x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Meleşcanu, luat peste picior de Băsescu (VIDEO)

Meleşcanu, luat peste picior de Băsescu (VIDEO)

de Iulia Barbu    |    Mara Raducanu    |    28 Feb 2012   •   17:42
Meleşcanu, luat peste picior de Băsescu (VIDEO)


Validat ieri de Parlament in functia de director al SIE, fostul senator liberal Teodor Melescanu a explicat de ce a recurs la "aranjamentul" cu Traian Basescu pentru numirea sa in aceasta functie, asa cum l-a acuzat liderul PNL, Crin Antonescu. "Este o decizie personala pe care am adoptat-o. Fundamentala a fost lipsa dialogului politic intre presedinte si partide, care ar fi putut sa creeze conditiile pentru ca aceasta decizie sa nu fie una personala, ci una a partidului (PNL – n.r.). Asta a fost situatia si v-am spus ca mi-am asumat-o, pentru ca nu cred ca din cauza acestei crize pe care o avem la Parlament trebuie sa punem unei practici care mie mi se pare foarte benefica pentru democratie", a declarat Melescanu. Cu alte cuvinte, intre partid si Basescu, Melescanu l-a ales pe Basescu. Acelasi Basescu, care acum 14 ani, in 1998, il jignea si il ironiza la emisiunea "Marius Tuca Show" de la Antena 1. Pe atunci, Teodor Melescanu era liderul ApR, iar Traian Basescu, ministrul Transporturilor in Guvernul Radu Vasile. Va prezentam fragmente din stenograma acestei emsiuni.

● Traian Basescu: Mai am o remarca care pur si simplu ma surprinde. Faptul ca deplangeti partidocratia asta. Pai este rezultatul exercitiului democratic, domnul Melescanu. Partidul unic a disparut in ’89. Nu putem sa discutam intr-un singur for si oricat am regreta momentul astea sunt realitatile politice ale Romaniei. Avem democratie, avem mai multe partide...

● Teodor Melescanu: Eu inteleg regretul domnului Basescu pentru perioada respectiva, eu nu am asemenea regrete, dar dumneavoastra aveti o gandire extrem de ingusta. Credeti, domnul Basescu, faptul ca sunt mai multe partide le da acelasi drept de a conduce tara ca pe vremea partidului unic? Deci, concepeti toata chestiunea doar legata de faptul ca in loc de un partid unic avem trei partide conducatoare?

● Traian Basescu: Domnul Melescanu, sigur ca da, dar dupa cum observati, inca nu am incercat sa va jignesc, desi dumneavoastra o faceti repetat... Dar, in viziunea dumneavoastra larga, ca a mea este ingusta...

● Teodor Melescanu: Eu nu as fi asa de categoric. Atunci cand mi-ati spus ca regret nu stiu ce, nu stiu ce regret...

● Traian Basescu: In viziunea dumneavoastra larga este foarte clar ca la dumneavoastra nu poate functiona o chestiune de genul sa ne ducem la partid pentru ca nu aveti... Adica, cu patru oameni, nu puteti face partid... In ceea ce ne priveste suntem un partid care a trecut prin focul alegerilor....

● Teodor Melescanu: Domnul Basescu, aicea, trebuie sa-mi dau jos palaria pentru eleganta de care dati dovada si va doresc ca in viitor sa aveti in sondaje cat am avut si noi la ultimul sondaj. Sunteti sub noi.

● Traian Basescu: Haideti sa discutam pe ce partener si in ce conditii ne-am castigat fiecare dreptul de a fi in Parlament.

● Teodor Melescanu: Stati numai putin, mai era o chestie...

● Traian Basescu: Mai era chestia cu cosurile de gunoi cine le curata...

● Teodor Melescanu: Scuzati-ma, aici e specialitatea altora. Nu cred ca a noastra... A mea in orice caz nu e...

● Traian Basescu: Aveti si dumneavoastra o specialitate...

● Teodor Melescanu: Va multumesc mult, am dovedit-o acolo unde am lucrat 30 de ani si nu am plecat cu sutul...

● Traian Basescu: Ma refeream la cele din politica...

Teodor Melescanu si Traian Basescu au avut opinii diferite si in privinta reformei din Ministerul Transporturilor. Basescu i-a reprosat razand lui Melescanu ca un diplomat nu poate avea o perceptie economica foarte corecta. Acesta a fost momentul in care Teodor Melescanu si-a adus aminte ca ar fi putut fi colegul lui Basescu. Politicianul ar fi vrut la un moment dat sa faca scoala de marina, dar a spus ca a renuntat. Basescu i-a replicat razand ca ar fi cazut testul de inteligenta.

● Teodor Melescanu: As fi putut si eu sa fac scoala de marina si sa fim colegi acum, dar m-am razgandit.

● Traian Basescu: De ce, v-au respins la una dintre testari?

● Teodor Melescanu: Nu, nici la testul fizic nu am picat, si nici la cel de inteligenta.

● Traian Basescu: La al doilea m-as fi gandit!, a replicat Traian Basescu razand.

Validat pe sistemul recomandarilor
Fostul senator liberal Teodor Melescanu a fost validat ieri de Parlament in functia de director al SIE cu 238 de voturi "pentru" si unul "impotriva". Din numarul total de 463 de parlamentari, la sedinta au fost prezenti 242, iar 239 s-au exprimat prin vot. Melescanu a depus juramantul de director al SIE imediat dupa citirea procesului verbal de constatare a votului in cazul sau. Anterior votului din plen, membrii comisiilor parlamentare de aparare si pentru controlul activitatii SIE, unde Melescanu a fost audiat, au recomandat plenului, cu vot unanim, numirea acestuia la sefia SIE. "A fost o recomandare, am avut majoritate, am avut cvorum, dar, potrivit Regulamentului, trebuie ca fiecare comisie sa aiba cvorum, ori de la Comisia pentru controlul activitatii SIE nu a fost cvorumul necesar", a spus Melescanu la finalul audierilor. El a precizat ca a fost facuta o recomandare catre plen, dupa tipicul celor de la numirea membrilor Guvernului Ungureanu. In cadrul audierilor, Melescanu a spus ca una dintre prioritatile serviciului sub mandatul sau va fi identificarea si atragerea de fonduri financiare pentru Romania. El a mai spus ca indeplineste conditiile constitutionale si legale pentru a ocupa functia de director SIE, aratand ca nu a facut parte niciodata din structurile represive ale statului totalitar, nu a fost angajat al serviciilor de securitate sau informator, nu a facut parte din structurile de informatii ale statului roman sau din alte servicii secrete de informatii. El a spus ca detine certificat ORNISS pentru acces la informatii clasificate si nu a fost condamnat pentru infractiuni prevazute de Codul Penal care l-ar face incompatibil cu functia de director al SIE. Melescanu a precizat si ca, din punct de vedere al experientei politice si al experientei in materie de securitate internationala, intruneste conditiile necesare pentru a se achita in cele mai bune conditii de responsabilitatea de sef al SIE.

×