x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Fundaţia Dan Voiculescu, furnizor de studenţi la universităţi străine de renume

Fundaţia Dan Voiculescu, furnizor de studenţi la universităţi străine de renume

de Eliza Popa    |    07 Noi 2014   •   07:59
Fundaţia Dan Voiculescu, furnizor de studenţi la universităţi străine de renume
Trisi Cristea, directorul Fundatiei, despre pregătirea oferită tinerilor de către profesorii coordonatori

Trisi Cristea este directorul Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, organizaţie înfiinţată în anul 1990, cu scopul descoperirii, sprijinirii şi promovării tinerelor talente din România, indiferent de domeniul în care acestea activează. De-a lungul anilor, mulţi copii care aveau să demonstreze întregii Românii cât de valorosi sunt, au beneficiat de sprijinul Fundaţiei, printre ei numărându-se şi Ionuţ Budişteanu, Matei Bucur Mihăescu, Mircea Gogoncea sau Mircea Dumitrescu. Fie că este vorba de muzică sau informatică, limbi străine sau belle arte, această instituţie fondată de Dan Voiculescu şi condusă de Trisi Cristea, îşi propune să le ofere generaţiilor următoare educaţie de înaltă clasă, de a-i sprijini pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele, pentru a deveni performanţi.

Care sunt domeniile de activitate ale Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României?

Principalul proiect al FDVDR este Clubul de Excelenţă Dan Voiculescu, în cadrul căruia se desfăşoară cursuri departajate pe patru departamente: departamentul de arte (pictură şi istoria artei, tehnici creative, fotografie, educaţie muzicală, artă teatrală, arta quilling şi modelaj ceramică), dezvoltare personală şi educaţie vocaţională (dezvoltare personală pentru preadolescenţi şi adolescenţi şi consiliere vocaţională, scriere creativă, comunicare şi arta dezbaterii), departamentul de limbi străine (limba engleză – pregătirea pentru obţinerea certificatelor de competenţă lingvistică Cambridge şi Michigan, limba germană) şi departamentul de ştiinţe şi tehnică (informatică, cursuri National Geographic Learning). Cursurile au loc la sediul Fundatiei Dan Voiculescu, pe strada Rafiei nr. 1.

Cum a pornit acest proiect?

Profesorul Dan Voiculescu a povestit la un moment dat că reuşita sa în viaţă a fost motivată de perseverenţa cu care s-a ţinut de învăţătură, înţelegând că aceasta era singură modalitate de a evolua, de a pleca din Bariera Vergului şi a-şi croi un drum mai bun în viaţă. A ajuns apoi, la rândul lui, cadru universitar, a conferenţiat ani de zile pentru studenţi, fiind foarte legat sufleteşte de această meserie. şi-dorit, prin urmare, să pună la dispoziţia copiilor cu talente speciale o platformă de dezvoltare care să-i sprijine, şi să-I ajute în mod real să-şi dezvolte aceste aptitudini. Preocuparea sa pentru excelenţă a dat roade - 5000 de copiii ne-au trecut pragul în 20 de ani, rezultatele sunt vizibile. Când sunt 30 de copii într-o clasă, e dificil să te ocupi de dezvoltarea fiecăruia personal, mai ales când ai de-a face cu elevi supradotaţi. La Fundaţia Dan Voiculescu sunt doar astfel de copii, care comunică excelent între ei, iar de talentele lor se ocupă cadre profesorale specializate. Am primit multe gânduri bune şi reacţii pozitive, recunoaşteri, de -a lungul timpului, de la părinţi şi copii - pentru noi, aceasta este cea mai mare satisfacţie.

Cum sunt concret ajutaţi copiii să evolueze?

