MISTERELE MASONERIEI - INTERVIU CU EUGEN OVIDIU CHIROVICI, Marele Maestru al M.L.N.R. Eugen Ovidiu Chirovici, Marele Maestru al M.L.N.R.
Jurnalul National. Care este situatia actuala a recunoasterii internationale a Marii Loje Nationale a Romaniei?
Raspuns: Marea Loja Nationala din Romania, ca singura obedienta regulara de pe teritoriul tarii noastre, are 102 recunoasteri internationale, printre care cele mai multe state din SUA (acolo unde fiecare stat are Marea lui Loja), Elvetia, Germania, Franta, Italia.
Exista si recunoasterea Angliei?
Nu, nu avem inca recunoasterea Angliei din niste motive procedurale destul de greu de explicat. Mai exact spus, Marea Loja Nationala din Romania nu are inca recunoasterea Marii Loje Unite a Angliei, asa-numita Marea Loja Mama a Lumii. Anglia a recunoscut Marea Loja Nationala din Romania in 1930. Cativa ani mai tarziu a avut loc pe teritoriul Romaniei o unificare, facuta sub bagheta lui Mihail Sadoveanu, intre Marea Loja Nationala din Romania si Marele Orient, cu alta obedienta pana atunci regulara, condusa de Jan Pangal. In scurt timp au aparut insa anumite acuze de iregularitate si anume ca o structura regulara s-ar fi unit cu una iregulara. In acele conditii, pana la definitivarea unor rezolutii, Marea Loja a Angliei a suspendat recunoasterea Marii Loje Nationale de la noi. Au urmat evenimentele bine cunoscute: cel de-al doilea razboi mondial, perioada comunista, si problema a fost reluata abia dupa 1990. Din pacate, dupa â90, pe teritoriul Romaniei au aparut doua obediente care se numeau Marea Loja Nationala din Romania. Una de inspiratie franceza si una instalata de Italia, cu mandat international. La Marea Loja Unita a Angliei s-a pus problema cui trebuie data o eventuala recunoastere, cine este urmasa legitima a masoneriei din perioada interbelica, pentru ca ambele structuri isi revendicau aceeasi filiatie. Din acest punct de vedere, situatia a fost stationara, pana in ianuarie 2001. Atunci, cele doua entitati, respectiv Marea Loja Nationala din Romania si Marea Loja Nationala Unita din Romania, pe care o conduceam eu, s-au unificat. Unificarea respectiva a fost contestata de anumite grupari, din motive procedurale. Masoneria are un alt simt al timpului. Chiar daca iti ia 50 de ani sa clarifici o cauza, nu te joci cu chestiuni de acest gen, pentru ca orice greseala se poate repercuta peste decenii. Anglia a consacrat opt conditii pentru recunoastere. Prima dintre ele se refera la regularitatea originii, daca te-ai nascut regular. Marea Loja s-a nascut regular, dupa procedurile consacrate. S-a pus problema care este urmasa masoneriei din perioada interbelica. Subliniez inca o data, avem totusi 102 recunoasteri de la cele mai mari puteri masonice ale lumii, care sunt la randul lor regulare.
La scurt timp dupa alegerea dumneavoastra in functia de Mare Maestru, pe site-ul MLNR a aparut un material referitor la planurile dumneavoastra de viitor. Detaliati.
