x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Mancat" de pranzurile lungi

"Mancat" de pranzurile lungi

26 Apr 2005   •   00:00

Premierul roman, Calin Popescu Tariceanu are legaturi cu oameni de afaceri apropiati fostului guvern si o presupusa inclinatie pentru pranzuri de durata. Acestea sunt motivele care l-ar determina pe presedintele Traian Basescu sa-l inlocuiasca pe acesta de la sefia Guvernului.

  • de OANA STANCU
  • FARA GRIJI. Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu nu pare preocupat de cele publicate in Financial Times
    Speculatia apartine reputatei publicatii Financial Times, care publica in editia sa electronica de ieri, sub titlul "Schimbarea pilotului?", un articol in care sustine ca premierul roman "ar putea fi mai putin inclinat sa celebreze" semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana din cauza posibilei sale schimbari din functie.

    DEZMINTIRE. "La Bucuresti circula zvonuri conform carora Calin Tariceanu, premierul sobru, a fost o dezamagire pentru fostul capitan dur si va fi inlocuit repede dupa ce se va usca cerneala", afirma ziarul, adaugand ca potentialele cauze de demitere a prim-ministrului merg de la legaturile cu oameni de afaceri apropiati de fostul guvern pana la presupusa sa inclinatie pentru pranzuri de durata. Cotidianul britanic preia si dezmintirea "categorica" facuta de Traian Basescu in legatura cu intentia sa de a-l schimba pe premier, subliniind si ca Tariceanu, "in pofida reputatiei sale de gentleman", a acuzat presa romana, despre care a apreciat ca este "complet naiva" si da dovada de "o totala lipsa de experienta politica".

    "O PROBLEMA URIASA". Zvonurile pe care le preia Financial Times sunt continuarea unor articole extrem de dure la adresa semnarii de catre Romania a Tratatului de aderare. Cotidianul a publicat zilele trecute mai multe materiale critice la adresa integrarii Romaniei, apreciind ca "Uniunea Europeana s-a angajat in cea mai controversata extindere de pana acum". "Romania va aduce probleme sociale uriase in UE", aprecia ziarul britanic, dand drept exemplu problema integrarii numeroasei comunitati rrome. Publicatia a relatat si ca, in ziua ceremoniei, demnitarii adunati la Luxemburg "au tras cateva focuri de avertisment" catre potentialii membri, amintind ca ministru francez de externe, Michel Barnier, arata ca "semnarea nu inseamna aderare instantanee" si a "exprimat nevoia de vigilenta".

    O BILA ALBA. Pe de alta parte, Financial Times apreciaza ca semnarea Tratatului este un moment de mandrie pentru copiii Revolutiei din 1989, "dintre care multi conduc tara dupa ce coalitia liberala a preluat puterea de la social-democrati - multi dintre ei fosti comunisti". Fostii comunisti din administratie sunt inlocuiti de oficiali idealisti, sub 30 de ani, "ale caror legaturi cu regimul Ceausescu se rezuma in principal la purtarea uniformelor nostime de pionier", adauga ziarul.

    CRITICI
    "Ceea ce s-a intamplat, in special in ultimii ani, m-a adus la concluzia ca de avantajele integrarii in Uniunea Europeana au beneficiat mai degraba cativa favorizati politic. Programele de finantare au intrat de multe ori pe maini dubioase si fondurile au ajuns sa fie utilizate sau deturnate de catre acestia"
    Calin Popescu Tariceanu, prim-ministrul Romaniei.

    REFUZ
    Premierul a refuzat sa faca orice fel de comentariu referitor la articolul aparut ieri in Financial Times. "Intrebati-i pe cel de la Financial Times", le-a raspuns sec jurnalistilor. Nici in ceea ce priveste declaratiile dure facute luni de Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, la adresa presedinteleui Traian Basescu si a nivelului de pregatire a Romaniei pentru integrarea in UE premierul n-a fost mai darnic in declaratii. In schimb el a spus ca guvernul va aproba in scurt timp proiectul de lege pentru ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la UE si il va trimite de urgenta Parlamentului spre adoptare.

    Alte comentarii din presa straina

    Semnarea de catre Romania a Tratatului de aderare la UE reprezinta un eveniment reflectat si de presa internationala. "La un an dupa intrarea triumfala a 10 noi state membre, scrie ziarul francez Le Figaro, Uniunea largita este cuprinsa de o oboseala vizibila in sondajele de opinie. Romania si Bulgaria vor fi cele mai sarace tari ale Europei, cu un PIB cu 30% mai mic decat media comunitara", mai scrie Le Figaro. Intrarea lor va reorienta bugetul Uniunii, in special in domeniul agriculturii. Despre saracie vorbeste si ziarul britanic Daily Telegraph, care scrie ca in Romania si in Bulgaria venitul lunar mediu este de circa 200 de dolari. Cotidianul german Der Tagesspiegel se intreaba daca UE are sau nu nevoie de noi membri. "Va putea intr-adevar sa faca fata la mai mult?", scrie ziarul german, luand in consideratie cat de ocupata este Uniunea, digerand extinderea-mamut, de la 15 la 25 de state, de anul trecut. Der Tagesspiegel este de parere ca semnarea Tratatului de aderare vine intr-un moment nepotrivit, fiindca Romania si Bulgaria nu sunt la fel de bine pregatite precum erau Ungaria sau Polonia cu un an si jumatate inainte de a adera la UE. In fine, ziarul danez Berlingske Tidende vede in ceea ce numeste "abordarea in surdina a semnarii" un indiciu ca Uniunea pierde din avant.

    ×
    Subiecte în articol: eveniment financial times ziarul