Aici, la Clubul de Excelenta, copiii intalnesc multi altii asemeni lor: cu acelasi hobby, acelasi nivel de interes. Reusesc usor sa se imprieteneasca si sa faca schimb de informatii, petrec uneori si timpul liber impreuna.Venim în întâmpinarea lor cu o diversitate de cursuri, în diferite domenii, precum cele enumerate mai sus, cursuri susţinute de cadre didactice excepţionale, care prin utilizarea unor metode de predare eficiente, individualizate, moderne şi atractive, conduc la creşterea nivelului de cunoştinţe şi la atingerea performanţei, la o dezvoltare adaptata nivelului lor de interes si a tipului de inteligenta. Toate cursurile sunt construite pentru a completa programa şcolara, cursuri care cuprind informatii si cunostiinte sinergice cu vremurile moderne,cu spiritul lor plin de curiozitate si deschidere catre nou.

Cum este orarul? Cursurile sunt accesibile şi copiilor care învaţă după-amiaza la şcoală?

Cursurile au loc atât în timpul săptămânii, cât şi în weekend. Programul acestora este stabilit de fiecare profesor in colaborare cu copiii,în funcţie de programul şcolar al acestora.

Care sunt testele prin care sunt declaraţi admişi copiii la cursurile FDVDR?

Testele diferă în funcţie de domeniul ales. Sunt probe care le testeaza nivelul cunostiintelor, dar si al abilitatilor. Admiterea la cursurile de limbi străine şi informatică presupune susţinerea unor teste scrise, în timp ce admiterea la cursurile din domeniul artistic constă în susţinerea unor probe practice de aptitudini (muzicale, artistice, actoriceşti). Pe lângă rezultatele obţinute la teste, un rol important îl au şi rezultatele şcolare şi extraşcolare pe care copiii le-au obţinut de-a lungul timpului.

Câţi copii se înscriau în primii ani la cursurile Fundaţiei şi câţi sunt înscrişi în 2014?

Încă de la început ne-am bucurat de un număr foarte mare de copii înscrişi. Într-adevăr, pot spune că a avut loc o creştere în ceea ce priveşte nivelul de educatie si inteligenta al copiilor înscrişi. De la an la an aplică copii mult mai bine pregătiţi, cu rezultate din ce în ce mai bune, copii extrem de talentaţi. În total, din 2007, peste 2.000 de copii au beneficiat de programul de cursuri gratuite.

Anul acesta insa s-au inscris mai mult ca in anii precedenti cu aproape 50% fapt ce ne-a determinat sa cautam solutii pentru a beneficia cat mai multi dintre ei de programele noastre.Avem astfel in acest an peste 400 de cursanti. As adauga ca sunt copii intre 10 si 18 ani si ca toate participarea la cursuri este gratuita.

Care sunt concret semnele că aceşti copii sunt performanţi?

Raspunsul poate fi doar unul singur: rezultatele pe care le obtin in primul rand la scoala si evident la concursurile de specialitate, nationale si internationale. Avem copii care s-au pregatit exclusiv in cadrul Clubului de Excelenta si au obtinut rezultate notabile acolo unde s-au prezentat.Avem tineri care acum sunt studenti la universitati de renume din tara sau din strainatate si care s-au pregatit pentru examenele dificile pe care urmau sa le sustina doar cu profesorii coordonatori ai fundatiei.Iar rezulatele au fost pe masura,adica foarte bune.

Care sunt copiii cu care vă mândriţi?

Sunt foarte mulţi copii cu care ne mândrim.Si nu e vorba doar de rezultatele pe care ei le-au obtinut,de nivelul lor de performanta.Este vorba si despre personalitatea lor.Sunt copii minunati,cu o tenacitate si putere de munca extraordinare.Cu un echilibru psihic deosebit, copii care au devenit modele, exemple de urmat pentru generatia lor. Voi da câteva exemple concrete: Ionuţ Budişteanu(informatician, inventator roman,a fost votat ca unul dintre cei mai influenti tineri la nivel mondial), Mircea Gogoncea (chitarist-masterand la London School of Music), Matei Bucur-Mihăescu (pianist, compozitor, dirijor), Emma Elena Mihai (studentă la Southampton Solent University - BA Hons Architectural Technology, UK), Daniel Posdărăscu (olimpic international la informatică,a obtinut bursa de studiu la 3 dintre cele mai importante universitati de profil la nivel mondial), Bianca Lixandru (câştigătoare a zeci de premii naţionale şi internaţionale în domeniul musical - Cerbul de Aur,Mamaia Copiilor etc).

