x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mamă şi fiu, handicapaţi, morţi de frig în casă pentru că asistenta personală a uitat de ei

Mamă şi fiu, handicapaţi, morţi de frig în casă pentru că asistenta personală a uitat de ei

de Paul Ciurari    |    14 Feb 2012   •   21:00
Mamă şi fiu, handicapaţi, morţi de frig în casă pentru că asistenta personală a uitat de ei

Caz socant in comuna Patrauti, judetul Suceava, acolo unde o batrana in varsta de 69 si fiul ei de 43 de ani au fost gasiti morti in casa in care locuiau. Cei doi au murit de frig in somn, fiind gasiti in pat, unul langa celalalt, acoperiti cu o plapuma sub care au incercat in zadar sa se incalzeasca.

Soarta femeii si a fiului ei a fost cruda. Batrana era tintuita de mai multi ani la pat, iar barbatul de 43 de ani suferea de un grav handicap locomotor. Cu alte cuvinte, erau vai si-amar de ei, uitati intr-o casa batraneasca intr-un timp in care temperaturile au scazut noapte de noapte sub -25 de grade Celsius. Aveau ceva lemne de foc, insa cum ei nu prea se puteau deplasa prin casa, stateau mai mult prin frig.

O sora de-a barbatului era angajata drept asistent personal pentru fratele ei, care beneficia de o pensie de handicap gradul I. Pentru acest lucru ea era remunerata si isi asumase un program de opt ore zilnic in care trebuia sa aiba grija de fratele ei. Aceasta venea cam odata pe saptamana, spun vecinii, si le aducea mancare si le facea focul. in rest batrana si fiul ei stateau incuiati in casa si nu lasau pe nimeni sa intre, desi alte rude si vecini au vrut sa le de-a o mana de ajutor.

"Am fost sambata si am batut in geam si el mi-a raspuns. Am zis sa-mi de-a drumul si n-o vrut si daca am vazut asa am plecat', a povestit Gheorghe Panzaru, unul dintre vecinii batranei. "Ca inca am strigat, ia ridica-te si fa focul! Si el o zis «Da...Da!» Daca imi dadea drumul in casa, poate nu se intampla treaba asta', a continuat barbatul. Luni dimineata, cand fata batranei a venit acasa, a vazut ca nu-i mai raspundea nimeni. A fortat usa si cand a intrat in camera unde stateau cei doi i-a gasit inerti. Erau pe pat, imbracati cu haine groase sub o plapuma sub care au incercat sa se incalzeasca. Probabil ca focul in soba s-a stins si nu au mai avut puterea sa-l reaprinda. Femeia a anuntat imediat vecinii, care s-au ingrozit de ce au gasit in casa. " Ea era cu capul asa intr-o parte (n.a. scos de sub plapuma) iar el era rosu tot la fata, degerat, cu caciula pe cap, cu un fas verde pe el si stateau amandoi ghemuiti. (...) Erau intepeniti ca lemnu domule, asa cum pui mana pe un lemn, asa erau ei', ne-a povestit Ion Panzariu, martor la macabra descoperire. Initial, anchetatorii si medicii care au constatat decesul au opinat ca cei doi ar fi murit intoxicati cu monoxid de carbon. Autopsia avea sa scoata insa la iveala crudul adevar. Mama si fiul ei au murit din cauza expunerii indelungate la frig. Adica au murit pur si simplu inghetati! Acum organele de cercetare penala urmeaza sa o puna sub acuzare pe asistentul personal, respectiv pe sora barbatului, cel mai probabil pentru ucidere din culpa. Pana in prezent numai in judetul Suceava au murit de frig 4 persoane.

×
Subiecte în articol: intemperii morti prin inghet