodataq consider ca alta masura ar prelungi situatia pe o perioada mai lunga.Urmaresc fel si fel de pareri ,nu vine nimeni cu propuneri concrete,toate au tenta politica,campanie electorala,de parca tara asta ar fi numai a actualului guvern.Daca-l dam jos ce facem?! Punem altul ,ce face ,de unde face.Facem alegeri anticipate :pe ai cui bani le facem?!Facem greve .EI,si...Avem de unde?! DA.Sant nemultumit,dar din pozitia in care ma aflu nu pot ajuta cu nimic iar alesii nostri se certa ori daca ar avea idei le-ar impune .De trancanela politica ...Oricine vrea stie sa critice.
Sunteţi într-o fundătură de drum. Adică în locul în care se află România acum. Soluţii sunt şi altele decât cele din planul de austeritate al Guvernului. Dar Băsescu şi Boc nu au negociat cu nimeni, nu au acceptat alternative. Nici măcar pe cele propuse de FMI. Aşa că primul pas pentru un dialog normal este, în opinia noastră, o soluţie politică. Alt guvern aduce şi soluţii noi. stefan @ greva greva este degeaba .poporil sa ceara referendim natuonal pentru demitera presedintelui fiindca inainte de alegeri era aceasi eituatie economica ca acum si a mintit poporul sa se sezizeze din oficiu procuratura .cerem REFERENDUM pentru demitera si cindamnarea lui BASESCU ca a dus tara pe mana FMI si a MINTI JOS BASESCU si la puscarie cu el mai ales ca are si dosarele flota si a facut si bisnita cand era pe vapor
Cu cât dădea blugii?


sofia @ greva profesorilor Unde sunt invatatorii si profesorii care au demnitate? Unde se afla cei care modeleaza copii nostri?Daca cadrele didactice actuale nu isi ridica capul nu merita sa fie numiti elita tari.Sa nu uitati dragi invatatori si profesori ca datorita voua si presedintele si premierul tari au invatat sa scrie si sa semneze.
La această oră nu avem informaţii despre numărul participanţilor la grevă. Cert este că în multe şcoli apelul sindicatelor din învăţământ a fost urmat de încetarea lucrului. La fel de cert este că ministrul Funeriu şi conducerea inspectoratelor, prin directorii acestora, fac presiuni puternice pentru a împiedica greva. Referitor la Boc şi la Băsescu, alfabetizarea lor a avut un efect negativ.


andrei @ furt De ce credeti ca nu a facut nimeni greva in ultimii 10 ani, interval in care clasa politica (toate partidele) a politizat sistemul bugetar pana la nivelul femeilor de servici, a trucat licitatii si a devalizat economia prin firmele clientelei politice? Ce faceau liderii sindicali in acest timp?
Din păcate politizarea sistemului instituţiilor statului a adus şi multă incompetenţă şi cheltuieli uriaşe care acum trebuie tăiate. Liderii sindicali au făcut de multe ori parte din acest joc, au făcut blat, cum se spune, cu puterea. Aşa încât dialogul social este nereal, fără audienţă în rândul salariaţilor care sunt terorizaţi de clientela politică, ameninţaţi că îşi vor pierde posturile. Mulţi lideri sindicali sunt în posturi "călduţe", şi-au plasat neamurile în sistemul bugetar şi fac afaceri la greu cu statul.


gica tristu' @ tradare nationala Noi suntem cu un picior in groapa si indivizii din parlament se joaca de-a puterea si opozitia in loc sa caute solutii, sa ajunga la un consens pt interesul national. Toti liderii partidelor politice ar trebui arestati si executati pt tradarea interesului national! Asta pt ca toti au fost la putere in ultimii ani si toti sunt partasi pt situatia in care am ajuns. Si acum in loc de solutii ne vand populism si fanfaronada! Ce spuneti, are sens sa deschidem o petitie on-line pt acuzarea clasei politice de tradare nationala?
Supărarea dvs. este foarte radicală. Pedeapsa cu moartea s-a abolit doar formal pentru că mulţi oameni, prin măsurile de austeritate sunt condamnaţi la moarte. Dacă arestăm clasa politică din ultimii 20 de ani nu vor câştiga decât avocaţii, inculpaţii nimic iar supărarea dvs. ar fi şi mai mare.