Lor li se alătură un număr impresionant de alţi tineri talentaţi, cu performanţe extraordinare, cu care România se mandreste si care ne dau cele mai bune argumente pentru a continua ce am inceput acum peste 20 de ani.

Cât de mult v-a ajutat formaţia dumneavoastră de psiholog în comunicarea cu aceşti copii extraordinari?


Persoanele cu abilitati foarte inalte sunt persoane cu insusiri deosebite, copiii acestia pot avea o tendinta de izolare pentru ca nu sunt recunoscuti pozitiv de catre cei din jur:colegii se tem de competentele lor iar profesorii ii pot considera incomozi pentru ca pun mereu probleme si perspective noi, pentru ca pun multe intrebari pana sa isi asume un raspuns. Ei dezvolta abilitati inalte si capacitatea de a rezolva problemele mult mai bine in clipa in care sunt stransi impreuna,cand pot colabora cu unii asemeni lor.cand sunt intelesi si incurajati.Multi dintre ei sunt modesti, fiecare are un ritm si un mod de invatare propriu.

Intelegand aceste trasaturi si nevoi am reusit,impreuna cu echipa FDVDR,sa creem un mediu favorabil pentru dezvoltarea acestora,sa devenim o resursa de educatie la toate nivelurile,un mediu care sa ii incurajeze sa isi implineasca visurile, sa “spargem” impreuna portile cunoasterii.

Vorbiţi-ne, vă rugăm despre Liga Profesorilor Excepţionali. Va avea loc o nouă premieră în acest an?

Scoala iti poate schimba nu numai aspiratiile si visele, ci si felul in care privesti lumea si te implici in societate. Rolul esential in acest proces o are dascalul care in mod constient formeaza si cizeleaza personalitati Fundatia “Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei” si-a propus ca alaturi de o serie de parteneri sa incurajeze munca acestuia si sa schimbe perceptia asupra rolului acestuia in societate si in educatia copiilor nostri.Si-a propus ca sa redea demnitatatea acestei nobile meserii de educator.De aceea am initiat aceasta campanie care si-a dorit sa reprezinte un factor de constientizare la nivelul intregii societati si anume acela ca profesorul reprezinta un mentor pentru tanara generatie,genereaza modele de comportament individual si de grup si ca acesta trebuie sa fie sustinut,incurajat de noi toti pentru a reusi sa isi desavarseasca menirea.
“Liga Profesorilor Exceptionali”este un concurs iar castigatorii primei editii au fost cei mai reprezentativi dintre cei care si-au depus candidaturile.
Aceasta liga selecta include pe acei profesori care s-au remarcat de-a lungul carierei prin:

folosirea unor metode de predare ce au avut rezultate notabile,sunt implicati activ în viaţa comunităţii,au realizări în afara curriculei şcolare,meritele lor sunt recunoscute de către elevi, părinţi sau colegi deopotriva.

Am intalnit si premiat oameni minunati.Este vorba de premii de excelenta acordate pe parcursul anului educational,precum si de o serie de materiale educationale,laptopuri,enciclopedii etc.

Succesul pe care l-am avut la prima editie: numarul impresionat de profesori inscrisi si fead backul primit de la acestia, ne-a provocat sa continuam ,asa ca in mod cert vom initia la inceputul anului o noua editie.

Ce alte activităţi mai desfăşuraţi şi care sunt proiectele pentru viitorul imediat?

