x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mafie sindicala - Liviu Luca, Nasul Hoffa de Valea Calugareasca

Mafie sindicala - Liviu Luca, Nasul Hoffa de Valea Calugareasca

13 Sep 2004   •   00:00

Dictatura sindicala instaurata de Liviu Luca a depasit orice limita. Speriat ca achizitionarea Petrom de catre OMV i-ar putea stirbi din influenta si leza interesele financiare proprii, liderul petrolistilor manipuleaza si ameninta in stanga si-n dreapta. Ciudat e ca autoritatile ii tolereaza si chiar incurajeaza acestuia comportamentul demn de un continuator al actiunilor de santaj si teroare devenite celebre in America lui Jimmy Hoffa (medalion), celebrul mafiot care si-a construit un imperiu prin manipularea fortei sindicale.

Dictatura sindicala instaurata de Liviu Luca, acest Jimmy Hoffa de Valea Calugareasca, asupra celor circa 80.000 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) Petrom a depasit orice limita. Liderul sindical Liviu Luca - un Miron Cozma al anului 2004 - manipuleaza si ameninta pe toata lumea, folosindu-se de buna credinta a sindicalistilor din petrol. In spatele acestor manevre se afla protejarea afacerilor proprii, facute pe spatele statului roman.

Cum a ajuns un astfel de personaj sa se joace cu milioane de dolari si sa-si aloce locul Atotputernicului asupra destinelor celor peste 80.000 de oameni pe care spune ca ii conduce? Simplu: prin fabrica de bani a FSLI Petrom, care a pornit odata cu o investitia facuta de federatie la marea teapa care s-a numit Fondul National de Investitii (FNI).

FNI, MON AMOUR! Astfel, sindicalistii au beneficiat - "absolut intamplator" - de informatii despre prabusirea fondului si si-au retras depozitele exact la timp. A urmat apoi acapararea statiilor service ale Petrom, prin Petromservice, societate care este detinuta jumatate de catre Asociatia Salariatilor din SNP Petrom si jumatate de salariati inscrisi individual pe liste de actionari. De remarcat ca acest colos a fost facut pe spatele sindicalistilor care au subscris peste 37 miliarde lei la capitalul Petromservice. Compania s-a infipt apoi in activitatea si banii Petrom-ului si a reusit, in scurt timp, sa acumuleze zeci de miliarde din urma afacerilor monopoliste desfasurate cu cea mai mare societate petroliera din Romania. Acest fapt i-a permis sa-si mareasca capitalul social in scurt timp cu peste 200%. Compania Petrom a fost scutita, in ultimii doi ani, de o datorie de circa doua miliarde de euro, suma banuita ca a fost acumulata de compania petroliera de pe urma contractelor cu Petromservice.

CARACATITA. O alta afacere a FSLI Petrom condusa de Luca este Banca Romexterra, unde federatia a ajuns sa detina direct un procent de circa 16,33% din capitalul social. Tradus, acest lucru reprezinta o investitie in valoare de peste 600 miliarde de lei pe care se pare ca o va dubla la o suma de circa 1.200 miliarde lei. In total, FSLI Petrom si Asociatia Salariatilor din SNP Petrom, care aproape au ajuns sa se confunde, controleaza circa 12 societati comerciale din cele mai diverse domenii - industria petrolului, banci, asigurari, media. Acestea sunt: Conservil SA, Energetica Tour SRL, Expresiv SA, Foserco SA, Global Video Media SRL, Inspet SA, Inspet SRL, Petro Security SA, Petro Trust SA, Petrosind Vest SRL, Rovit Valea Calugareasca si Fotbal Club Petrolul.