Eu am spus, dupa 1990, spre oripilarea unora, probabil, citandu-l pe Deng Xiao Ping: Atunci cand deschizi fereastra sa intre aer proaspat pot intra si tantari. Dar solutia este sa tii fereastra inchisa? Nu. Romania, in 1989, era ca o casa cu toate ferestrele inchise, datorita politicii autarhice si staliniste promovate de regimul Ceausescu. Sigur, ferestrele s-au deschis, uneori brutal si rapid, si poate ca au intrat si unele lucruri rele. Fara indoiala, da. Si includ aici atat lumea culturala, societatea civila, partidele politice, cat si mediul de afaceri. Stim cu totii cate
s-au intamplat. Nici masoneria, poate, nu a pretins vreodata in acea perioada ca putea sa fie, prin prestatia membrilor ei si prin calitatea lor, similara masoneriilor asezate, de traditie seculara, cum sunt cele din Statele Unite, din Anglia sau Franta. Nu se putea. Sigur ca mergi pana la o anumita limita in a face un anumit rabat la calitate. Si a fost o perioada, sa spunem, de acumulari mai mult cantitative decat calitative. Era, dupa parerea mea, absolut inerent sa trecem si printr-o astfel de perioada. Ceea ce spuneam eu atunci era ca aceasta etapa s-a incheiat, ca traim deja o stare de normalitate, care se regaseste deja si in masonerie, si ca vom ridica stacheta vizavi de lucrul in ateliere si in loji, dar si vizavi de calitatea celor care lucreaza in aceste ateliere. Fara ca situatia sa fie dramatica, se simtea nevoia unei etape noi. Avem o medie de varsta undeva intre 40 si 45 de ani. Chiar alegerea mea ca Mare Maestru, sunt foarte tanar pentru aceasta functie in comparatie cu omologii mei din alte mari loji, se explica si prin acest fapt, reprezint oarecum varsta medie. Unul dintre fenomenele care preocupa masoneriile vestice este imbatranirea. In special in Statele Unite ale Americii, unde din cauza stilului de viata modern si extrem de agitat, extrem de pragmatic si materialist, tinerii sunt mai putin atrasi de masonerie. Referitor la Constitutie, lucram, cum am spus, la obiective pe care le voi urmari pe parcursul celor trei ani de mandat. Trebuie sa chibzuiesti foarte, foarte bine inainte de a vorbi, tocmai datorita eticii noastre. Este foarte greu sa discutam in plan profan, fara sa deconspiram anumite lucruri care au o natura speciala. Simplu spus, modificarile Constitutiei MLNR vor viza, pur si simplu, o mai mare si mai inteligenta aplecare spre munca spirituala. Ma refer la ritualuri, la simbolistica, aspecte care, sa spunem, in anumite puncte, au fost intr-o oarecare masura neglijate.
Au devenit oarecum formale?
Nu cred ca s-a mers pana intr-acolo incat au devenit formale in vreun atelier, dar o mai mare aplecare spre ele cred ca se impune. Sa stiti ca sunt discutii, dezbateri pe plan international daca trebuie accentuata latura caritabila a masoneriei, ca in Statele Unite ale Americii, daca trebuie accentuata latura sociala a masoneriei, ca in America de Sud, de exemplu, sau latura spirituala a masoneriei, ca in Europa. Europa este centrul unei asa-zise masonerii spirituale, cu o mai mare aplecare spre slefuirea spirituala a individului. Noi suntem adeptii acestui din urma curent.
Printre cele mai dese acuzatii aduse masoneriei, inclusiv celei din tara noastra, se numara si cea referitoare la faptul ca, incluzand in randurile sale si anumiti membri implicati in afaceri mai mult sau mai putin legale, le-ar oferi acestora protectie si sprijin.
Nici pomeneala sa existe o astfel de protectie. In primul rand ca ne-o interzice regulamentul si Constitutia MLNR. Vedeti, fiecare om are un anumit traseu profan inainte de a intra in masonerie. Sa zicem ca eu, in calitate de Mare Maestru, Doamne fereste, fac un accident de masina, din vina mea. Platesc legal pentru ce am facut. Automat asta ma pune in postura de a nu mai putea fi mason. Deci nu Mare Maestru, nici macar mason. Si asta pentru ca, inca de la initiere, am jurat sa respect legile tarii. Inca de la intrarea mea intr-un atelier ca ucenic. Niciodata nu mi se va admite un rabat de la acest juramant, pe care l-am facut si pe care mi-l reinnoiesc de fiecare data. Sigur ca in momentul in care primesti pe cineva in atelier, un profan care bate la poarta templului, verifici ce a facut pana atunci. Cel mai banal lucru este sa aiba un cazier curat. Plus referintele celor doi frati masoni care garanteaza pentru solicitant. Se mai face o ancheta... Abia dupa aceea se decide ca totul este in regula, ca este un om liber si de bune moravuri, cum se spune la noi, si il primesti in atelier. Daca traseul lui in activitatea profana, ulterior, il pune in afara legii, el este radiat din functie. Nu putem raspunde de asemenea accidente. Nu inseamna ca daca un mason care are o firma comite o frauda, de exemplu, inseamna ca masoneria romana comite o frauda. Inseamna doar ca un mason comite o frauda. Asa cum daca un politist este prins luand mita nu putem spune ca toata Politia, ca institutie, ia mita. Sigur, sunt cazuri care ne preocupa si sigur ca e bine sa nu se intample niciodata. Sa nu se intample in asa fel incat un om care a fost primit si se presupune ca a primit o anumita educatie spirituala in atelierul din care face parte sa fie pus intr-o postura atat de penibila de a incalca legea, intr-un fel sau altul. Dar se intampla, se intampla si la noi. Speram sa nu se mai intample in viitor.