Omicron @ guvernul patronilor Pana acum, greul crizei l-au suportat salariatii din sectorul privat. Acum a venit randul salariatilor din sectorul public. Era mai bine sa fie mai din timp si mai cu masura. Dar patronilor cand le vine randul? Urmatoarele date sunt preluate de pe site-ul Ministerului de Finante: - Veniturile fiscale din impozit pe venituri si salarii: ian. 2009 = 1.771,4 mil. lei; ian. 2010 = 1.629,2 mil. lei. - Veniturile fiscale din impozit pe profit: ian. 2009 = 1.206,1 mil. lei; ian. 2010 = 1.402,4 mil. lei. Asadar in timp ce salariile scad, profitul patronilor creste. Faptul ca profitul multor patroni a scazut ne arata magnitudinea profitului realizat de patronii protejati de guvern. Aceste masuri de austeritate nu ne vor scoate din criza. Pretentiile guvernului cum ca achizitiile publice vor reporni economia sunt ridicole. Banii publici vor fi risipiti din nou in sectoare neproductive, in investitii exagerat de scumpe, de utilitate publica indoielnica si oricum nenecesare acum. Politicienii si patronii guvernului vor fi singurii beneficiari ai banilor publici. Nimic nou, s-a mai intamplat. Dar este o mare nesimtire ca acest jaf (traditional) este programat de acest guvern a avea loc acum, pe timp de criza. Si este o mare ticalosie ca guvernul nu taie un leu din sumele destinate jafului (banii pentru achizitii publice), ci sacrifica milioane de oameni pentru ca acest jaf sa continue netulburat.
Jaful de culoare portocalie este şi mai crâncen, şi mai la vedere în condiţiile subţierii investiţiilor. Mai scăpau bani şi către firmele "necolorate". Acum, pe foame, vor rămâne în porţie doar cei mai fideli. Economia nu poate porni prin tăierea salariilor. O vorbă evreiască zice că nu te îmbogăţeşti din economii, ci din afaceri. Tăierea salariilor şi a pensiilor este făcută doar pentru a menţine la putere acest guvern câteva luni. Apoi va veni falimentul instituţiilor statului când salariul şi pensia nu vor mai avea niveluri stabilite ci se vor da când se poate şi cât se poate.


polifem @ 20.000 de grevisti in tara asta e posibil ca in cazul unor anticipate sa iasa tot basel si sa-l puna tot pe boc prim M MISTO.
Da, ca să scape ei de noi, trebuie să mai câştige de câteva ori. Vom fi tot mai puţini, în final vor rămâne să meargă la urne doar Boc şi Băse.Atunci va fi marea finală!


florea @ uimire toata lumea cere anticipate si referendumuri? opozitia tipa in stanga si in dreapta acest lucru? dar uita ca pentru asa ceva ai nevoie de bani, de multi bani. au uitat ca este criza? banii astia de unde ii scot? de la FMI?
Alegerile au costat mult mai puţin decât paguba pe care a produs-o regimul Băsescu. Dacă o mică parte din şpaga de partid şi de stat ar fi alocată pentru alegeri, am putea să le facem din două în două săptămâni. Şi fără FMI!


balerina @ dragostea mea... cum s-a putut ca premierul bulgariei sa le ceara alesilor sa mearga cu metroul pentru a reduce cheltuielile bugetare si sa mai dea afara din secretare, soferi, soncilieri si alti trepadusi din alaiul unui demnitar, iar noi ii calarim tot pe pensionari, pe amarati? apropo de metrou. nu mai departe de duminica seara l-am vazut pe geoana care nu o poate duce la opera pe dragostea lui decat cu girofar si cu spp-ul. bineinteles, orasul era gol. dar de ce sa nu afle amarastenii ca vine la opera un bastan.
La Sofia se poate din două motive. Unu, Parlamentul este foarte aproape de hotelul parlamentarilor. Şi doi, au doar o linie de metrou, scurtă. Şeful Senatului, chiar dacă şi-ar dori-o, nu are voie să se deplaseze fără escortă, potrivit regulilor SPP. Nu ştim sigur dacă şi-ar dori-o. Ştirea bună e că merge la Operă. Fostul său adversar preferă Cireşica. Tot cu SPP-ul după el şi înainte. De regulă fără consoartă. Golden Blity s-a demolat, că era mai aproape!


dezgust @ adevar a sosit momentul scadentei... oare cat la suta din criza asta in care am ajuns se datoreaza crizei financiare mondiale si cat guvernarii dezastruoase din ultimii ani? tare mi-e teama ca aceasta criza economica nu a facut decat sa scoata mizeria de sub pres...
Mizeria nu a încăput la noi toată sub preş. Doar că acum am vândut preţul la FMI şi am rămas cu rogojina. Criza mondială nu e chiar mondială ci a lovit acolo unde au fost fraudele cele mai mari. Vezi ce s-a întâmplat în America. Guvernele au ştiut în fiecare moment pe câţi bani stau, aşa că este o perioadă bună să anunţe vestea rea. Banii s-au terminat şi nu mai avem timp să-i căutăm pe hoţi. Începem o viaţă nouă cu săraci mai mulţi şi cu garnituri noi de hoţi. Echipele sunt pregătite să intre în scenă.


alex @ greva, si ce daca? credeti ca aceste proteste vor avea vreun rezultat? cum va linisti guvernul hoardele infometate? eu unul nu vad iesire din situatia asta. poate doar ca grevele sa se stinga de la sine. romanii nu prea sunt vestiti pentru consecventa
Protestatarii vor fi duşi la fast-food. E o promoţie nouă acum, cârnatul de criză: chifla mai mică, cârnatul mai subţire. Cu gura plină nu poţi să fluieri.

vorbe goale @ boc l-am auzit pe boc spunand ca masurile de austeritate au termen de valabilitate. un fel de suntem saraci pana la la 31 decembrie... cum vi se pare afirmatia asta, tinand cont si de alte multe declaratii facute de domnia sa, declaratii care s-au dovedit ulterior niste aberatii? pe ce se bazeaza domnul boc de aceasta data? ce-i garanteaza lui ca dupa 31 decembrie o sa fie bine? mos craciun?
La 31 decembrie guvernul Boc va fi oale şi ulcele. Aşa că "piticul" poate să scoată panglici pe nas cât mai are timp. Aşa că ţine scena ocupată şi varsă bancuri tâmpite pe care nu le mai crede nimeni. Nici chiar el!

×