EXCLUSIVITATE. Exemplu cel mai bun despre cum a reusit sa se imbogateasca Liviu Luca il reprezinta exclusivitatea pentru serviciile Petrom pe care o are Petromservice. Asta in ciuda faptului ca, potrivit Legii achizitiilor publice, in vigoare din 2001, este obligatorie organizarea licitatiilor atunci cand se contracteaza servicii sau lucrari pentru care exista mai multe firme specializate pe piata in cazul societatilor de stat, asa cum e cazul si pentru Petrom. Iar OMV - noul proprietar - inca nu si-a intrat efectiv in drepturi. Ce mai conteaza insa pentru Luca faptul ca legea este mai presus de toti atat timp cat Petromservice beneficiaza de lucrari de foraj de mii de miliarde de lei, bani rulati apoi prin Romexterra?

AFACEREA PETROLUL PLOIESTI. Liviu Luca a fost presedintele de onoare al FC Petrolul, de unde s-a retras in momentul in care Politia Economica demarase controale aprofundate privind gestionarea administrativa a clubului. Numele acestui personaj, impreuna cu cel al locotenentului sau Florin Bercea, a fost vehiculat foarte mult timp ca avand legatura directa cu retrogradarea renumitei echipe ploiestene in Divizia B. Scopul "manevrei" a fost ca jucatorii buni ai echipei sa poata fi vanduti foarte ieftin, "pe hartie". Afacerile "sportive" ale sindicatului petrolistilor au constat in incheierea de contracte publicitare de catre o societate comerciala ai carei actionari sunt FSLI si seful acesteia, Liviu Luca, cu colosul petrolier romanesc Petrom. Astfel, firma careia SN Petrom i-a incredintat imaginea sa se numeste "Trithemius Media". Prin aceste contracte de publicitate, Petrom facea plata in produse petroliere, pe care le livra acestei societati. Numai in 2002, "au plecat" catre "Trithemius Media" combustibili in valoare de circa 10 miliarde lei pe luna. Banii obtinuti din comercializarea acestor produse erau "varsati" catre FSLI. La randul ei, federatia sindicala ii "indruma" catre Liga Asociatiilor Sportive din Petrom (LASP), al carei presedinte era Florin Bercea, omul de incredere al lui Liviu Luca. Liga distribuia banii puzderiei de echipe mici din diferite ramuri sportive, sustinute de SN Petrom: "Petrolistul Boldesti", "Petrom Arad", "Prahova Petrom Ploiesti" (box), "Telecom Petrom Slanic" (atletism), Petrom Ploiesti (judo si lupte) s.a. La nivelul echipelor mici, o parte din bani se foloseau pentru sustinerea echipei respective, iar cealalta parte "mergea" catre "varfurile" bine cunoscute din conducere.

SANTAJ
"OMV sa nu mai cheltuiasca banii pe actiuni in presa, pentru ca va scoate petrol tot cu romanii" - Liviu Luca, Presedinte FSLI Petrom

AVERE
Neoficial, averea lui Liviu Luca, care a fost si membru in Consiliul de Administratie al FPS in timpul mandatului negru al lui Radu Sarbu, depaseste 400 milioane dolari. Printre distractiile personale ale "petrolistului" este inclus si yachtul INA, dotat cu cele mai performante echipamente de navigatie si evaluat la peste 300.000 de dolari. Interesele acestuia se rasfrang si asupra mass-media din Romania, unde FSLI Petrom controleaza cotidianul Ziua si posturile de televiziune Prima TV, Realitatea TV, Alpha TV plus o sumedenie de "ciupercute" din teritoriu. Sindicalistii nu au din pacate nici cea mai mica idee ce sume se cheltuiesc pentru acest trust mediatic, creat cu scopul de a apara interesele lui Luca, sau cat ii costa reclama data de "petrolist" in diverse alte ziare pentru a-si sustine jocurile si razboaiele personale.

