x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sorin Oprescu: Se poate!

Sorin Oprescu: Se poate!

de Iulia Barbu    |    Gabriela Antoniu    |    25 Apr 2012   •   14:49
Sorin Oprescu: Se poate!

● Jurnalul National: Dupa patru ani de sefia Municipalitatii, care e cea mai buna realizare si care e cel mai mare regret?

Sorin Oprescu: Cea mai buna realizare este aceea ca am constiinta impacata ca am avut grija de semenii mei din Bucuresti. Eu stiu ca dupa anii acestia de politicianisme suna usor ciudat. Dar vreau sa intelegeti ca toata viata mea am avut de-a face cu oameni bolnavi, care au avut nevoie de mine, iar pe ceilalti, care sunt in stare de aparenta sanatate, asa se spune corect, i-am vazut ca se uita la mine, ca imi zambesc si am simtit ca au incredere in mine. Asta mi-a dat putere sa continuu si sa nu gresesc foarte mult. Regret ca lucrarile nu au mers mai repede. Pe cuvant ca se puteau face mai repede. Vorbeam acum despre ele ca sunt gata. La un moment dat, la sfarsitul lui 2009, ajunsese cuvant de ordine – "nu se voteaza nimic din ceea ce propune Oprescu". Atunci existau bugetate lucrari carora sa le dau drumul. Unora le-am dat drumul, dar se misca greu. D-aia m-am ocupat sa termin tot ceea ce era inceput deja in Bucuresti. Au spus ca sunt proiectele lor. Dar uita un lucru: viata merge inainte cu sau fara Videanu, Basescu sau Oprescu. Ideea e ca nu ii mai pacaleste nimeni pe oamenii astia cu promisiuni.

● De cate ori ati incercat sa treceti inelul median prin Consiliu?

Numai eu l-am anuntat de sase ori. Am facut dezbaterea publica, sunt toti de acord. I-am schimbat si numele. De unde toti radeau de autostrada suspendata, au aflat intre timp ca e nevoie de inelul acesta, care rezolva foarte multe in Bucuresti. Au mai intervenit si unii exponenti ai societatii civile, care au incercat sa imi faca ordine in Bucuresti, facandu-mi procese la Cluj. Mi-e greu sa inteleg de ce ceea ce e binecuvantat de un grup mare de specialisti e respins si nu se voteaza din cauza ca nu e aprobat la partid. Asta e o nebunie. Nu poti sa pui un pom, o piatra decat daca ai aprobare de la partid. Eu am aranjat pentru atunci cand o sa trec dincolo sa fie un sicriu cu doua gauri, sa mi se vada palmele, sa afle toti ca nu duc nimic cu mine.

● Aveti iarasi un buget dezechilibrat, ce veti face?

Nu o sa semnez pentru nebuniile lor. Sa dau 50 de mii de lei la un teatru ca sa joace nevasta-sa pe Regina Elisabeta si sa aiba scaun de mahon? Asta sunt aberatii, nebunii. Toata lumea reprezinta un mic interes in Consiliu. Putini sunt cei care gandesc prin ochiul cetateanului, cetateanul care se loveste de toate problemele orasului. Majoritatea sunt pe hotararea de partid. In ultimele opt luni au vrut sa se afirme la partid pentru ca vin si alegerile, o logica stramba. D-aia arunca si cu mizerii.

● Cred ca sunteti singurul primar care a fost in Bucuresti in plina ninsoare. Cum a fost codul portocaliu in Capitala?

Sunt multumit pentru ca orasul a fost functional si s-a circulat. Da, in conditii de iarna, in conditii in care se afla si marile capitale ale lumii atunci cand cade aceeasi cantitate de zapada.

● Cum stam cu gropile?

Au aparut gropi pe strazile care nu erau facute de sase-sapte ani. Le-am umplut. Ce, trebuia sa ma plang ca o baba? In acest moment mai am cateva zeci de gropi. Nu am ajuns la ele inca, numai de trei saptamani functioneaza statiile de asfalt. Nu puteam sa pun astfalt la minus 4, 5 grade Celsius. Cand am intrat in mandat, in 2008, strazile costau de trei ori mai mult. Orice control a trecut peste noi a spus da, e in regula. Deci, nu am cheltuit bani ca nebunul, nu am pus floricele. Dar trebuie facute multe lucruri, pentru ca omul vede ca se poate, ca sa nu mai vina cu prafu’ pe pantofi acasa, ca sunt zone care arata civilizat, ca-n orice capitala europeana.

● Vreti, nu vreti, sunteti in istoria Bucurestiului ca primar. Basescu – caini vagabonzi, Videanu – borduri, Lis – Oana Lis. Oprescu? Cum isi vor aminti de Oprescu?

Ca primarul care a demonstrat ca se poate. Dupa o pleiada de primari care au dat cu "bla, bla", a venit unul care a procedat la fel ca in meseria sa. In meseria mea, am dovezi, am 7.500 de oameni care mi-au trecut prin mana, si traiesc, sunt in picioare. Asta am incercat sa fac si ca primar. Nu mi-am legat numele de Basarab, de stadion, de cele 19 spitale renovate si modernizate cu aparatura medicala performanta sau de cele 90 de scoli reabilitate. Dar ele exista, sunt de acum la dispozitia bucurestenilor, si asta ma face sa am o inima uite atat de mare. Eu vreau ca oamenii astia sa traiasca aici, nu doar sa locuiasca.

● Daca nu se va schimba situatia la vara, in Consiliu, ce veti face?

