x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lichidati de Stalin

Lichidati de Stalin

08 Mar 2004   •   00:00

Marea Teroare. Asa a ramas in istorie perioada anilor ‘30, cand milioane de oameni au fost arestati de politia secreta a lui Stalin si executati. Printre ei, multi camarazi comunisti romani.

Sase milioane de arestari, trei milioane de executii si doua milioane de morti in lagare. Acesta este bilantul Marii Terori declansate de Stalin. Aparatul represiv al "Tatucului " a lovit toti "dusmanii", de la chiaburi, profesori universitari si taristi pana la ofiteri ai Armatei Rosii si comunisti.

In perioada 1936-1941, scria Stelian Tanase in 2002, in "Magazin Istoric", majoritatea membrilor PCR in emigratie au fost judecati in procese inscenate si ucisi. Varfurile comuniste ale anilor ‘20-’30, Cristian Rakovski, Alexandru Dobrogeanu-Gherea, Ecaterina Arbore, Marcel Pauker, David Fabian, Elena Filipovici, Elek Koblos si nu numai, au fost lichidate. Ei au fost acuzati de trotkism, sovinism national roman si spionaj in favoarea Romaniei.

Marcel Pauker, sotul Anei, revolutionar de profesie

"Dupa toate probabilitatile, Marcel Pauker (foto) a fost executat la 16 august 1938 pe un poligon din suburbia Butovo, sudul Moscovei", scrie in volumul "Lichidarea lui Marcel Pauker", Gheorghe Bratescu, ginerele victimei.

Despre executie nu sunt detalii. Exista un proces-verbal care confirma impuscarea lui Pauker, sotul Anei Pauker, pe care a intalnit-o in 1918. Trei ani mai tarziu, devine, la 25 de ani, unul dintre liderii comunistilor romani.

Obisnuia sa-i critice pe mai experimentatii partidului. La cel de-al III-lea Congres al PCR din 1924 a fost exclus din conducerea partidului pentru "activitati opozitioniste". In 1936 a fost arestat la Viena si expulzat in URSS.

"Doresc sa fiu inmormantat la Cimitirul Sf. Vineri din Bucuresti, alaturi de cei doborati la 13 decembrie 1918 si de toti ceilalti militanti si luptatori ai clasei muncitoare, cazuti cu steagul ros in mana. Toate lucrurile mele sunt si raman de-acum ale iubitei mele tovarase, Ana. (...) Puiu Pauker" 31 ianuarie 1925, Jilava

Elena Filipovici, alias "Maria Ciobanu"

Elena Filipovici a fost condamnata la moarte la 15 decembrie 1937, cand avea 34 de ani, de catre Colegiul Militar al Tribunalului Suprem al URSS. A intrat din adolescenta in miscarea socialista. A fost secretara a CC al UTC si prim-redactor la ziarul "Tineretul socialist". Dupa cel de-al II-lea Congres al partidului a lucrat in Comisia Centrala de Femei a CC al PC din Romania. Aflandu-se la Moscova, la Scoala Leninista, a participat la pregatirea celui de-al V-lea Congres al Partidului din 1931, unde a fost aleasa in Comitetul Central si in Biroul Politic. In 1935-1937 a reprezentat partidul roman pe langa Comitetul Executiv al Kominternului. Numele sau conspirativ era Maria Ciobanu.

Revolutionarul balcanic Racovski

Cristian Racovksi a fost figura stangii radicale romanesti timp de peste un deceniu. De origine bulgara, aristocrat, educat in Occident, a fost medic cu o diploma luata la Montpellier, Franta, noteaza Stelian Tanase. A fost apropiat al lui Lev Trotki, pe care l-a gazduit la mosia de la Mangalia in 1913. Dupa 1917 se refugiaza la Odessa, unde incepe o cariera de fruntas al revolutiei ruse, apoi de lider bolsevic. In anii care au urmat, Racovski a fost un adversar declarat si periculos al Romaniei, cerand recuperarea Basarabiei. Racovski vorbeste frecvent despre o federatie a statelor balcanice, din care statul roman dispare. A fost expulzat din Partidul Comunist in 1927 si a murit in 1941, in lagar. (LAVINIA TUDORAN)

CONTINUARE: Dusmani de moarte

×
Subiecte în articol: special pauker