Avem în derulare multe proiecte, printre care:
Concursul naţional de tinere talente Allegria adresat copiilor şi tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani; Fie că vorbim despre muzică, dans, teatru, pictură sau despre alt talent, încă de la prima ediţie, Concursul naţional de tinere talente Allegria a reprezentat pentru copii şi tineri o şansă de a se face remarcaţi, de a-şi testa propriile aptitudini, dar şi de a-şi face noi prieteni.

Olimpiadele preşcolarilor - un concurs naţional unic, adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani, care oferă posibilitatea obiectivă de evaluare a nivelului de dezvoltare educaţională şi emoţională. In cadrul concursului copiii sunt antrenaţi în exerciţii de logică, creativitate şi atenţie, special concepute în scopul dezvoltării aptitudinilor lor. În urma partricipării la o ediţie a concursului, participanţii au revenit, observându-se o evoluţie cu fiecare ediţie.

Olimpiada Interdisciplinară Aristotel - este o competiţie de cultură generală, logică, matematică şi creativitate, adresată elevilor înscrişi în clasele I- VIII. Concursul are loc în cadrul unităţii şcolare de care aparţin participanţii.Cei mai buni 40 de elevi care obţin punctaj maxim la probele din concurs sunt răsplătiţi cu tabere la mare oferite de Centrul de proiecte educaţionale şi sportive din cadrul Primariei Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Dezbate România – concurs de dezbateri pentru studenţi. Organizat sub forma unui concurs, Dezbate România încurajează gândirea critică, capacitatea de argumentare şi prezentare în rândul studenţilor. Prin intermediul acestui concurs, Fundaţia Dan Voiculescu crează un cadru în care vocile tinere îşi pot exprima inteligenţa, creativitatea şi viziunea.

Premii: 1.000 de euro, materiale educaţionale, vouchere de reducere pentru www.cartiengleza.ro, examene gratuite pentru Certificatul lingvistic Mitchigan.

Disney English - Concurs dedicat grădiniţelor din Bucureşti. Cele mai bune 10 grădiniţe, care se înscriu pe siteul fundaţiei vor fi premiate cu un material de studiu al limbii engleze care se bazează pe metoda modernă şi inovativă a colecţiei Disney English oferită în România de Editura Litera,precum si de lectii demonstrative.

Un mod inovativ de familiarizare cu limba engleză, pentru cei mici, Disney English.

Cel mai bun student - Concursul Cel mai bun student, a scos în faţă tineri pentru care şcoala este o rampă de lansare în viaţă. Concursul este adresat studenţilor în an terminal şi absolvenţilor de facultate. Marele premiu al concursului constă într-o bursă în valoare de 9.800 euro la programul de Master in Marketing, Advertising and PR oferit de Universitatea Sheffield, împreună cu SNSPA Bucureşti – Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice. Fischer International a oferit două premii suplimentare, constând în laptopuri, datorită nivelului foarte bun al participanţilor.
Cycling in the City- Aflat la a doua ediţie în România, acest concurs oferă elevilor posibilitatea de a-şi dezvolta abilităţile de scriere în limba engleză, furnizând un context real în care îşi pot exprima în mod creativ ideile despre o problemă de interes global, în cazul acesta, alternativele pentru transport şi deplasare în marile oraşe ale lumii. Pentru profesori, care în permanenţă se lovesc de dificultatea de a face cât mai placută deprinderea şi dezvoltarea acestor abilităţi, concursul este un instrument de predare foarte util, care aduce o notă de diversitate în cadrul cursurilor. Cycling in the city este un concurs organizat la nivel internaţional, Fundaţia Dan Voiculescu s-a alăturat acestui proiect anul trecut..Marele premiu - o tabara de doi saptamani in Marea Britanie

O biblioteca pentru fiecare - şcolile se vor înscrie într-un concurs dedicat lor iar cele mai bune trei şcoli vor fi dotate cu o bibliotecă completă. Bibliotecile vor fi organizate cu sprijinul Editurii Litera. Vor câştiga şcolile cu cele mai bune rezultate la învăţătura şi care au un număr considerabil de elevi. 
 

×