O sa imi port curcea in continuare. O sa ma lupt cu ei. La inceput, o sa ma umple toti de scuipati, si cand am terminat, o sa ma duc acasa si o sa imi curat hainele. Nu imi lipsesc bani, nu i-am aruncat pe nebunii. Nu m-a gasit nimeni ca sunt in ipostaza sa imi lipseasca ceva.

● V-au cautat? Au incercat sa va gaseasca ceva?

De trei ori la ANI. Si tot de trei ori acestia mi-au spus: la revedere, domnule Oprescu, esti liber! Le-am cerut si certificat. In fiecare an a venit Curtea de Conturi. M-a bufnit si rasul. Toti cereau documente din perioada lui Videanu. Dar i-am intrebat, documente din perioada lui Basescu nu vreti? Nu, nu ne intereseaza. Dupa aceea s-a schimbat, a inceput sa se polarizeze controlul. Dar pe mine nu m-au iertat, an de an au venit. Da, sigur, au fost greseli – 10 lei in plus recuperati, 100 de lei dati la constructor recuperati. Nimeni nu e perfect, dar nu mi-a lipsit nimic din ce este in parohia mea. Eu nu am nevoie sa ma transforme in inger pe dric. Eu la 60 de ani nu am decat onorabilitatea, nu mi-o distrug.

● PDL v-a facut curte vreodata?

Niciodata! Au venit emisari care imi aratau sacul plin cu murdarii. Orice pot sa spuna, dar pe Oprescu nu il santajeaza nimeni.

● Credeti ca sustinerea de catre USL va va stirbi aura aceasta de indepedent?

De ce sa o stirbeasca? Au venit frumos si au spus ca au idei. Le-am spus care sunt planurile mele si ce vreau sa fac in Bucuresti. Nu trebuie sa te cramponezi. L-a sfarsit mi-au spus ca o sa ma sustina. Trebuia sa fac pe mazeta? O nu, lasati... Ii cunosc, si pe Ponta, si pe Antonescu, de un car de ani, stiu de ce sunt capabili, au potential in ei si vor sa o faca. Da, eu vreau ca in Bucuresti sa vina omul la doua noaptea cu un tramvai usor, sa gaseasca un sofer linistit, care sa le puna muzica buna, nu manele. Strainii care au venit in Bucuresti, oameni de marca, mi-au spus ca e curat. Mi-au spus ca e mai curat ca Parisul. Ce comparatie! O sa ii omor cu comandamentele de curatenie, o sa stau pe ei. Am un antrenament… Le-am schimbat viata directorilor din PMB, merg noaptea si verific.

● Care va fi primul proiect pe care il veti incepe intr-un nou mandat?

Toate pe care le-am inceput sa le duc la sfarsit, pentru ca ele sunt la jumatate. Va spuneam ca sunt nemultumit ca nu le-am terminat si pe acelea. Ce sa va spun, ca de trei ani nu am putut sa fac un adapost de caini, ca nu m-au lasat ei?! Ca pe unde am mers mi-au pus bete-n roate?! O sa il fac din pomana, si tot il fac.

● O sa va intreb de RADET. Guvernul a sters datoria CFR de 1 miliard de lei. La RADET de ce nu s-a intamplat asta?

Nu vrea sa le stearga. Atentie! Nu vorbesc despre datorie, sunt primul primar care mi-am platit datroia. Si nu e a mea, e a anilor 1995. Mai am de platit 200 de milioane RON.

● Nu ati vorbit cu premierul Ungureanu?

In afara de faptul ca i-am scris, l-am lasat in pace. Dar cand am vazut chestia asta cu CFR-ul, ca sterge 400 de milioane de euro... Eu nu am cerut stergearea datoriilor, eu am cerut doar stergerea penalitatilor aberante. Eu platesc pentru cat se consuma. 170 de lei a platit cetateanul, restul, pana la 324 de lei, plateste Primaria Capitalei. Contractul este stramb si nedrept, facut in 2001. Care spune ca plata se face la 30 de zile. Nu pot plati la 30 de zile, pentru ca am 8.500 de blocuri in Bucuresti si platesc la 45 de zile, adica atunci cand se aduna banii. Asa se aduna penalitatile, de la 30 de zile la 45 de zile, este un never ending story. Sigur ca o sa vorbesc la Guvern! Guvernul nu a dat niciodata bani, nici macar atunci cand trebuia. Doresc sa transform RADET-ul, sa fac concesiune de servicii, sa bat in cui gigacaloria pentru patru-cinci ani, sa stie omul exact cat are de platit. Nu sa iti bati joc de ei si sa ii sperii ca o sa fie frig. Am incercat sa fac o diferenta intre cei care au salarii de 30 de milioane si sa ii pun sa plateasca gigacaloria la pretul ei, pentru ca pot sa o plateasca. Nu s-a putut! Am cerut la Finante… cu pichamarul mi-am luat-o.

● Cum va asteptati sa fie campania electorala?

Murdarii si galeti de rahat turnate in cap, asta o sa fie. Insa eu o sa-mi vad de treburile mele si de cele ale bucurestenilor. Mi-au trebuit ani in sir de invatat si de lupta cu mine insumi pentru a decela de ce are nevoie orasul asta. Si am facut proba ca pot. Ce va dori electoratul sa fie aia va fi. Din acel moment, orice candidat in aceasta cursa tace, pentru ca a vorbit electoratul, si electoratul are intotdeauna dreptate.

×
Subiecte în articol: interviu