x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ion Cristoiu riscă să rămână fără casă

Ion Cristoiu riscă să rămână fără casă

de Gabriela Antoniu    |    15 Feb 2008   •   00:00
Ion Cristoiu riscă să rămână fără casă

EXECUTARE SILITÅ ● Trebuie să-i plătească 30.000 ron lui Christian Mititelu
Reputatul analist politic şi scriitor Ion Cristoiu ar putea rămâne fără casă. El a primit ieri o notificare prin care i se dă termen zece zile pentru a plăti aproape 300 de milioane de lei daune morale preşedintelui Alianţei Civice (AC), Christian Mititelu, sau i se va lua casa. Prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, Ion Cristoiu devine jurnalistul care în urma unor procese a plătit cel mai mult pentru ceea ce a scris.


EXECUTARE SILITÅ ● Trebuie să-i plătească 30.000 ron lui Christian Mititelu
Reputatul analist politic şi scriitor Ion Cristoiu ar putea rămâne fără casă. El a primit ieri o notificare prin care i se dă termen zece zile pentru a plăti aproape 300 de milioane de lei daune morale preşedintelui Alianţei Civice (AC), Christian Mititelu, sau i se va lua casa. Prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, Ion Cristoiu devine jurnalistul care în urma unor procese a plătit cel mai mult pentru ceea ce a scris.


  • Jurnalul Naţional: Domnule Ion Cristoiu, de la ce a pornit conflictul cu Christian Mititelu?
Ion Cristoiu: În ziarul Azi de la 17 martie 2000 am publicat un editorial intitulat "Lături electorale" în care consideram că afacerea "Firul roşu" e o diversiune în cadrul campaniei electorale, deoarece vârful de lance al acestei diversiuni era secţia română de la BBC, condusă de Christian Mititelu. În acel editorial scriam că Mititelu a fost denunţat de Sorin Roşca Stănescu ca fiind securist. Dl Mititelu m-a dat în judecată pe civil, pentru pagubă morală. Procesul nu a mers pe calomnie. Degeaba a venit în instanţă S.R. Stănescu, unde a recunoscut că aşa a scris. Dar nu conta adevărul. Conta că am produs o pagubă de imagine. Au venit colegi de-ai dlui Mititelu, care au depus în instanţă mărturii că acesta suferă pe holuri de pe urma editorialului meu. Procesul a durat şapte ani. A fost pe fond, la apel, la Curtea Supremă de Justiţie, care l-a trimis la Curtea de Apel Bucureşti şi Curtea de Apel m-a condamnat la 28.650 RON daune morale la 2 mai 2007. Azi (n.r. – ieri) am primit o notificare de executare silită. Am, începând de astăzi (n.r. – ieri), zece zile să comunic în scris dacă plătesc aceşti bani sau mi se ia casa. Suma stabilită de instanţă este actualizată cu indicele inflaţiei. Culmea e că Adameşteanu a suferit moral de 450 de milioane de lei vechi, iar Christian Mititelu de 300. Iniţial, Mititelu a cerut mai mult, nu mai ţin minte cât.


  • Sunteţi ironic, nemulţumit…
Da. Trebuie stabilit printr-o lege, prin Codul de Procedură Civilă un cuantum pentru despăgubirile morale. Pentru că s-au lăsat la conştiinţa judecătorilor două lucruri: să stabilească dacă reclamantul a suferit moral şi suma pentru suferinţa morală. E o noutate, nu exista în perioada ceauşistă. Toată lumea se bate pentru dezincriminarea calomniei, dar cei cu bani, interesaţi se scot pe civil. Trebuie găsită o soluţie în Codul de Procedură Civilă. Pe penal nu am avut nici un proces. Nu s-a discutat adevărul faptelor. Nu mă pot apăra. Rămâne la latitudinea judecătorilor să arate că X a suferit moral şi a suferit de atâţia bani.


Voi apărea în dublu exemplar la Antena 3

  • Îi veţi plăti lui Mititelu? Aveţi aceşti bani?
În cazul Adameşteanu s-a făcut listă de subscripţie de către Jurnalul Naţional, la care au depus bani politicieni, oameni de afaceri, simpli cetăţeni. Şi m-am pomenit cu acuzaţii de la Traian Băsescu că printre cei care au subscris au fost şi politicieni de la PSD, adversari de-ai săi, şi că din acest motiv îl critic eu pe el. Deci  am avut de suferit şi nu o să mai accept o subscripţie. Pentru că va veni iar Traian Băsescu şi o să spună de data aceasta că m-a ajutat Tăriceanu (dacă la cât e de zgârcit premierul va subscrie).


  • Şi ce-o să faceţi în acest caz?
O să găsesc alte soluţii pentru a plăti. O să scriu, şi implicit o să critic mai mult. O să scriu două editoriale la Jurnalul Naţional în loc de unul pe zi la Jurnalul Naţional şi o să apar în dublu exemplar la "Sinteza Zilei" de la Antena 3.


Acuzaţii

Acum trei ani, în iunie, preşedintele Traian Băsescu (foto) a acordat un interviu la radio RFI. Cu acel prilej, şeful statului şi-a nuanţat acuzele la adresa unor comentatori din presă care-l criticau în mod constant. El a acuzat, fără să numească, pe unii dintre aceştia de interese ascunse şi de datorii pe care le-ar avea faţă de PSD. Întrebat fiind dacă apreciază că reacţia acestor oameni din presă este determinată numai de inconsistenţă sau şi de alte motive, Traian Băsescu a spus: "Unii chiar au avut casa plătită de oameni din PSD, după ce şi-o pierduseră în instanţă". Referirea la Ion Cristoiu era evidentă.


Precedentul Gabriela Adameşteanu

Ion Cristoiu este jurnalistul care, în urma unor procese, plăteşte cea mai mare sumă postdecembristă pentru articolele sale, 700.000.000 lei. Prima condamnare a lui Ion Cristoiu la plata unor daune morale în valoare de 400.000.000 lei a avut ca motiv un pamflet scris în anul 2000 la adresa Gabrielei Adameşteanu în ziarul Ziua. La procesul cu Gabriela Adameşteanu, instanţa de fond i-a dat acesteia câştig de cauză, condamnându-l pe Ion Cristoiu la plata sumei de 50 de milioane de lei daune morale. Adameşteanu a făcut recurs, Curtea de Apel i-a respins acest recurs, confirmându-se hotărârea instanţei de fond a Judecătoriei. Numai că Gabriela Adameşteanu  a mers până la Curtea Supremă de Justiţie, al cărei complet format din trei judecători, în ianuarie 2001, a hotărât să mărească suma la 400 de milioane de lei. "Interesant este începutul acestei poveşti. Totul a pornit de la faimoasa Ordonanţă "Stoica", dată în 2000, prin care procesele civile pentru pagube morale pricinuite de un articol de presă erau scutite de taxa de timbru. Eu am fost principala şi, dacă nu mă înşel, singura victimă a acestei ordonanţe. Parcă a fost făcută pentru mine, pentru că ea a funcţionat doar două luni, declara Ion Cristoiu acum cinci ani, când urma să i se scoată casa la licitaţie  pentru a i se plăti Gabrielei Adameşteanu.



×