UNANIMITATE
Pentru ca a simtit ca este foarte posibil sa-si piarda influenta asupra sindicalistilor pe care ii "joaca" pe degete, Liviu Luca a transformat ultimul consiliu al federatiei intr-un adevarat congres sindical. Astfel, la Consiliul ordinar al FSLI Petrom, desfasurat la Mamaia, Liviu Luca a fost propus de un sindicalist sa fie reales la conducerea federatiei pentru inca patru ani, respectiv pana in 2010, desi mandatul actual mai tinea pana in 2006. Dar, vorba populara, "Paza buna trece primejdia rea!". Propunerea a fost votata, normal, in unanimitate, Luca asigurandu-si, prin aceasta "spontaneitate" declarata, scaunul si prosperitatea pentru inca multi ani.

PROTEST INABUSIT PRIN CINISM SI AMENINTARI PE FATA
Cateva zeci de angajati ai Petromservice au protestat recent, blocand pentru scurt timp activitatea societatii. Tocmai parca pentru a indreptati si mai mult parerea ca Liviu Luca este un adevarat dictator care apeleaza la amenintari si intimidari atunci cand nu ii convine ceva, acesta a rezolvat rapid problema protestatarilor. "In ceea ce-i priveste pe cei cateva zeci de rebeli, vom actiona conform contractului colectiv de munca, demonstrandu-le astfel, daca nu stiau pana acum, ca acest document exista si poate produce efecte, din pacate pentru ei, nu tocmai placute", a declarat public Liviu Luca. Totodata, in acelasi spirit amenintator, liderul petrolist a tinut sa ameninte, marti, la Ziua Petrolistului (care a a avut loc la restaurantul de la Seciu, cel folosit, inainte de 1989, de comunisti pentru protocoale de gradul 0, apartinand Rovit Valea Calugareasca, alta societate controlata de "El Lider maximo"), pe toti cei care incearca "sa distruga Petrom Service". In discursul sau, tinut in prezenta oficialilor OMV, Luca a precizat ca toti cei care se vor opune intereselor federatiei vor avea mari probleme daca federatia nu va obtine procentul pe care il vrea din actiunile gigantului Petrom. Curios este faptul ca autoritatile statului il tolereaza si, de multe ori, chiar il incurajeaza, tratandu-l ca pe un partener de dialog demn de tot respectul, pe acest vajnic continuator al actiunilor de santaj si teroare sindicala devenite celebre in America anilor ’40 si ridicate la rang de actiuni politice de faimosul Jimmy Hoffa.

Cel mai temut sindicalist american
Jimmy Hoffa. Un nume cu rezonanta ciudata. Un personaj controversat. Cel care a pus bazele Sindicatului Teamsters - sindicatul soferilor de camioane din SUA. Omul care i-a transformat pe camionagii in "eminentele cenusii" ale Statelor Unite. O biografie din care lipsesc multe date, de care FBI nu ar fi straina.

A fost un erou vizionar al sindicalistilor sau un despot? A fost un cruciat al americanului de rand sau un criminal? Intrebari inca fara raspuns. Puterea i-a fost acestui ambitios sindicalist american ghidul cel mai de pret. Nu este singurul care s-a bucurat de avatarurile acestei puteri. Datorita ei, importanti lideri sindicali din Romania au ajuns premieri, ministri, secretari de stat, deputati, senatori sau membri in consiliile de administratie ale unor societati comerciale…

TARANOIUL. Si-a inceput cariera de sindicalist ca adolescent, in 1930. A renuntat la scoala si, aproape de unul singur, a pus pe picioare Sindicatul Teamsters, care va deveni o putere in America. Tehnicile sale de negociere, asemanatoare unei lovituri cu bata in moalele capului, legaturile cu membrii crimei organizate si controversele cu John F. Kennedy si fratele sau, Robert Kennedy, au facut din Hoffa prototipul liderului muncitorilor din vremea sa.

Nascut in Brazilia, la 14 februarie 1913, Jimmy a ramas orfan de tata (exploatarea de carbune in care lucra i-a distrus plamanii) la numai 7 ani. Mama sa a fost nevoita sa se angajeze la o spalatorie cu program infernal si sa-si faca timp si pentru educatia fiului. Hoffa a descris-o mai tarziu ca fiind: "O femeie pentru care cuvintele «datorie» si «disciplina» se scriu cu majuscule". In 1922, familia Hoffa se muta in orasul Clinton, Indiana (SUA), pentru doi ani, apoi in centrul industrial Detroit, intr-un cartier muncitoresc.