In situatia in care un frate mason incalca legea, cum se manifesta Loja?
Regulamentul e foarte clar. Este suspendat pentru ca se actioneaza pe prezumtia de nevinovatie, pana la lamurirea acelei cauze, este practic in afara ordinului. In functie de cum se pronunta justitia, printr-o sentinta definitiva pronuntata in privinta lui, daca este declarat nevinovat isi reia locul in atelier. Daca insa justitia il condamna, el ramane definitiv radiat.
Au existat cazuri de "frati" exclusi din loja din cauza faptului ca au incalcat legea?
Au fost. Au fost asemenea cazuri, dar de fiecare data am procedat conform regulamentului, asa cum am explicat.
In acelasi context, puteti sa ne explicati de ce exista in foarte multe cazuri opinia ca Masoneria ar avea un rol negativ?
Am observat si eu. Urmaresc site-urile, imi place sa navighez pe Internet, urmaresc dezbaterile. Ce constat e ca sunt doua tipuri de atitudini antimasonice. Una care considera ca masoneria are o influenta clar malefica pentru tara in general, se vorbeste de conceptul de iudeo-masonerie, nu are nici o baza reala. Iar o a doua conceptie nu este propriu-zis antimasonica, cat este mai degraba o impresie proasta despre masoneria romana, din cauza unor scandaluri sau unor interpretari, multe dintre ele absolut nedocumentate. Au mai aparut atacuri si in presa ultimilor ani, in care fenomenul masonic a fost tratat de foarte multe ori "hormonal" sau anecdotic. Si atunci s-a creat impresia ca masoneria romana, care ar trebui sa fie de elita, este o grupare de mici afaceristi verosi care fac si desfac legea. Asa cum am spus, nu este nici pe departe asa. Si este de datoria noastra ca, prin exemplul personal, sa modificam aceste opinii negative.
"Partea buna e ca in masoneria romana, la fel ca si in restul masoneriilor din Est nascute dupa 1989, gasesti un entuziasm al inceputului care nu se mai regaseste neaparat in masoneriile traditionale. In al doilea rand, cu o medie de varsta cuprinsa intre 40 si 45 de ani, Masoneria Romana este foarte tanara"
"Intentionam sa construim un templu masonic. Am declansat demersurile necesare. Lucrarile de constructie vor fi finantate de Marea Loja, din propriile ei resurse. Nu vom solicita bani de la buget. De altfel, noi nu am cerut nici restituirea fostelor proprietati. Tot ce dorim este sa ni se restituie arhivele, pe care nu le-am primit nici pana acum"
"Suntem tara in care, intamplator sau nu, Masoneria a jucat un rol extrem de important in momentele decisive ale istoriei, de la crearea statului national pana la dezvoltarea atinsa in perioada interbelica. Masoneria a fost un liant si un promotor al intereselor nationale."
"Prin perfectionarea spirituala pe care o asigura celor care patrund in ordin, Masoneria a fost in timp si va ramane o emanatie a Binelui. La initiere, aspirantul jura ca va respecta legile tarii si ca va fi un bun patriot."
"Masoneria se implica si acum in sprijinirea interesului national. Asta s-a intamplat, cu discretia si cu modestia cuvenite, si dupa 1990. Fapt care a contribuit, poate decisiv, la atingerea obiectivului general urmarit de tara noastra, anume ancorarea definitiva a Romaniei la Occident. Ma refer atat la structurile NATO, cat si la cele europene."
Primul Convent dupa alegerea in fruntea M.L.N.R.
MISTERELE MASONERIEI - SUMAR (Editie de colectie - 11 octombrie 2004)
Masoneria: mit si realitate
Lumea dupa masonerie
La Merica
Rituri si ierarhii
Istoria Romaniei si lojele masonice
De la dragoni
la noii iluminati
Initierea
Un candidat in intuneric deplin
Calea initierii
Enigmele unei istorii "paralele"
Regii lui Dumnezeu
Regele pierdut
Opera Inchizitiei
Lucram cu modestie
Ceausescu, mason?