Si-a castigat respectul celorlalti copii, care-l numeau "taranoi", cu ajutorul pumnilor. Dupa scoala, Hoffa va lucra pe post de comisionar, pana in clasa a IX-a cand, o data cu "Marea criza" din 1929 si declansarea caderii burselor, a renuntat sa se mai duca la cursuri. Un prieten, Walter Murphy, l-a sfatuit sa intre in industria alimentara: "Nu conteaza ce se va intampla, oamenii vor manca intotdeauna".

PUTEREA. Jimmy si-a gasit de lucru la compania Kroger Grocery and Baking, ale carei depozite erau amplasate la cativa pasi de casa sa. Ca sa castige cei 35 de centi pe ora, salariul unui incarcator-descarcator, Hoffa a fost nevoit sa minta asupra varstei sale reale. Acesti bani, din care incasa de fapt numai o treime, restul fiindu-i oprit pentru mancare, erau considerati ca un venit de invidiat in conditiile in care nivelul somajului atinsese cote fara precedent. Cu toate ca era nevoit sa vina la serviciu de la 4 dupa-amiaza si sa stea acolo 12 ore, era platit de fapt numai pentru timpul cat descarca marfurile.

In anii ’30 deja era numit, pe la colturi, "Micul bastard". O porecla ciudata, fara o explicatie anume, poate doar a faptului ca se comporta ca si cum toata lumea ar fi fost a lui si el al propriului sau Eu. Organiza greve, se "targuia" dur cu autoritatile, obtinea drepturi banesti pentru muncitori. Incerca sa aduca forte proaspete in sindicat, recrutand oameni din randul micilor negustori, al soferilor si din alte domenii de activitate, de obicei prost platite. Ce obtinea Hoffa in schimb? Un mic procentaj din taxa pe care o platea fiecare nou membru al sindicatului si, lucrul cel mai important, PUTEREA. "Viata voastra este in propriile voastre maini in fiecare zi. Exista doar un singur mod de a supravietui: lupta." Sunt numai cateva dintre cuvintele pe care avea grija sa le repete de cate ori avea ocazia sindicalistilor - numiti in anii ’30, de o parte a presei americane si nu numai, rebeli, anarhisti sau comunisti.

VULPOIUL. In 1936, dupa incercari nereusite de a converti sindicatul soferilor intr-o uniune, o intalnea pe poloneza Josephine Poszywak si se casatorea cu ea. Doua case modeste si doi copii - Barbara si James Jr, carora le depana povestea sa preferata: cea despre "Freddie Vulpoiul", care se descurca in orice situatie. Asemanarea cu realitatea nu era pur intamplatoare. Hoffa adora vanatoarea si pescuitul si, de multe ori, era insotit in aventurile sale prin paduri si pe lacuri de membri din staff-ul sindicatului. In 1953, Hoffa devenea presedintele Conferintei Centrale a Teamsters. Autoritatile americane erau cu ochii pe el, deoarece zvonurile despre unele intalniri de taina cu capi ai Mafiei si de amestec in crima organizata incepeau sa capete contur.

De-a lungul activitatii sale, Hoffa a avut de-a face cu multe personaje din acest mediu: Santo Perrone, Joseph (Scarface Joe) Bommarito, Frank Coppola, Jimmy Quasarano si Peter Vitale (amestecati in afaceri cu narcotice), Carlos Marcello (seful Mafiei din New Orleans), plus alti gangsteri ale caror nume inghetau sira spinarii. Un amanunt picant: cand Hoffa a descoperit ca sotia sa a avut o aventura cu mafiotul Tony Cimini a apelat la seful direct al acestuia, Joe Zerilli, boss-ul mafiei din Detroit, pentru a-l chema pe Cimini "la ordin", departe de Josephine.

SFARSITUL. Imperturbabil, Hoffa mergea mai departe: scapa de acuzatiile de violenta si frauda, infrunta investigatorii in anii ’50-’60. Putin mai tarziu, spinul din spatele sau va purta numele Kennedy (aici samburele de adevar). Anchetele si acuzatiile de mita, privare de libertate si alte ilegalitati curgeau. Condamnarile, la fel: intai doi ani, achitare, apoi opt, urmati de schimbarea sentintei in "afront la legile federale". In martie 1967, Hoffa va intra pe portile inchisorii federale Lewisburg, pentru a ispasi 13 ani de inchisoare. Refuza din toate puterile sa paraseasca sefia Teamsters.

Presedintele Nixon i-a acordat clementa lui Hoffa in 1971, chiar inainte de Craciun, dar lucrurile se schimbasera radical in cei cinci ani cat statuse acesta in inchisoare. Mafia ii gasise deja inlocuitor: il voia la pensie. Dupa ce a scapat de la inchisoare, primul gand al lui Hoffa a fost de a relua controlul sindicatului pe care il crease. In cele din urma, in 1971, si-a anuntat, nu fara regrete, retragerea.

Dupa disparitia sa, in 1975, familia, politia, fosti membri ai sindicatului, toti au fost convinsi ca a fost ucis, probabil, de Mafie. Una din supozitiile FBI era ca a fost ucis pentru a nu recastiga sefia Teamsters. Hoffa a fost declarat mort in 1982, dar cazul a ramas deschis. In 1995, James P. Hoffa - fiul, in prezent presedinte al Teamsters, si Barbara Crancer - fiica - au participat la un serviciu religios dedicat special memoriei tatalui lor. Si-au prezentat omagiile mai mult de 2.000 de persoane, atrase parca de ciudata putere a controversatului lider, chiar si dincolo de moarte.

ANGAJAT DE NIXON PENTRU A SCAPA DE J.F.K.?
Unele voci spun ca Hoffa ar fi fost "angajat" de Nixon pentru a scapa de J.F.K. si a ajunge el la putere. Speculatii sau adevar? De fapt, Hoffa ar fi finantat campania electorala a lui Nixon contra lui John F. Kennedy, in 1960. Atat John F.Kennedy, cat si fratele sau, Robert F. Kennedy, se opuneau vehement crimei organizate din SUA

Cand fratele sau l-a numit in fruntea Departamentului de Justitie, in 1961, Robert Kennedy a lansat in numele acestei institutii un razboi impotriva crimei organizate. Una dintre tintele lui era Carlos Marcello, seful Mafiei din New Orleans - personaj de care Jimmy Hoffa nu era strain. Marcello i-ar fi spus unui prieten, referindu-se la John Kennedy: "Stii ce se spune in Sicilia: daca vrei sa ucizi un caine, nu ii tai coada, ii tai capul".

"EU NU AM NEVOIE DE BODYGUARZI"
La 30 iulie 1975, Jimmy a plecat de acasa pentru a-l intalni pe Anthony Giacalone, sef al crimei organizate din Detroit, si pe Anthony Provenzano, unul din bosii Teamsters din New Jersey. Era furios. Hoffa spera sa intruneasca sufragiile mafiotilor pentru a candida la presedintia fratiei internationale a camionagiilor. A sunat acasa de la un telefon public si apoi a fost asasinat in conditii neclare. Cu o luna inainte tocmai declarase: "Eu nu am nevoie de bodyguarzi".

O scena ca de film. De fapt, filmul exista. Regizat de Danny De Vito, aparut pe ecrane in 1992 si numit, "Hoffa". Cu un Jack Nicholson de zile mari in rolul principal. Conform criticii americane, De Vito l-a infatisat pe liderul sindicalist campion al drepturilor muncitorimii, omitand actele sale de coruptie.

×